Hlavní obsah

Poslanci přerušili jednání k hlasování o důvěře vládě. Pokračovat budou v úterý

Hlasování o důvěře vlády Andreje Babiše.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Jednobarevná vláda Andreje Babiše téměř jistě důvěru nezíská. Zajištěny má pouze hlasy klubu ANO, tedy 78 poslanců z 200.

Článek

Poslanci dnes jednali o vyslovení důvěry první vládě premiéra Andreje Babiše.

Menšinový kabinet téměř jistě nezíská důvěru, protože žádná z ostatních stran (kromě ANO) pro něj nechce hlasovat. ANO má ve Sněmovně 78 poslanců, k vyslovení důvěry potřebuje Babiš získat nadpoloviční většinu ze všech přítomných.

Piráti navrhli, aby o důvěře vládě Sněmovna hlasovala až poté, co bude projednána žádost policie o vydání premiéra Babiše k trestnímu stíhání. Ale neuspěli.

Do Sněmovny přijel prezident Miloš Zeman a jeho projevem začalo vlastní jednání o důvěře pro první Babišovu vládu.

Odpolední jednání Sněmovny při hlasování o důvěře vlády.

Dění ve Sněmovně jsme sledovali online:

19:50 Jednání Sněmovny přerušeno do příštího úterý

Poslanci si odhlasovali přerušení schůze na příští úterý. Ten samý den od osmi ráno se má na jednání mandátového a imunitního výboru dostavit i Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek. Jednat se bude o tom, zda je zbavit poslanecké imunity. Je tedy možné, že při úterním hlasování o důvěře vládě budou poslanci znát postoj výboru k otázce, zda vydat Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

18.45 Jednání Poslanecké sněmovny je na hodinu přerušeno

O hodinovou přestávku požádala KDU-ČSL. Schází se během ní mandátový a imunitní výbor. Předseda Stanislav Grospič (KSČM) ho svolal v souladu s jednacím řádem na dnešní žádost osmi členů. Výbor se má zabývat přizváním dalších lidí na úterní schůzi výboru, na níž by měli Babiš a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vypovídat v případu Čapí hnízdo.

16.50 Projev pana prezidenta byl fajn, řekl Babiš novinářům

Babišův kabinet chce pracovat i v případě, že nezíská důvěru.

16.30 Bělobrádek nevyloučil koalici s ANO

„KDU-ČSL nikdy nevyloučila koalici s hnutím ANO, jsme připraveni vyjednávat,” uvedl Bělobrádek. Pro vyjádření důvěry nynější Babišově vládě ale podle lidovce není důvod, protože si nevyjednala žádnou podporu či toleranci.

15.20 Babišovu vládu Piráti nepodpoří, potvrdil před poslanci jejich šéf Ivan Bartoš

Babišova vláda by mohla mít podle lídra Pirátů Ivana Bartoše ve svém názvu nikoli přídomek „lepší Česko”, ale „slibem nezarmoutíš”. Ačkoli Piráti v několika dílčích bodech s programem vlády souhlasí, nevěří tomu, že by vláda měla vůli jej prosazovat, už kvůli tomu, že na něj nejsou peníze v letošním rozpočtu. Bartoš také kritizoval Babišovo zavádění elektronické evidence tržeb nebo dotační politiku. „Zdravotnictví je poslední resort, v němž Babiš jako podnikatel dotaci nečerpá,” uvedl.

15.00 Pokud nezíská důvěru, podá menšinová vláda demisi 17. ledna

V případě, že vláda dnes ve Sněmovně neuspěje s žádostí o důvěru, podá menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) demisi na příštím zasedání, které bude 17. ledna. Před zahájením odpoledního bloku diskuse Sněmovny to řekl Babiš. I když kabinet důvěru nezíská, jak ukazují dosavadní postoje sněmovních stran, chce Babiš pokračovat v práci, jako by ji kabinet měl. Uvedl, že ve čtvrtek má naplánováno například jednání Bezpečnostní rady státu či kontrolu čerpání evropských fondů.

