Hlavní obsah

18letý útočník z Barcelony je mrtvý. Následky mohly být horší, teroristé nesehnali kamion

Chronologie útoků v KatalánskuVideo: AP, Ruptly

 

Páteční dění po teroristických útocích ve Španělsku sledujeme online.

Článek

Španělsko má za sebou dva teroristické útoky. Nejprve najela dodávka do lidí v centru Barcelony, v noci pak auto sráželo chodce v nedalekém městě Cambrils.

Bez komentáře: Záběry z míst teroristických útoků ve ŠpanělskuVideo: Ruptly

Útok v hlavním katalánském městě nepřežilo 13 lidí a dalších nejméně sto jich je zraněných, v Cambrils policie stihla zareagovat včas a pětici teroristů zneškodnila. I tak zde zůstalo sedm zraněných, včetně jednoho policisty. Později zraněním podlehla jedna žena.

Jak šly za sebou události od středečního výbuchu až po zatčení třetího podezřelého. Podívejte se v přehledné animaci na mapě

Animace útoků v Katalánsku.

Dění po teroristických útocích jsme sledovali online:

18:25 - Řidič, který ve čtvrtek v Barceloně zabil 13 lidí, je mrtvý. Byl mezi pěti útočníky, které policie zastřelila v noci na dnešek ve městě Cambrils. Uvedl to bez uvedení jména řidiče španělský deník El País s odvoláním na policii. Předpokládá se ale, že řidičem vražedné dodávky byl v Barceloně zřejmě sedmnáctiletý Moussa Oukabir. 

17:50 - Útok mohl být horší. Teroristé původně chtěli do davu najet nákladním autem naplněným výbušninami, neměli ale příslušné dokumenty. Výbušniny explodovaly dříve ve čtvrtek v domě ve městě Alcanar. Zabily jednoho člověka a 16 dalších zranily.

16:56 - Zadržení nemají „teroristické pozadí“. Policie zveřejnila další informace o čtveřici zadržených v souvislosti s útoky. Takzvaný Islámský stát dříve ale uvedl, že útočníci byli „vojáky chalífátu“.

16:40 - Mezi mrtvými je i Američan, potvrdilo to ministerstvo zahraničí USA, nejméně jeden další Američan je mezi zraněnými.

15:30 - Čtyři útočníky v pátek ráno v Cambrils zneškodnil jediný policista, potvrdil to policejní šéf Josep Lluís Trapero. Zanedlouho policisté zastřelili i pátého útočníka.

Policie dosud nemá jasno v tom, kdo řídil dodávku na barcelonské promenádě La Rambla. Trapero připustil, že řidič může být mezi pěti zabitými útočníky z Cambrils.

15:15 - Policie nevyloučila další možný útok. Josep Lluís Trapero, který vede vyšetřování útoků, uvedl, že ani u jednoho z dosud čtyř zadržených neeviduje záznamy o teroristických aktivitách. Celkově se jedná o tři Maročany a jednoho Španěla. Nejmladšímu zadrženému je 21 let, dalším pak 27, 28 a 34 let.

„Byla to skupina, nevíme přesně, jak početná. Nemůžeme vyloučit, že plánuje další útoky,“ dodal policejní šéf.

Trapero také potvrdil, že teroristé plánovali mnohem větší útok. Zároveň potvrdil, že existuje přímá spojitost mezi středečním výbuchem v Alcanaru a útoky v Barceloně a Cambrils.

14:30 - Bezvěrce bych zabíjel,“ netajil se Moussa Oukabir. Zatím není jisté, jestli Oukabir zosnoval celou teroristickou akci, je však zřejmé, že řídil dodávku, pod jejímiž koly zahynulo ve čtvrtek v Barceloně 13 lidí.

Na internetu se netajil svými radikálními názory. Podle listu La Vanguardia před dvěma lety na otázku, co by dělal v roli všemocného panovníka, napsal, že by „zabíjel bezvěrce a nechal jen muslimy, kteří se drží víry”.

Oukabir slaví narozeniny v srpnu, proto se jednotlivé zdroje v určení jeho věku různí. 17 až 18letý mladík je prokazatelně Maročan, ve Španělsku registrován od roku 2005, a dosud neměl potíže s policií.

14:15 - 28. září se setkají starostové velkých evropských měst, aby hledali způsoby a sdíleli zkušenosti, jak se bránit teroru.

