Hlavní obsah
Online

Online: Lidé skandovali: „Chceme do práce! Děti do škol! Babiše do koše!“

Foto: ČTK

Desítky odpůrců roušek se sešli na Václavském náměstí.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem oslav 17. listopadu sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Českem se rozezněla Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové, v 17 hodin a 11 minut. Koncert pro budoucnost se konal formou přímého přenosu koncertů a řečnických vystoupení bez přítomnosti veřejnosti. V uzavřeném areálu na Václavském náměstí vystoupili například The Plastic People of the Universe, Tomáš Klus nebo Ewa Farna. Bez posluchačů v hledišti se uskuteční také Koncert pro svobodu a demokracii České filharmonie, který bude přenášet ČT Art.

- Největší rozruch u pamětní desky na Národní třídě vyvoval bývalý prezident Václav Klaus, jenž přišel s rouškou na bradě. Případ řeší policie.

- V odpoledních hodinách na Václavském náměstí probíhal protest proti vládním opatřením. Demonstranti se poté přesunuli do dolní části Václavského náměstí a před Národní divadlo

- Z velké části do on-line prostředí se letos přesunou oslavy 17. listopadu, některé akce se ale i přes omezení pohybu lidí kvůli koronavirové epidemii konaly v ulicích.

  • Policie na protestech zajistila dva lidi

    Policisté zajistili dva lidi v souvislosti s protesty proti koronavirovým opatřením. Jeden člověk použil pyrotechniku a druhý byl agresivní, opilý a neuposlechl výzvu policie. V první fázi demonstrace na Václavském náměstí také policisté zjišťovali totožnost u několika lidí, kteří neměli zakryté dýchací cesty. „Věc oznámíme správnímu orgánu. Jedna osoba skončila na policejní služebně, protože nedokázala svou totožnost prokázat,“ řekl ČTK policejní mluvčí Jan Daněk.

    Dodal, že na pokojný průběh akcí v hlavním městě dnes dohlíželo 700 policistů. Kolik lidí se zúčastnilo demonstrace, nechtěl odhadovat. Přesná čísla budou k dispozici zřejmě ve středu.

  • Lidé skandují: „Chceme do práce! Děti do škol! Babiše do koše!“

    Organizátor protestů proti vládním protiepidemickým opatřením po 17:00 posílal protestující volně přes Národní třídu do dolní části Václavského náměstí, kde mají v plánu si společně zazpívat hymnu. Někteří účastníci protestu třímají české vlajky a transparenty. Při pochodu skandovali například „Svobodu, svobodu“, „Děti do škol“, „My chceme do práce“ nebo „Babiše do koše“. Některé nápisy jsou namířené i proti opozici.

  • Liberec si připomněl 17. listopad květinami i Modlitbou pro Martu

    Přestože opatření proti šíření koronaviru letos neumožnila v Liberci uspořádat velkou vzpomínkovou akci, po celý den přicházeli lidé k pomníku obětem komunismu v parku v Jablonecké ulici. Pokládali květiny a zapalovali svíčky za studenty a všechny, kdo v boji za svobodu a demokracii položili své životy, a připomněli si tak 17. listopad 1939 a hlavně 1989, kdy začala sametová revoluce.

  • Začal Koncert pro budoucnost

  • Svíčky zaplnily chodník na Národní třídě

    Planoucí svíčky u pamětní desky k 17. listopadu 1989 zcela zaplnily chodník na pražské Národní třídě. Odpoledne zabíraly podle odhadu zpravodaje ČTK plochu zhruba 30 metrů čtverečních a stále přibývaly. Přinášeli je tam řadoví občané, kteří částečně ohrazený prostor kolem pamětní desky zaplnili bez ohledu na vládou povolené shromáždění maximálně jedné stovky osob na jednom místě.

  • Na Václavském náměstí probíhá protest proti rouškám

    Protest proti rouškám.

