Hlavní obsah
Online

Online: Stopa po tornádu je 26 kilometrů dlouhá, expert nic podobného neviděl

Foto: Policie ČR

Policisté pomáhají místním, kteří se vzpamatovávají ze šoku a začínají se pouštět do oprav svých obydlí.

Reklama

aktualizováno •

Po tornádu na jihu Moravy je potvrzeno pět mrtvých. Desítky lidí utrpěly zranění. Zmizely celé domy a části obcí. Škody jdou do stovek milionů. Místní lidé jsou psychicky na dně. Neštěstí ale také zvedlo obrovskou vlnu solidarity.

Článek
  • Stopa po čtvrtečním tornádu na jihu Moravy je 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká, řekl dnes Petr Münster z brněnské pobočky ČHMÚ. Stopa končí u Ratíškovic. Dodal, že se s tímto jevem ještě nesetkal. Vysoké škody podle něj mohou způsobit už třeba poryvy větru v silných bouřkách, které dokážou shodit střechy z domů. „Ale tohle, když už to bere i domy, to je opravdu katastrofický scénář,“ řekl meteorolog.
  • Katastrofa si dosud vyžádala pět lidských životů. Více ZDE.
  • Nejvíce zasažené jsou obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody hlásí také Hodonín. Souhrnnou zprávu naleznete ZDE. Záběry z poničených obcí naleznete ve fotogalerii ZDE a ZDE.
  • Premiér Andrej Babiš dnes během summitu v Bruselu požádal šéfy institucí Evropské unie o pomoc pro jihomoravskou oblast zasaženou ničivými bouřemi a tornádem. Česko může získat pomoc z unijního fondu solidarity, který země využívají v případech živelních pohrom. Detaily ZDE.
  • Škody na majetku jdou do vysokých stovek milionů. „Pomoc Evropské unie může být ve výši 1,6 miliardy korun. To určitě nebude stačit,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podrobnosti o ničivé síle tornáda ZDE.
  • Reportáž z místa: Je to tu jak ve válečné zóně. Přečtěte si o situaci ZDE. Silné snímky z místa pak naleznete ZDE.

Bez komentáře: Tornádo na jižní Moravě.Video: facebook/Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy

  • Mezi oběťmi je těhotná žena i bývalý hospodský

    Jednou z obětí čtvrtečního tornáda v Lužicích je těhotná žena ze Slovenska. Spadla na ni železná konstrukce, nepřežilo ani její nenarozené dítě. Uvedl to prešovský web Korzár s tím, že žena žila v Česku. Informaci potvrdilo slovenské ministerstvo zahraničí. Podle MF DNES je další obětí šedesátiletý bývalý hospodský z Moravské Nové Vsi.

  • Miloš Zeman vystoupí s mimořádným projevem

    Prezident Miloš Zeman v sobotu večer vystoupí s mimořádným televizním projevem. Obrátí se v něm na občany v souvislosti s přírodní katastrofou na jižní Moravě, kde ve čtvrtek tornádo poničilo několik obcí. Projev se bude natáčet v sobotu v Lánech, do programu bude zařazen v 18:50. Televize CNN Prima NEWS ho poskytne k odvysílání dalším celoplošným televizím.

  • Lužice dobrovolníkům: Přijeďte až na osmou a neparkujte na hlavní

    V Lužicích očekávají v sobotu nápor dobrovolníků, hlásí z místa zpravodaj Seznam Zpráv. Představitelé obce dobrovolníky požádali, ať přijedou nejdříve v 8 hodin ráno, parkují v ulici Záhumenní a nechávají v Lužicích volnou hlavní ulici.

  • Tisíce lidí zůstávají bez proudu

    Energetická společnost EG.D vyhlásila stav nouze na Břeclavsku a Hodonínsku. Důvodem jsou závažné škody a destrukce elektrického vedení po čtvrtečních extrémních bouřkách, krupobití a tornádu. Počet domácností odpojených od dodávek elektrické energie klesl z ranních 70 000 na současných zhruba 3500, uvedl dnes po 19:00 pro ČTK mluvčí společnosti Radek Šperňák. Výpadky dodávek stále eviduje také ČEZ, v jehož distribuční sítí zůstává asi 1800 odběratelů bez proudu.