„Je zřejmé, že to jsou starostové, ať už Berlína, Londýna, Paříže, Nice, Barcelony nebo Stockholmu, kteří jsou jako první konfrontováni s tímto násilím a kdo zároveň řídí tato veřejná místa... Ale nejsme těmi, kdo se podílejí na velkých národních a evropských reformách,“ poznamenal Christian Estrosi, starosta francouzského Nice, které čelilo nebývale velkému teroristickému útoku loni v létě.

Společného jednání starostů by se měl zúčastnit i Julian King, eurokomisař pro bezpečnostní záležitosti.

14:02 - Celkový počet zraněných vzrostl na 130. Bilance útoků v Barceloně a Cambrils se podle záchranářů zvedla na 130 zraněných. Mezi těmito lidmi bylo sedm v kritickém stavu a třicet ve velmi vážném stavu. Zranění a oběti jsou podle záchranářů 34 různých národností. Dosud se ale nepodařilo identifikovat všechny dotčené.

13:50 - Policie zadržela v souvislosti s útokem čtvrtou osobu, informují španělská média s odkazem na policii.

12:50 - Počet obětí útoků v Katalánsku vzrostl na 14. Zemřela žena, která byla mezi lidmi zasaženými nočním nájezdem auta ve městě Cambrils, kde teroristé zranili šest civilistů a jednoho policistu. Italské ministerstvo zahraničí uvedlo, že mezi 13 mrtvými v Barceloně jsou dva Italové. Španělská média píší o tom, že o život přišel také šedesátiletý Španěl a jeho dva rodinní příslušníci.

Minuta ticha za oběti teroru v Katalánsku.Video: Reuters

12:20 - Tisíce lidí v poledne držely v centru Barcelony minutu ticha za oběti útoku. Pietního shromáždění na rozlehlém Katalánském náměstí se mimo jiné zúčastnili král Felipe VI. a premiér Mariano Rajoy.

Po minutě ticha začal dav na zaplněném prostranství spontánně tleskat. Na více než dvouminutový aplaus navázali lidé skandováním vzkazu určeného teroristům: „Nemám strach!“

11:53 - První oběť barcelonského útoku identifikována. První oběť čtvrtečního útoku byla identifikována jako Bruno Gulotta - 35letý Ital, který do Barcelony cestoval se svou partnerkou a dvěma malými dětmi - 7měsíční dcerou a 5letým synem.

11:37 - Známe podrobnosti o životě strůjce španělského teroru. Moussa Oukabir, podle většiny španělských zdrojů 18letý mladík, zřejmě pochází z Maroka. Španělská média píší, že je registrován na marockém konzulátu ve městě Girona. Na jedné z fotografií, které Oukabir publikoval na svém profilu na Facebooku, však napsal „Jsem Syřan”. Podle dalších fotografií si oblíbil motorky, zbraně a bojová umění. Na Facebooku vystupuje pod přezdívkou Moussa de la Vega. Uvádí, že pracuje pro společnost Coca-Cola. Informace publikované na sociálních sítích však zatím vyšetřovatelé nijak nekomentovali, a proto zůstávají neověřené.

Titulní strana profilu Moussy Oukabira na Facebooku.

Moussa Oukabir (Facebook profil Moussa de la Vega).

11:15 - Za útoky stojí 12 lidí, 4 unikají. Podle španělského deníku El País se počet členů teroristické buňky, která má mít na svědomí útok v Barceloně i v Cambrils, zvýšil na dvanáct. Pět z nich je mrtvých, další tři zadrženi. Na útěku jsou čtyři útočníci, včetně  Moussy Oukabira - pravděpodobného strůjce teroru a řidiče dodávky z La Rambla.

11:00 - Plynové láhve, které vybuchly ve středu ve městě Alcanar, měly posloužit pro útok v Barceloně. S takovou verzí teď pracují vyšetřovatelé. Středeční výbuch se odehrál neřízeně, zřejmě k němu došlo kvůli neopatrnosti při výrobě výbušného zařízení. 

10:53 - Policie identifikovala barcelonského útočníka. Španělé informují, že jedním z útočníků na barcelonské třídě La Rambla byl 18letý Moussa Oukabir. Jeho bratra Drisse ve čtvrtek zatkla policie ve městě Ripoll, cca 100 km severně od Barcelony. Moussa Oukabir zřejmě bratrovi zcizil doklady, které se našly v útočící dodávce.

