Hlavní obsah

Kontroloři natočili z letadla poničenou chemičku u Houstonu. Dovnitř nejdeme, vzkázali

Letecké záběry zaplavené chemičky u HoustonuVideo: Reuters

 

Reklama

Záplavy v Texasu sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Záplavy spojené s hurikánem Harvey včera způsobily výbuch chemičky, několik lidí se podrobilo vyšetření kvůli tomu, že se nadýchali kouře. Město Beaumont s více než sto tisíci obyvateli ve čtvrtek ohlásilo, že nemá přístup k tekoucí vodě. Způsobené škody zatím podle odborníků nelze odhadnout, protože déšť v Texasu stále neustal. Ve východním Atlantiku navíc začala řádit bouře Irma.

Dění spojené se záplavami v Texasu sledujeme online

10:01 - Hurikán Irma, který postupuje z východního Atlantiku směrem na západ, zesílil a má nyní sílu hurikánu třetího stupně. Podle předpovědí se může k pevnině dostat příští týden v úterý. Provází ho vichr o rychlosti přesahující 185 kilometrů za hodinu a podle meteorologů bude dále sílit.

9:20 - Kontroloři sledující chemickou bezpečnost nemohou kvůli bezpečnostnímu riziku do závodu francouzského koncernu Arkema u Houstonu, kde ve čtvrtek došlo k výbuchům. Chemička je stále pod vodou a není proto zatím bezpečné do areálu jít. Podařilo se jim alespoň natočit záběry z vrtulníku.

8:48 - Během povodní nabídli texaští muslimové své mešity jako úkryt pro lidi, které voda donutila opustit jejich domovy. Muslimská komunita napříč Amerikou pořádá sbírku peněz a nutných zásob. Přihlásilo se také 50 lékařů, kteří jsou k dispozici potřebným.

8:39 - Zatímco v centru světové pozornosti je hurikán Harvey, i na jiných místech si záplavy vyžádaly své oběti. V Jemenu v důsledku povodní způsobených letním monzunem zemřelo nejméně 15 lidí. Místo navíc sužují nemoci, hladomor a bombardování spojené s občanskou válkou.

8:05 - „Město je otevřené obchodu,” oznámil ve čtvrtek starosta Houstonu Sylvester Turner. Poukázal na konkrétní znaky zotavování města z povodní. Lidí v provizorních ubytovnách ubývá, čím dál více autobusových linek je v provozu a lodní kanál začal v omezené míře opět fungovat. Část Houstonu sice pořád čelí vodě v ulicích, ale zbytek města pomalu usychá. Na silnice se vrací provoz a elektřina ve většině regionu znovu funguje.

7:41 - Experti na plánování měst tvrdí, že lepší rozvržení Houstonu mohlo snížit ničivé následky bouře. „Houston není navržen tak, aby zvládl podobné srážky,” řekl stanici CNN Sam Brody z Texas A&M University, který se zaměřuje na tematiku správy města a povodní. Ačkoliv nelze plánováním města pohromě zcela předejít, odborníci upozorňují na tři důležité faktory, které škodu způsobenou hurikánem Harvey ovlivnily. Zaprvé je to množství betonu použitého při rozvoji bydlení, který znesnadňuje vsakování vody. Zadruhé je to fakt, že vedení města podcenilo jeho polohu a to, že je Houston místem s častým výskytem hurikánů. Nádrže, které mají zadržovat vodu, nejsou například dost velké. Třetím faktorem je rozmístění domů v okolí přehrad. Některé totiž leží v místech, kudy teče voda v případě postupného vypouštění těchto vodních nádrží.

7:20 - Americké záplavy se dostaly na titulku francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo. A vyvolává to vášně. Kontroverzní ilustrace je totiž doplněna nápisem „Bůh existuje. Utopil všechny texaské neonacisty”. Podle deníku Independent se jedná o narážku na podporu, kterou Texas projevil během prezidentských voleb Donaldu Trumpovi. Získal 52,6 % hlasů  tamních voličů.

7:06 - Obětí živelní pohromy v Texasu je 44. Uvedla to agentura Reuters.

7:01 - Bouře Harvey a následné záplavy poškodily asi čtvrtinu amerických rafinerií, což způsobilo pokles poptávky po americké lehké ropě West Texas Intermediate (WTI). Ta směřuje k nejvýraznější měsíční ztrátě za více než rok. Ceny ropy se dnes ale výrazně zvýšily, podařilo se jim tak smazat velkou část ztrát z předchozího dne. Cena benzinu na komoditní burze v New Yorku poprvé od roku 2015 překročila dva dolary za galon (asi 11,60 Kč za litr).

6:42 - Trumpův úřad v brzké době požádá Kongres o finance na obnovu míst ve státech Texas a Louisiana. Podle Trumpova poradce Toma Bosserta tam záplavy poškodily až 100 tisíc domů. Bossert na brífinku uvedl, že Bílý dům se na Kongres brzy obrátí se žádostí o první záchranný balíček. Později po hlubší analýze toho, kam bude potřeba nasměrovat finance určené na obnovu, dostane zákonodárný sbor žádost druhou, dodal poradce pro vnitřní bezpečnost. Podle odhadů texaského guvernéra Grega Abbotta bude jen jeho stát zřejmě potřebovat více než 120 miliard dolarů, na které vyšlo federální pokladnu odstraňování následků hurikánu Katrina v roce 2005.

6:27 - Americký prezident Donald Trump hodlá věnovat milion dolarů (22 milionů Kč) na pomoc oblastem postiženým hurikánem Harvey. Uvedla to mluvčí Bílého domu. Kam přesně peníze půjdou, mluvčí nesdělila. Trump byl v minulosti ještě v roli realitního magnáta kritizován, že dává na dobročinné účely výrazně méně peněz než někteří další miliardáři.

6:23 - Počet obětí hurikánu Harvey vzrostl na 39. Informovala o tom agentura AP, podle níž nahlásil sedm nových úmrtí souvisejících s přechodem bouře texaský okres Harris, do něhož patří město Houston a okolí. Dosud udávaný počet mrtvých byl 31. Ve čtvrtek však některá média mluvila o 38 mrtvých. Houstonští hasiči a záchranáři nadále prohledávají domy v zatopených oblastech a pátrají po několika desítkách lidí, které jejich blízcí pohřešují.

6:15 - Tropická bouře Irma, která se zformovala ve východním Atlantiku, dnes zesílila na hurikán. Zatím dosahuje druhé kategorie na pětistupňové škále hurikánů, už dnes v noci by ale mohla dosáhnout nejvyššího stupně. Informovala o tom dnes agentura EFE s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Reklama

Související témata:

Doporučované