Hlavní obsah

Před 28 lety se vrátila demokracie. Česko si připomíná pád komunismu v listopadu 1989

Hostem živého studia Seznamu je mimo jiné písničkář Jiří Dědeček.

 

Reklama

Redakce Seznamu od rána sleduje události připomínající 17. listopad 1989. Před osmadvaceti lety studenti demonstrovali za demokracii, jejich protest násilně ukončila policie na Národní třídě v Praze. Tím se rozjela po celém Československu revoluční vlna, která ukončila více než čtyřicetiletou komunistickou totalitu.

Článek

V poledne začala na pražském Albertově vzpomínková akce, na které vystoupili mimo jiné rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. „Jsem přesvědčen, že se podaří oprava či rekonstrukce demokratických stran. Jsem přesvědčen, že pod úrovní státu, který čelí krizi, je fungující sebevědomá společnost,” řekl rektor Bek. „Českou společnost mění vzdělání k lepšímu.”

Kolem desáté hodiny se pietního aktu u Hlávkovy koleje v Praze 2 zúčastnil i šéf Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura a jeho místopředseda Radim Fiala. Když se po 11. hodině objevili na Národní třídě, část přítomných začala skandovat: Hanba!

Záznam z Národní třídy v době návštěvy Tomio Okamury.

V deset hodin se na Národní třídě střídali šéf ODS Petr Fiala a odstupující předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Oba přinesli květiny a zapálili svíčku.

Kolem půl desáté přišli k památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídu zástupci Starostů a nezávislých Petr Gazdík a Jan Farský. Petr Gazdík novinářům řekl, že demokracie a svoboda jsou dnes „velmi ohroženy” a je nutné se o ně každý den zasazovat. Zmínil mimo jiné, že velmi brzy může vzniknout vláda podporovaná komunistickou stranou.

V 10.00 začalo na Seznamu živě přenášené studio s hosty

V devět hodin začala u Hlávkovy koleje v Praze 2 vzpomínka na tragické události 17. listopadu 1939, kdy byl při studentském protestu proti nacistům zavražděn student lékařství Jan Opletal. U Hlávkovy koleje se sešli politici, desítky lidí, pamětníci i rektoři některých vysokých škol. Vystoupil zde i kandidát na prezidenta, bývalý prezident Akademie věd Jiří Drahoš.

Před osmou hodinou přišel na Národní třídu v Praze položit kytici a zapálit svíčku Andrej Babiš v doprovodu několika dalších politiků hnutí ANO, Martina Stropnického, Karly Šlechtové nebo primátorky Adriany Krnáčové. Babiš se tu setkal s hlasitým odporem několika protestujících, kteří ho obvinili ze zneuctění pietního místa, připomínali mu jeho údajnou spolupráci s StB a jeho kauzy jako Čapí hnízdo. Podle Babiše mají nárok projevit svobodu slova, což je jedním z výdobytků sametové revoluce.

„Většina věcí se naplnila. Je skvělé, že máme svobodu, svobodu slova, což je vidět všude kolem. Na druhé straně si myslím, že lidé čekali další věci a nečekali, že společnost bude tak rozdělená, tak polarizovaná, že v ní bude tolik nenávisti. To je dneska náš velký problém,” řekl Babiš.

Společnost je podle něho rozdělená na příznivce a odpůrce prezidenta Miloše Zemana, příznivce jeho hnutí a na „takzvané demokratické strany, které to tady za 20 let nechaly rozkrást a vytunelovat”.

Reklama

Doporučované