Hlavní obsah

Florida kvůli hurikánu evakuuje stovky tisíc obyvatel

Lidé na Floridě zatloukají dveře i okna, Irma přicházíVideo: AP

 

Reklama

Hurikán Irma a jeho následky sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Záplavy, zničené domy, výpadky elektřiny a mrtví. Takové jsou zatím následky řádění hurikánu Irma, se kterým se od středy potýká Karibik. Podle meteorologů bude Irma nejhorším hurikánem v Atlantiku minimálně za poslední desetiletí, ale nejspíš za mnohem delší dobu. Jeho dopady nyní pociťují lidé v oblasti okolo Dominikánské republiky. Ke konci týdne má hurikán podle odhadů dorazit na Floridu.

Dění spojené s řáděním hurikánu v Karibiku jsme sledovali online:

21:32 - Starosta okresu Miami-Dade Carlos Gimenez nařídil evakuaci podél pobřeží Floridy a dále do vnitrozemí. Oblasti jsou rozděleny do tří zón A, B a C. Nařízení se týká více než 500 000 lidí. Pro tuto chvíli tento online přenos ukončujeme, vývoj budeme sledovat v dalších zprávách.

21:25 - Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se rozhodl od pátku uzavřít Kennedyho vesmírné středisko na Floridě, uvedla agentura AP. NASA má obavy z možného poškození Kennedyho střediska na Mysu Canaveral, které je schopné bez potíží odolat větrům o rychlosti přibližně do 220 kilometrů v hodině, Irmu však zatím provázejí větry o téměř 70 kilometrů rychlejší. Zaměstnanci proto dnes opevňovali dveře důležitých budov a nosili k nim pytle s pískem.

Shrnutí

Hurikán se stále drží na nejvyšším pátém stupni hurikánové škály.

Hurikán si vyžádal zatím 10 lidských životů. Číslo podle místních úřadů ještě poroste.

Bouře se nyní pohybuje kolem severního pobřeží Dominikánské republiky. V oblasti způsobila záplavy.

V Portoriku je přes milion lidí bez elektřiny a 50 tisíc lidí bez vody. Zavřeny jsou také místní přístavy a není jasné, kdy bude otevřeno letiště. Školy a úřady zůstanou zavřené do neděle.

K jižnímu cípu amerického státu Florida by měla Irma podle odhadů amerického Národního centra pro hurikány (NHC) dorazit v neděli dopoledne místního času.

Desítky tisíc lidí jsou evakuovány z ohrožených oblastí. Na Floridě způsobila hromadná evakuace dopravní komplikace.

19:28 - Podle Trumpa je Florida na příchod hurikánu připravená. „Jsme připraveni, jak nejlépe to jde, teď je otázka, co se stane,“ řekl dnes v Oválné pracovně prezident.

18:54 - Několik zajímavých čísel o hurikánu Irma podle CNN.

37 hodin - Tak dlouho si hurikán udržuje rychlost přes 80 km/h.

51 hodin - Doba, po kterou hurikán spadá do 5. kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici.

300 000 čtverečních mílí - V přepočtu bezmála 800 tisíc kilometrů čtverečních, to je rozsah mračen hurikánu Irma. Je tedy větší než rozloha celého státu Texas.

18:27 - Guvernér Floridy Rick Scott povolal na pomoc tisíce členů Národní gardy. V této chvíli jsou povolány celkem 3 tisíce členů floridské Národní gardy. V pátek by měla být aktivována celá Národní garda čítající 7 tisíc lidí.

18:02 - Hurikán má na svědomí další životy. Francouzský premiér Edouard Philippe oznámil, že na ostrově Svatého Martina byli nalezeni čtyři mrtví.

17:38 - Poprvé za sedm let se Atlantikem prohání rovnou tři hurikány. Podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice hurikánů spadá Irma do kategorie 5, Katia a Jose do kategorie jedna.

17:15 - Podle agentury AP je přes milion lidí v Portoriku stále bez energie. Celkově má ostrov 3,4 milionu obyvatel.

17:20 - Další nejméně tři oběti hurikánu Irma. Vláda v Portoriku v prohlášení informovala o nejméně třech obětech hurikánu. Zprávu zveřejnila agentura Reuters.

17:05 - Evakuace desítek tisíc lidí způsobuje na Floridě dopravní komplikace. Lidé, kteří dostali příkaz k evakuaci, musí opustit své domovy. Na některých místech tak vznikají dopravní kolony, především na dálnicích I-75 a I-95 směrem na sever. Ve čtvrtek se bude situace podle místních médií ještě zhoršovat.