  • Pomohou i Lichtenštejnové

    „Je naprosto nepředstavitelné přijít o člena rodiny, dům, zahradu, majetek i vzpomínky během pouhých několika minut, kdy příroda obrátí svou nejhorší sílu proti člověku. Celým svým srdcem soucítím s nevinnými oběťmi této hrozivé katastrofy. Je potřeba neodkladné pomoci, zejména dětem, které jsou obyčejně zasaženy nejvíce a které se obtížně vyrovnávají s tím, co se vlastně stalo - a co v několika minutách tak zásadně změnilo jejich život,“ uvedl v prohlášení princ Constantin z Lichtenštejna. Dodal, že Nadace knížete z Lichtenštejna je připravena okamžitě spolupracovat s úřady a společně najít a podpořit projekty zejména pro děti.

  • Lidé potřebují instantní polévky, balenou vodu a plachty na zakrytí domů

  • Zničené Luhačovice vyhlásily sbírku

    Luhačovice na Zlínsku, které v noci na dnešek poškodila silná bouře, vyhlásily sbírku na pomoc lidem v lázeňském městě, ale i v jiných oblastech, které zasáhly ničivé bouřky. Dobrovolní dárci mohou přispět na transparentní účet zřízený charitativní organizací Korunka Pomáhá, sdělil dnes zástupce luhačovické radnice.

    Číslo účtu je 2801896248/2010, variabilní symbol 2021. Do poznámky je možné uvést i konkrétní účel daru. Příspěvek může putovat nejen do Luhačovic, ale i do dalších zasažených oblastí, například na Hodonínsku.

  • Vinařka z Moravské Nové Vsi se dělí o svůj příběh

  • V Mikulčicích je zničená třetina obce, tedy 300 domů, bez obydlí je 700 lidí

    Čtvrteční tornádo poničilo asi třetinu domů v Mikulčicích na Hodonínsku. Kromě obytných domů zničilo i nové Centrum denních služeb a školu. Celkem je zničeno asi 300 budov, bez střechy nad hlavou zůstalo 700 obyvatel Mikulčic, řekla dnes jejich starostka Marta Otáhalová.

    „V noci na dnešek si většina lidí zajistila nocleh sama, asi dvacítce lidí jsme zajistili střechu nad hlavou ve sportovní hale. Dnes už pro ně máme domluvené jiné ubytování, další část lidí se mohla uchýlit k příbuzným,“ konstatovala starostka.

    Lidé v Mikulčicích pracovali celou noc. Zatímco v noci šlo hlavně o prohledávání sutin, dopoledne domy obcházeli statici a zjišťovali, které domy bude nutné strhnout. Odpoledne začalo odklízení suti. Celá obec je momentálně bez elektřiny a podle starostky se to hned tak nejspíš nezmění.

  • Dnes nebo před 17 lety. Zásadní věc zůstává

    Smutné kulisy dvou úderů tornád dělí sedmnáct let, ale zároveň dokazují, že solidarita s těmi, kdo se ocitli v nouzi, k Čechům stále patří.

  • Tornádo, byť výrazně slabší, zažilo Česko i před deseti lety

    Český hydrometeorologický ústav se dnes ohlédl do minulosti a připomněl, že 21. 6. 2011 okolo páté odpolední bylo tornádo pozorováno v obci Staré Čívice. „Nedaleko Pardubic byla tehdy poškozená celá řada střech, a to způsobem nápadně připomínajícím výskyt takovéhoto jevu,“ uvedli meteorologové.

    Nedaleko vesnice, v areálu firmy Panasonic, byl zdokumentován objekt továrny se značně poškozenou střechou, v okolí blízké autobusové zastávky pak byly nalezeny poškozené či úplně vyvrácené stromy. „Událost byla následně potvrzena také přímým pozorováním meteorologa ČHMÚ na nedalekém pardubickém letišti,“ upozornili meteorologové.

    Foto: René Tydlitát

    Stopa po deset let starém tornádu u Pardubic.

  • Lidé z rozbořených domů jsou rozpolcení: Dělají si na nich politici PR?

    Část lidí v jihomoravských obcích zasažených bouřkami vítá návštěvu politiků, část je proti. Dnes postiženými obcemi prochází premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Někteří lidé to vnímají jako jejich povinnost, druzí v tom spatřují sbírání politických bodů před říjnovými volbami do Sněmovny. „Je špatně, že sem politici jezdí, protože tady ničemu nepomůžou. Lidé potřebují pracovat, to nikdo z politiků dělat nebude. Jenom si sbírají politické body před volbami,“ uvedl muž, který v Lužicích od rána pracuje na jedné z poškozených střech.

    Další mladý muž proti návštěvě politiků nic nemá. „Je to jejich povinnost, když se stane něco takového. Měli by se minimálně podívat, jak to vypadá, a obce podpořit,“ řekl.

    Někteří lidé jsou na vážkách. „Je možné, že si tady dělají jen své PR, ale je dobře, že všechno uvidí na vlastní oči. Třeba to té situaci pomůže, i když je to samo o sobě strašné, co se stalo, a žádnou reklamu to nepotřebuje,“ uvedla žena, která čeká na posouzení statika, zda bude potřeba její dům v Lužicích zbořit.

    Například Babiš dnes před přesunem z obce Hruška do Moravské Nové Vsi, Mikulčic a Lužic řekl, že si nepřeje, aby ho dále doprovázeli novináři. Prohlásil, že mu to není příjemné.

  • Zničená část obce Hrušky Babišovi připomněla povodněmi zdevastované Troubky

    Jihomoravská obec Hrušky, kterou z velké části zdevastovala extrémní bouřka s tornádem, připomněla premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vesnici Troubky zničenou povodněmi v roce 1997. Babiš dnes odpoledne spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) obcí na Břeclavsku prošel. Podíval se i dovnitř zničených budov. Lidé jsou podle něj po čtvrteční přírodní pohromě stále v šoku. Premiér s ministryní ještě dnes pokračují do Moravské Nové Vsi, Mikulčic a Lužic, které rovněž zpustošila bouře.

    Foto: ČTK

    Babiš se Schillerovou v Moravské Nové Vsi.

  • Meteorolog: Stopa po tornádu na jihu Moravy je 26 kilometrů dlouhá

    Stopa po čtvrtečním tornádu na jihu Moravy je 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká, řekl dnes Petr Münster z brněnské pobočky ČHMÚ. Stopa končí u Ratíškovic, dodal.

    Čísla ohledně stopy po tornádu podle meteorologa vyplynula z leteckého snímkování. „Šlo o pás 26 kilometrů dlouhý, 500 metrů široký. Začínal u východní okrajové části Břeclavi, dosahoval zhruba po Ratíškovice,“ uvedl Münster.

    Dodal, že se s tímto jevem ještě nesetkal. Vysoké škody podle něj mohou způsobit už třeba poryvy větru v silných bouřkách, které dokážou shodit střechy z domů. „Ale tohle, když už to bere i domy, to je opravdu katastrofický scénář,“ řekl meteorolog.

  • Lidé v Lužicích začali opravovat střechy poničené bouřkou a tornádem

    Lidé v Lužicích na Hodonínsku začali po nočních bouřkách opravovat poničené střechy. Shazují staré tašky, dělají nové krovy. Bouřky poničily v obci na 120 domů, asi do 20 čeká podle starosty Tomáše Kláska demolice.

    Zatímco ráno bylo v místě slyšet především sirény záchranných složek, odpoledne už byly slyšet zvuky tašek dopadajících na zem, kladiv a motorových pil. V místě, kde ráno byla střecha zcela pryč i s krovy, jsou nyní krovy nové a pracuje tam několik mladých mužů.

    Stejné je to i o kus dál, kde lidé dávají nové tašky na poničenou střechu. Pomáhají si při tom plošinou, někteří žebříkem. Část lidí pracuje, jiní jim nosí občerstvení. V obci je stále plno hasičů a policistů. Ulicemi procházejí i lidé, kteří i po několika hodinách od bouřky nad pohromou nevěřícně kroutí hlavou, někteří mají slzy v očích.

  • Energetická společnost EG.D vyhlásila stav nouze na Břeclavsku a Hodonínsku

    Energetická společnost EG.D vyhlásila stav nouze na Břeclavsku a Hodonínsku. Důvodem jsou závažné škody a destrukce elektrického vedení po čtvrtečních extrémních bouřkách, krupobití a tornádu. Počet domácností odpojených od dodávek elektrické energie klesl z ranních 70 000 na současných zhruba 7000, uvedl mluvčí společnosti Radek Šperňák.

    Stav nouze je vyhlášený s účinnosti od čtvrtečních 20:00. „Na našem distribučním území i nadále intenzivně pracujeme na odstraňování poruch. Zrušili jsme všechny plánované odstávky v nejpostiženějších lokalitách a všechny dostupné síly vlastní i dodavatelské soustředíme na opravu škod po nočních bouřích,“ uvedl Šperňák. Na jižní Moravu zamíří i pracovníci z jiných regionů, které nejsou aktuálně tolik zasažené.

  • Skauti zvou děti z postižených oblastí na tábory

Reklama

Hlavní zprávy