    V odpoledních hodinách na Václavském náměstí probíhá protest proti vládním opatřením. Desítky lidí odmítají nosit roušky. Před čtvrtou hodinou odpolední vystoupil s projevem i zpěvák Daniel Hůlka. Ten kritizoval přístup vlády a tvrdil, že opatření nedávají smysl a dopadají hlavně na běžné občany.

    Na Václavské náměstí dorazili také lidé, kteří se původně měli od 15:30 zúčastnit demonstrace na Letné. Zaznělo několik proslovů. „Máme ve státním znaku lva, ne ovci, tak se podle toho chovejme,“ vyzval například jeden z řečníků. Lidé zpívali také píseň „Ach synku, synku“.

    Někteří třímají české vlajky a transparenty s nápisy „Už i viry jsou schopnější než vláda“, „Vláda plní plán Rockefellerovy nadace“, „My chceme chodit do školy, a ne sázet brambory“ nebo „Vlastizrádci! Demisi!“. Některé nápisy jsou namířené i proti opozici.

    Účastníci protestu jsou při pochodu Prahou velmi hluční. Je kvůli nim zastavená doprava. Skandují například „Svobodu, svobodu“, „Děti do škol“, „My chceme do práce“ nebo „Babiše do koše“.

  • Topolánek si utahuje z Klause

    Bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek si na Twitteru utahuje z bývalého prezidenta Václava Klause, jehož policie řeší kvůli chybějící roušce: „Trochu už jsem vypadl z učení klausismu. Prosím vás, ten rouškismus je stejně nebezpečný jako homosexualismus? (Hele, taky mě se*e jakákoli řízená stádnost. Je nebezpečná, ale tady je pro mne zdraví těch druhých přirozenou prioritou, ke které se zavazuji jen sám sobě),“ svěřil se se svými pocity Topolánek.

    Mirek Topolánek měl coby Klausův nástupce v čele ODS řadu konfliktů s otcem zakladatelem, což vyústilo v roce 2008 v Klausův odchod ze strany.

  • Klaus: Epidemie nemoci covid-19 je využívána k příkazům a zákazům

    Bývalý prezident Václav Klaus, který na Národní třídu přišel s rouškou nasazenou jen na bradě, půjde kvůli porušení vládního opatření ke správnímu řízení.

    Klaus dlouhodobě zlehčuje rizika současné epidemie – už při oslavách 28. října neměl roušku, teď ji měl nasazenou jen na bradě. „Občané naší země, kteří by měli slavit, prožívají dnešní výročí zastrašeni, znejistěni, izolováni, omezeni ve veškerém svém konání. Mnozí se zakrytými obličeji. Rozmáhá se strach a vzájemné podezírání. Je vynucováno, abychom byli poslušni chaotických příkazů a zákazů. Nutí nás věřit věcem, kterým je uvěřit těžké,“ řekl exprezident ve svém projevu.

    K tomu, že neměl roušku přes ústa a nos, dodal, že není možné přijímat bez diskuse veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy. „To mohou udělat jenom lidi, kteří se bojí svobody,“ uvedl. Policie, která v místě na dodržování bezpečnostních pravidel dohlíží, na dotaz ČTK řekla, že to bude řešit oznámením.

    Klaus prohlásil, že slábne naděje na návrat k normálnímu svobodnému životu, na který jsme si za uplynulá tři desetiletí zvykli. „Zavádí se cenzura. Začíná být opět povolena pouze jedna pravda. Vítězí manipulace, moralizování a dělení společnosti na ty správné a politicky korektní, kteří i teď se vším souhlasí, a na ty, kteří si dovolují s lecčím nesouhlasit,“ řekl. „I epidemie nemoci covid-19 je využívána jako ospravedlnění dnešního vývoje. Ten ale ospravedlnit nelze. Tomuto vývoji je nutno čelit.“

  • Pieta před Hlávkovou kolejí je poklidná, přicházejí akademici

    Před Hlávkovu kolej v Praze 2 dnes od rána přicházejí zástupci akademické obce, politici a lidé. K pamětním deskám pokládají květiny, svíčky nebo věnce. Připomínají si zejména tragické události z listopadu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala, uzavření vysokých škol a umučené a popravené studenty. Pieta je letos poklidná, vzhledem k protikoronavirovým opatřením se letos nekoná každoroční pietní akt.

