Hlavní obsah

ONLINE: Osm mrtvých a skoro sto zraněných. Soud v kauze železniční tragédie ve Studénce všechny obžalované zprostil viny

Rozsudek v kauze železničního neštěstí.

 

Reklama

Tragickou nehodou ve Studénce, při které v roce 2008 zemřelo osm lidí a 95 utrpělo zranění, se dnes zabývá okresní soud v Novém Jičíně. Po deváté hodině by měl soud vynést rozsudek. Sledovali jsme online a připravujeme reportáž.

Článek

Nehoda, kterou dnes řeší soud na severu Moravy, se stala 8. srpna 2008. Na železniční trať tehdy spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík. Kolize si vyžádala osm životů a zraněno bylo 95 cestujících. Někteří z nich mají doživotní následky. Jednání soudu začalo v 08:30, krátce po deváté soud všechny obžalované zprostil viny.

Připravujeme reportáž, sledujte Seznam Zprávy.

SLEDUJEME ONLINE

09:42 - Soud četl obžalobu, i zdůvodňování rozsudku bude dlouhé. 

09:37 - Obžalovaným za obecné ohrožení hrozily tresty od tří do šesti let vězení. Nehoda se stala 8. srpna 2008. Na železniční trať ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli dva muži a čtyři ženy, dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo 95 cestujících, z toho devět těžce. Někteří mají doživotní následky.

09:35 - Kdo čelil obžalobě. Obžalováni byli tři pracovníci generálního dodavatele stavby, společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava (dnes Eurovia), pět zaměstnanců subdodavatele - firmy Bögl & Krýsl, pracovník Správy silnic Moravskoslezského kraje, jenž měl na stavbu dohlížet, a osoba samostatně výdělečně činná, která pro subdodavatele pracovala.

09:32 - Všichni obžalovaní jsou bez viny. Novojičínský soud právě teď zprostil viny všech deset lidí, kteří byli obžalováni z obecného ohrožení kvůli železničnímu neštěstí ve Studénce z roku 2008. V důsledku tragédie zemřelo osm lidí, zraněno jich bylo 95. Soud nyní v enormně sledovaném procesu předčítá rozsudek. Zproštění viny požadovali obhájci obžalovaných.

09:26 - Soud čte rozusdek. Většinu obžalovaných zatím zprostil.

09:09 - Rozsudek už v 9.15? Soud nyní jednání přerušil, začne opět v 10 hodin, kdy by měl padnout rozsudek.

První část dnešního soudního jednání.Video: ČTK

09:01 - Obžalovaní a jejich obhájci vinu necítí. Žádají zproštění i s odkazem na fakt, že při pádu mostu se zranili dva dělníci, fatální následky měl náraz vlaku, za nějž necítí vinu.

08:59 - Mimořádně složitý případ. Státní zástupce Aleš Kopal míní, že je studénecká kauza jednoznačně nejsložitější za mnoho let. Experti museli posoudit mnoho detailních technických problémů, i po právní stránce je případ velmi komplikovaný.

08:56 - Tresty padnou devět let po tragédii. Pokud dnes padnou tresty, stane se tak  devět let a čtyři měsíce po neštěstí.

08:52 - Hovoří obžalovaní. Před soudem se nyní hájí poslední dva z obžalovaných. Vinu odmítají, své povinnosti prý neporušili.

08:44 - Státní zástupce Aleš Kopal požaduje všechny uznat vinnými z obecného ohrožení a uložit jim i tresty zákazu činnosti. Tresty navrhuje nepodmíněné v rozmezí od tří do šesti let. Naopak obhájci obžalovaných vinu odmítají a žádají zproštění obžaloby.

08:37 - Obžalovaným hrozí až šest let vězení. Závěrečnou řečí dvou obžalovaných bude dnes u soudu v Novém Jičíně pokračovat projednávání železničního neštěstí ve Studénce, při němž v srpnu 2008 zemřelo osm lidí. Po jejich ukončení soud pravděpodobně vynese rozsudek. Deseti obžalovaným za obecné ohrožení hrozí tresty od tří do šesti let vězení. Původně měl soud vynést rozsudek až příští rok v březnu. Termín se ale změnil.

08:33 - Deset obžalovaných. Obžalováni jsou tři pracovníci generálního dodavatele stavby, společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava (dnes Eurovia), pět zaměstnanců subdodavatele - firmy Bögl & Krýsl, pracovník Správy silnic Moravskoslezského kraje, jenž měl na stavbu dohlížet, a osoba samostatně výdělečně činná, která pro subdodavatele pracovala.

08:32 - Na trať spadl most, do jeho trosek narazil rychlík. Nehoda se stala 8. srpna 2008. Na železniční trať ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli dva muži a čtyři ženy, dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo 95 cestujících, z toho devět těžce. Někteří mají doživotní následky.

08:30 - Soud začal, před budovou se stála fronta. Ostravská reportérka Seznamu Veronika Špoková hlásí z místa, že na vstup do soudní budovy se stála fronta, na místě jsou především novinářské štáby.

Reklama

Doporučované