14:30 - Pokračuje rozprava

Podívejte se na projev Miloše Zemana a vystoupení Andreje Babiše.

12:53 - Schůze přerušena na polední pauzu do 14:30

12:45 - Poslanci se střídají u mikrofonu s názory na Babišovu vládu

Milan Chovanec oznámil, že ČSSD vládu nepodpoří.

12:29 - Začala rozprava. Jako první se ujal slova Kalousek

„Není to poprvé, kdy žádá o důvěru premiér, jenž byl v KSČ. Ale je to poprvé, co žádá o důvěru premiér, bývalý agent StB s krycím jménem Bureš a člověk, který je obviněn z podvodu a poškozování zájmů EU,“ řekl Miroslav Kalousek za TOP 09.

Babiš podle něj v kauze svého dotačního podvodu mnohokrát lhal.

Dál bude pokračovat politika utahování šroubů a represivní role státu vůči občanům, uvedl Kalousek.

12:21 - Podruhé prý bude chtít Zeman od Babiše 101 hlasů

Aniž by to zmínil v projevu před poslanci, při druhém pokusu o sestavení vlády bude prezident Miloš Zeman po současném premiérovi Andreji Babišovi (ANO) požadovat předem garanci alespoň 101 podpisů poslanců, kteří jeho kabinet podpoří. Až poté by ho opět jmenoval premiérem. Zeman to řekl novinářům při odchodu z Poslanecké sněmovny, kde před členy dolní komory podpořil současnou Babišovu menšinovou vládu. Zopakoval také, že Babiše v případě dnešního neúspěchu pověří skládáním vlády i podruhé.

Od Babiše bude Zeman chtít pravidelné informace o vývoji jednání. Až oznámí, že podporu má, jmenuje ho. Uvedl to na dotaz, jak dlouho by jednání mohla trvat.

11:33 - Před poslance předstoupil premiér Babiš

Poslancům ostatních stran Babiš řekl, že když ANO vzkázali, že s ním nebudou spolupracovat, tak se rozhodl neztrácet čas a začal pracovat.

I když se během předvolební kampaně objevily podle Babiše různé snahy o kriminalizaci, po volbách na to ANO zapomnělo a bylo velmi velkorysé, aby se mohla sestavit koaliční vláda.

„Program je velmi dobrý a uděláme vše pro to, abychom ho plnili,“ prohlásil Babiš.

Z nejdůležitějších bodů vládního programu jmenoval jako první potřebu být vidět v Evropě. „Chceme v ní hájit naše zájmy a udělat vše pro to, aby se znovu nestalo, že nás někdo přehlasuje a vnutí nám ilegální migraci.“

Kromě V4 potřebuje Česko i další spojence.

Důležitá je podle premiéra oblast IT. Česko je dnes podle něj někde na úrovni mezi Běloruskem a Kostarikou.

„Dnes neexistuje prostor pro férovou soutěž. eGovernment musí mít jasnou vizi a to lze docílit jedině centralizací.“

Slibuje vytvoření jednotného informačního systému, kde občané budou moci vyřídit vše potřebné. Na úřady by měli podle Babiše chodit lidé jen výjimečně.

„Vyřešíme problematiku služeb jako Uber nebo Airbnb,” tvrdí Babiš. Na digitálním poli chce posunout Česko na evropskou úroveň.

Babišova vláda chce také přijmout důchodovou reformu. „Důchody jsou u nás skutečně nízké,“ řekl premiér. Slibuje jejich zvýšení.

Další oblastí je doprava a zvýšení investic do infrastruktury. Babiš řekl, že rezervy jsou v čerpání evropských fondů. Klíčový je podle něj zákon o liniových stavbách, který ministr dopravy Dan Ťok předloží koncem ledna. Kromě urychlení výstavby dálnic hodlá Babišova vláda zavést rychlovlaky.