    Okolo deváté hodiny přišli představitelé Hlávkovy nadace, následovali rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Před Hlávkovu kolej přišli také někteří politici. Z Národní třídy se tam přesunula ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), po ní dorazil i předseda SPD Tomio Okamura, ale také zástupci Senátu – místopředseda Jiří Růžička (za STAN) a Jiří Drahoš (za STAN).

    Foto: ČTK

    Svíčky s online zaslanými vzkazy.

  • Zapalte si online svíčku na Národní i se vzkazem

    Na webových stránkách Korzonarodni.cz můžete na dálku položit z bezpečí domova svíčku k pamětní desce 17. listopadu na Národní třídě. Spolek Díky, že můžem to za vás zařídí. Přispějte libovolnou částkou a napište krátký vzkaz (maximálně 10 slov) a dobrovolníci ho během chvilky vytisknou, nalepí na svíčku a tu položí k pietě za vás. Pak můžete na webu v přímém přenosu sledovat, jak hoří váš plamínek svobody. Nadávky a vulgarismy k pietě nepatří a spolek je tam pokládat nebude.

    Foto: Anežka Čermáková

    Vzkazy na svíčkách musí být bez vulgarismů.

  • Na Hamáčka křičeli „hanba“, Klaus měl roušku jen na bradě

    Foto: Anežka Čermáková

    Bývalý prezident Václav Klaus.

    Kolem deváté hodiny dorazili lídři ČSSD, ministr vnitra Jan Hamáček a ministryně sociálních věcí Jana Maláčová. Jeden z demonstrantů na ně křičel „hanba“.

    Pietní akt i následné vyjádření pro novináře narušoval hlouček odpůrců Babišovy vlády. Ozýval se pískot a hesla jako „běžte domů, kolaboranti“ či „hanba vám“. Lidé jim vyčítali, že drží Babiše a komunisty u moci.

    Hamáček přitom vyzdvihl svobodu slova. „Všechno to, co dneska máme a pokládáme to za samozřejmé, i to, že tady všichni můžeme svobodně vyjádřit svůj názor, je součástí demokracie, a to před 17. listopadem nešlo,“ řekl.

    Krátce poté přišel položit kytici k památníku 17. listopadu také bývalý prezident Václav Klaus. Zpochybňovač nebezpečí epidemie sice tentokrát roušku měl, ale zbytečně – ústa a nos nezakrývala.

    „Myslím si, že je to nesmysl takhle se uzavírat doma a izolovat. To je strašně hloupá politika. Já se divím tomu, že se tomu politici propůjčují,“ řekl bývalý prezident Klaus k tomu, že lidé a politici vzpomínají na pád komunismu letos jen online přes internet.

  • Babiš přišel mezi prvními, letos ho nevypískali

    Na Národní třídu v Praze dorazil dnes ráno v osm hodin premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš v doprovodu ministryně financí Aleny Schillerové. Už po sedmé hodině ráno tam dorazil předseda Sněmovny Radek Vondráček rovněž z ANO.

    „Bohužel teď máme svobodu omezenou, kvůli pandemii covidu-19. Musíme si to připomínat, když vidíme, co se děje v Bělorusku,“ uvedl poukazem na pokračující protesty proti opětovnému zvolení prezidenta Alexandra Lukašenka. „Myslím, že to proběhne v klidu,“ dodal k letošním oslavám, které hodlá strávit doma s rodinou.

    Přítomnost premiéra tentokrát nevyvolala velké protesty jako loni, kdy na něj lidé pískali. Letošní oslavy jsou kvůli koronaviru jiné než v předchozích letech, přesunuly se do online prostoru.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy