Hlavní obsah

Putina volilo přes 55 milionů Rusů. Kandidovat v roce 2024 neplánuje

Vyjádření Vladimira Putina po jeho odvolení. Video: Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Rusové znovu zvolili ruským prezidentem Vladimira Putina. Poslední místnosti se uzavřely v 19:00 našeho času v Kaliningradské oblasti. Po sečtení více než devadesáti procent volebních místností získal ruský prezident více než 76 % hlasů.

Článek

Ruská opozice i mezinárodní pozorovatelé hovoří o řadě problémů, které volby doprovázely. Videa z volebních místností prokazují zásahy a manipulace s volebními lístky. Podle ruské ochránkyně lidských práv však volby nic nenarušilo a ruští občané „mohli svobodně projevit svoji vůli a názor”.

Prezidentských voleb v Rusku se mohlo zúčastnit 109 milionů oprávněných voličů. Konečné výsledky má Ústřední volební komise ohlásit do tří dnů.

6:14 Sečteno je 99 procenta hlasů, Putina volilo 55 milionů Rusů

Vladimir Putin získal 76,65 procent odevzdaných hlasů. Ústřední volební komise dále informovala, že volební účast byla po sečtení 95 procent hlasů 63,7 procent. "Volební účast přesáhne 67 procent," řekl agentuře TASS místopředseda ústřední volební komise Nikolaj Bulajev.

00:40 Sečteno je více než devadesát procent volebních místností. Putin jasným vítězem s více než 76,5 % hlasů.

22:45 Sečteny tři čtvrtiny volebních okrsků. Putin zatím získal více než 76 % hlasů.

Filip Horký o prezidentských volbách v Rusku.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

22:25 Ruský prezident popřel podíl Ruska na otravě agenta Skripala.

Vladimir Putin se o otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii dozvěděl z médií. Oznámil to před novináři na tiskové konferenci k jeho dnešnímu znovuzvolení. „Žádné jedy podobné tomu, který byl při útoku použit, Rusko nemá, všechny podobné látky zlikvidovalo,“ řekl ruský prezident.

22:10 Putin vystoupil na tiskové konferenci.

Podle svých slov plánuje Putin v ruské vládě několik změn. Dojít by k ním mělo po jeho inauguraci. Podle komentátorů by mohlo být v ohrožení i místo současného premiéra a bývalého prezidenta Medveděva. Jeden z novinářů se Putina také zeptal, zda bude kandidovat i v roce 2024. Pobavený Putin odpověděl, že to nemá v plánu. V úřadu prý nechce být do sta let.

21:29 Ústřední volební komise: Je sečtena více než polovina hlasů.

Vladimir Putin získal více než 74 % hlasů. Druhý je kandidát komunistů Grudinin.

21:15 Podle agentury Interfax získal Putin v Čečensku více než 93 % hlasů. Oznámil to kontroverzní čečenský vůdce Kadyrov.

21:05 Putin vystoupil s krátkým projevem: „Děkuji za vaši podporu. Čeká nás mnoho práce ve prospěch Ruska.“

Znovuzvolený ruský prezident ve svém projevu před příznivci na Rudém náměstí poděkoval voličům. Následovalo skandování: „Rusko, Rusko.“

21:00 Tisíce lidí čekají na Rudém náměstí na Putina a jeho projev

Ruská státní televize Russia Today informuje, že se očekává vystoupení ruského prezidenta, který by měl přijít mezi své přiznivce na Rudém náměstí. Součástí oslav bude i připomínka kontroverzního výročí čtyř let, kdy se Krym připojil k Rusku. Řada zemí toto připojení neuznává.

20:50 Ruská státní volební komise: Putin se stal vítězem voleb, získá více než 70 % hlasů

Šéfka Ruské volební komise oznámila, že podle prvních informací nedošlo k žádnému velkému narušení voleb. Pouze k „menším a lokálním“ problémům.

20:30 Šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo a jeho malá vzpomínka na ruského prezidenta Putina

20:25 V blízkosti Kremlu probíhá koncert na oslavu vítězství ruského prezidenta Putina

Na místě panují přísná bezpečnostní opatření. Svědci a uživatelé Twitteru hlásili, že diváky na místo svážely vojenské autobusy.

20:10 Po sečtení 32 % hlasů vede Putin s více než 73,5 % procenty 

19:40 Sečteno 25 % hlasů a ruský prezident Putin jasně vede

Ústřední volební komise oznámila, že po sečtení 25 procent volebních lístků má Putin na svém kontě 72,5 procenta hlasů, druhý kandidát komunistů Grudinin 15,4 procenta a třetí Žirinovskij 6,8 procenta.

Podívejte se na video, které zachycuje největší podvody v ruských volebních místnostech.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

19:30 Reportéři Seznam Zpráv nebyli vpuštěni do štábu ruského prezidenta Putina

19:20 Ruská státní televize označila vítězství Putina za zdrcující

Ruská státní tisková agentura Interfax upozornila, že případný zisk kolem 74 % procent by byl největším ziskem Putina ze všech dosavadních voleb, kterých se jako kandidát na prezidenta zúčastnil.

19:00 PRVNÍ ODHADY: PUTIN ZVOLEN PREZIDENTEM, ZÍSKAL 73,9 % HLASŮ

Reklama

Doporučované