10:40 - Objevují se další svědectví z místa barcelonského útoku.

Svědek Óscar Cano popisuje teroristický útokVideo: Reuters

Britský deník Guardian přináší svědectví Maxe Gylera z Birminghamu, který žije nedaleko barcelonského centra a včera přes třídu La Rambla procházel na cestě za kamarádem.

„Když se to stane, prostě se přidáte k davu - zmocní se vás strach a potřebujete se okamžitě dostat pryč. Zdá se to jako nemožné. Běžíte nějakých 30 vteřin, pak se zastavíte a zjišťujete, jestli je to skutečnost. Policie tlačila lidi pryč. Včera později v noci jste se nemohli dostat nikam poblíž centra, všechno bylo zavřené.

Spousta lidí byla bezprizorních. Můj kamarád byl v kavárně na začátku třídy La Rambla, lidé tam byli uzamčení dvě a půl hodiny. Hotely držely lidi uvnitř a snažily se jim pomoct, co to šlo. Někdy v noci policie odstranila pásky a dovolila lidem přístup na La Rambla."

Na důkaz solidarity stáhlo ředitelství Europolu vlajky před svou budovou na půl žerdi.

10:00 - Vyšetřovatelé pracují s verzí, že za oběma incidenty stála osmičlenná buňka, která plánovala útok za pomoci plynových nádrží. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje blízké vyšetřování.

9:40 - Výbušné pásy, které na sobě měli útočníci v Cambrils, byly falešné. Zprávu přinesl deník El País s odvoláním na španělské úřady. Britský deník Guardian připomíná, že podobně byli vybaveni i tři útočníci z červnového útoku na London Bridge v Londýně.

K útoku v Barceloně se vyjádřil premiér Rajoy i další státníci a známé osobnosti. Americký prezident Trump si za svou reakci vysloužil kritikuVideo: AP

9:10 - Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb prohlásil, že nevěří tomu, že by s barcelonským útokem existovaly vazby na podezřelé ve Francii.

9:00 - Policie potvrdila, že muži s výbušnými pásy, které zastřelila při útoku ve městě Cambrils, byli propojeni s barcelonským útokem.

8:41 - Policie zatkla v souvislosti s útokem v Barceloně třetí osobu. Dopadla ji ve městě Ripoll, uvedlo katalánské rádio Rac 1. Ve stejném městě se ve čtvrtek policii přihlásil Driss Oukabir, jehož doklady policie nalezla v útočné dodávce v Barceloně.

V den útoku byli zadrženi dva podezřelí: Španěl z africké enklávy Melilla a Maročan. Španělská prokuratura v pátek informovala, že patrně v minulosti neměli žádné vazby na džihádistické skupiny ani se nepodíleli na teroristické činnosti.

8:27 - Řidič dodávky, která na rušné pěší zóně v centru katalánské metropole najela do lidí, je podle policie stále na útěku. 

8:11 - Po čtvrtečním útoku zůstává 15 zraněných lidí v kritickém stavu. 11 z nich jsou lidé francouzské národnosti. České Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané.

7:59 - Oběti a zranění útoku v Barceloně pocházejí podle úřadů z nejméně 18 zemí: Francie, Německa, domácího Španělska, Nizozemska, Argentiny, Venezuely, Belgie, Austrálie, Maďarska, Peru, Irska, Řecka, Kuby, Makedonie, Číny, Itálie, Rumunska a Alžírska.

7:40 - Páteční titulky některých nejen španělských deníků.

6:59 - Češka Soňa Procházková byla svědkyní teroristického útoku v Barceloně. Podívejte se, jak událost popsala.

Svědectví Soni Procházkové, která přežila teroristický útok v centru Barcelony.Video: Kamila Bejlková

6:11 - Španělsko zažilo nejhorší útok islamistů od roku 2004, kdy islamističtí teroristé zaútočili na vlaky v Madridu. Při nich 11. března 2004 explodovalo několik bomb ve vlacích. Zemřelo 191 lidí a na 1841 osob bylo zraněno. Připomeňte si největší teroristické útoky islamistů v Evropě posledních let.

Video: Lukáš Marek

Doporučované