Premiér zmínil rovněž potřebu výstavby nových bytů, kterých je nedostatek.

V katastrofálním stavu jsou podle něj také silnice.

Lidé, kteří jsou na dávkách, by měli více hodin trávit dobrovolnými pracemi pro obce. Babiš zmínil příklad Slovenska, kde díky tomu počet lidí na dávkách klesl.

Podle předsedy vlády udělala Česká republika chybu, když umožnila nákup půdy cizincům.

„Nevím, jakou ohrožujeme demokracii?“ vyjádřil se Babiš ke kritice své vlády. „My makáme.“

11:05 - Prezident Zeman má projev ve Sněmovně

Na úvod pogratuloval poslancům ke zvolení. Popřál jim, aby nikdy neztratili kontakt se svými voliči.

„Je pochopitelné, že premiérem má být jmenován předseda vítězné strany,“ řekl prezident s tím, že je povinností jmenovaného premiéra usilovat o partnerství s méně úspěšnými politickými subjekty.

Trestní stíhání Babiše je podle něj jediný problém, ale od starořímských dob platí presumpce neviny. Politici by si neměli hrát na policejní vyšetřovatele nebo státní zástupce.

Dále se vyjádřil k inkluzi, kterou považuje za zrůdný sociální experiment, proti němuž léta bojuje.

Programové prohlášení vlády mu připomíná švédský stůl, kde si každý může vybrat, co se mu líbí. Vyzdvihl téma přímé demokracie.

„Ze státního rozpočtu jde 11 miliard na neziskové organizace. Jsem známý přítel neziskových organizací, ale někdy si říkám, že by měly hospodařit za své a nevysávat státní rozpočet,“ prohlásil Zeman.

Zatímco před pěti lety pracovalo na Úřadu vlády asi pět set úředníků, dnes jich je tam podle prezidenta tisíc. Vyzval ke snížení byrokratického aparátu.

Funkcí prezidenta není, aby jednal o vládě, řekl Zeman. Očekává proto od premiéra, že povede dlouhá a náročná jednání. Uvědomuje si, že to může trvat dlouho. Poukázal přitom na sestavování vlády v Německu.

Před avizovaným druhým pokusem prý vytvoří dostatečný prostor, aby jednání mohla vést k vládě menšinové či koaliční. Nejmenoval strany, které by vládu mohly podpořit. Ale potenciál tu podle něj je velký. Uvedl několik možností, jak vládu sestavit: „103, 108, 115, 140, ale nic jste neslyšeli.“ Odkazuje tím na různé varianty koalic, kolik by měly poslanců.

„Sněmovna velmi pravděpodobně dnes důvěru vládě nevysloví. Potvrzuji svůj závazek jmenovat Andreje Babiše podruhé,“ řekl v závěru prezident.

10:41 - Piráti neuspěli, čeká se na Zemana

Návrh, aby se nejdříve hlasovalo o vydání poslanců Babiše a Faltýnka do rukou policie kvůli případu Čapí hnízdo, neprošel. Sněmovna na pár minut přerušila svůj program, čeká se na příjezd prezidenta Miloše Zemana, který přednese projev, v němž má podpořit Babišův kabinet.

Proti návrhu Pirátů hlasovali kromě ANO, okamurovců a komunistů také sociální demokraté a lidovci - bývalí Babišovi partneři z koaliční vlády.

10:01 - Začíná jednání Sněmovny

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) zahájil schůzi, jejímž hlavním bodem programu má být vyslovení důvěry první Babišově vládě. Předseda Pirátů Ivan Bartoš oficiálně přednáší návrh, aby Sněmovna nejprve jednala o vydání premiéra k trestnímu stíhání, teprve poté o důvěře vládě. Piráti chtějí o vydání Babiše a Faltýnka jednat, i když mandátový a imunitní výbor ještě neřekl k případu své slovo.

K návrhu Pirátů se připojují i Starostové.

