Hlavní obsah

Online platby do EU se Britům prodraží. Mastercard chce tvrdě zvýšit poplatky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Brexit má na kontě další komplikace, tentokrát s nimi přichází americká společnost Mastercard. Ta chce od října několikanásobně zvýšit transakční poplatky pro britské zákazníky u nákupů od firem se sídlem v Evropské unii.

Článek

Jak Mastercard, tak i Visa účtují jménem bank „výměnný poplatek“ za každou platbu kreditní či debetní kartou. K úpravě maximální sazby těchto mezibankovních poplatků došlo v roce 2015 díky Evropské unii a jejím obavám, které se týkaly například vyšších cen pro spotřebitele.

Velká Británie však z této výjimky s koncem přechodného období pro brexit vypadla. Mastercard obchodníkům oznámil, že na některé transakce se již stanovený strop nevztahuje, jelikož platby mezi Spojeným královstvím a Evropským hospodářským prostorem jsou nyní považovány za „meziregionální“.

Společnosti spoléhající na online platby bijí na poplach, informuje britský list Financial Times (FT). Změna by měla přijít 15. října a poplatky se zvýší více než pětinásobně. Z každé platby kreditní kartou si Mastercard bude účtovat 1,5 % místo dosavadních 0,3 procenta. V případě plateb prostřednictvím debetních karet pak dojde k nárůstu z 0,2 na 1,15 %.

„Zavání to oportunismem a vyzval bych regulační orgány, aby urychleně zasáhly,“ okomentoval situaci pro FT člen Parlamentu Spojeného království a předseda skupiny Fair Business Banking Kevin Hollinrake. „Aby zajistily, že finanční instituce nevyužijí brexit jako příležitost ke zvýšení nákladů, které v konečném důsledku ponesou spotřebitelé.“

Kritici plánovaného kroku se obávají, že zvýšení poplatku zasáhne obzvlášť tvrdě podniky, na kterých se podepsala pandemie koronaviru. Tedy například hotely, půjčovny aut, letecké společnosti a další podniky v turistickém sektoru.

Mastercard zpracovává ve Velké Británii většinu transakcí uskutečněných kreditními kartami a také nemalý podíl plateb debetní kartou. Visa, která dominuje na poli debetních karet, zatím žádné změny neoznámila, ale ani je výslovně nevyloučila.

Reklama

Doporučované