9:45 - Babiš před žádostí o důvěru mluvil o důchodech a vlacích zdarma

Podle premiéra se v dolní komoře politikaří, zatímco jeho kabinet chce dělat „něco pro lidi”. Babiš zopakoval, že plánuje dopravu po železnici zdarma pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let a zvýšit důchody. Na konci případného čtyřletého období vlády by podle něj měl průměrný důchod v Česku dosahovat 15 000 korun, tedy o zhruba 2500 korun víc než nyní.

„Chceme se bavit o programu, hlavně důchodech,“ uvedl Babiš na dotaz, jak bude vést jednání potom, co jeho vláda dnes zřejmě ve Sněmovně s žádostí o důvěru neuspěje. Reformu důchodů považuje za prioritu pro svou vládu.

9:32 - TOP 09 chce také nejdřív imunitu

Také klub poslanců TOP 09 je připraven hlasovat pro návrh, aby se nejprve ve Sněmovně jednalo o vydání premiéra k trestnímu stíhání a až poté o důvěře jeho vládě. Řekl to Miroslav Kalousek.

9:25 - Vláda dnes bude projednávat i církevní restituce

U církevních restitucí je třeba korekce, vysvětlil předseda vlády Andrej Babiš. Hnutí ANO na dnešním jednání vlády ve Sněmovně podpoří návrh KSČM na zdanění finančních náhrad za nevydaný majetek. Babiš uvedl, že jde o nejdiskutovanější bod dnešního jednání.

Podle ČTK bylo zdanění peněžitých náhrad jednou z podmínek komunistické strany pro případnou podporu nebo toleranci Babišova kabinetu.

9:15 - ČSSD mluví o druhé Babišově vládě

Sociální demokracie vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří, její programové prohlášení považuje za soubor slibů, které nebude kabinet chtít plnit. Řekl to úřadující šéf strany Milan Chovanec. ČSSD je podle něj připravena při případném druhém pokusu k věcnému jednání o vládě, které však nesmí probíhat formou diktátu. Vzniklá vláda by měla být mimo jiné proevropská a bez obviněných politiků, uvedl Chovanec.

9:05 - Pirátská akce: nejdříve imunita

Piráti chtějí před dnešní hlasování o důvěře vládě zařadit na jednání Sněmovny hlasování o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle nich je zásadní vědět, zda chce důvěru získat trestně stíhaný premiér. Jednobarevný menšinový kabinet ANO Piráti určitě nepodpoří, výhrady mají mimo jiné k obsahu programového prohlášení.

„Vzhledem k tomu, že už přes měsíc (mandátový a imunitní) výbor doslova obstruuje finální rozhodnutí a žádost o důvěru vládě, kterou chce dnes premiér Babiš předložit, je naprosto zásadní, abychom věděli, zda o důvěru vlády žádá premiér, který je trestně stíhán, či nikoli,“ zdůvodnil předseda Pirátů Ivan Bartoš požadavek, aby Sněmovna dnes hlasovala o vydání Babiše i bez stanoviska mandátového a imunitního výboru.

Piráti jsou podle Bartoše připraveni hlasovat i pro přerušení schůze, pokud by přišel racionální návrh na to, aby Sněmovna s hlasováním o důvěře počkala až na konečné rozhodnutí mandátového a imunitního výboru o vydání Babiše.

9:00 - Zasedají poslanecké kluby

8:50 - Starostové proti Babišovi

Starostové a nezávislí chtějí přerušit schůzi, na které se má hlasovat o důvěře pro vládu Andreje Babiše (ANO). Místo toho by se podle nich mělo hlasovat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli případu Čapího hnízda. Novinářům to řekl předseda poslanců hnutí Jan Farský. STAN důvěru vládě nevysloví. Farský označil Babiše za zcela nedůvěryhodného politika, podle poslankyně Věry Kovářové jeho vláda důvěru ztratila dřív, než o ni požádal.

Reklama

Doporučované