16:28 - Na Bahamách se uzavírají letiště, obyvatelé ostrovů jsou dále evakuováni. Letiště na Bahamách se kvůli přibližujícímu se hurikánu uzavírá. Informovala o tom agentura AP. Evakuace obyvatel pokračuje na jižních ostrovech, kam by měla bouře dorazit.

15:47 - Guvernér Floridy Rick Scott na svém Twitteru důrazně vyzval obyvatele k evakuaci. „Pokud vám byla nařízena evakuace, ihned uposlechněte a na nic nečekejte,“ napsal.

15:30 - Hurikán zpustošil několik karibských ostrovů a nyní mu čelí Dominikánská republika a Haiti. Dále se vydá směrem k Bahamám a Floridě. Irma za sebou zanechala zkázu na karibských ostrovech Svatý Martin, Anguilla či ve státě Antigua a Barbuda, rozsáhlé škody napáchala i na Panenských ostrovech či v Portoriku, kde se bez elektřiny ocitla asi polovina obyvatel. Na zkázu se nyní připravují na Bahamách a Floridě.

15:00 - NASA zveřejnila záběry postupu hurikánu nad ostrovem Hispaniola. 

14:45 - V Dominikánské republice platí červená výstraha v 17 provinciích. V dalších 12 pak výstraha žlutá. Střed hurikánu se přemisťuje směrem od severního pobřeží ostrova.

14:36 - Hurikán poničil jednu z nemovitostí amerického prezidenta Donalda Trumpa na ostrově Svatého Martina. Podle médií může živel ohrozit i další Trumpovy nemovitosti na Floridě, včetně jeho klubu Mar-a-Lago, kde prezident často tráví víkendy.

14:23 - Organizace Save the Children varuje, že v Dominikánské republice není dostatek azylových míst pro lidi, kteří opustí své domovy. Aktuální kapacita je 900 tisíc míst, ale podle organizace může mít hurikán dopad až na tři miliony lidí. Otevřít své dveře proto možná budou muset kostely, školy a komunitní centra.

14:18 - Britská premiérka Theresa Mayová telefonicky jednala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o případné společné pomoci a později odpoledne by se měl sejít vládní krizový výbor. Londýn je podle místního tisku kritizován za pomalou reakci na živelní katastrofu.

14:09 - Na karibském ostrově Anguilla, který je britským zámořským územím, napáchal hurikán Irma „těžké a místy kritické“ škody. Uvedl to dnes náměstek britského ministerstva zahraničí Alan Duncan. Další britské zámořské území, Britské Panenské ostrovy, také utrpělo velkou škodu, naopak na ostrově Montserrat není devastace tak značná, jak se zprvu jevilo, dodal Duncan.

13:50 - Podle Češky, která se právě nachází v Miami, není možné v obchodech sehnat pitnou vodu a najít benzinovou pumpu, která by byla otevřená a zásobená. Lidé také v rámci příprav na příchod hurikánu Irma zabedňují okna svých domů či obchodů.

13:32 - Podívejte se na průlet letadla bouří Irma:

Letadlo agentury NOAA proletělo skrze bouři Irma a posádka vše zaznamenalaVideo: AP

13:14 - Hurikán Irma, který spadá do nejvyšší, páté kategorie už více než 33 hodin, je podle záznamů nejdéle trvající cyklóna této intenzity ve světě. Uvedla to dnes francouzská meteorologická společnost Météo France. Irma podle ní překonala i takzvaný supertajfun Haiyan. Tato bouře v roce 2013 zasáhla Filipíny a trvala 24 hodin. Doprovázel ji vítr o rychlosti 295 kilometrů v hodině, což je stejně jako v případě Irmy.

13:01 - Americká Federální agentura pro zvládání krize (FEMA) doporučuje lidem během hurikánu a případné evakuace se informovat o únikových cestách a uposlechnout pokynů místních úřadů, pokud vyzvou k opuštění domů. Lidé by měli zkontrolovat sousedy a případně jim pomoci s přesunem, vzít s sebou své mazlíčky a nezapomenout na základní zásoby, jako je například voda, jídlo a léky.

12:40 - Po Floridě vyhlásily kvůli očekávanému úderu hurikánu Irma stav nouze i americké státy Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína. Některé oblasti, kde nyní stav nouze platí, přitom byly silným hurikánem zasaženy před více než sto lety, uvedla agentura AP. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) dnes oznámilo, že Irma zřejmě ještě před vstupem nad floridskou pevninu zeslábne na druhý nejsilnější, tedy čtvrtý stupeň.

12:28 - České Ministerstvo zahraničních věcí v souvislosti s hurikánem Irma výrazně nedoporučuje cesty do Karibiku a na Floridu. Českým občanům, kteří se na místo přesto vydají nebo už tam jsou, doporučuje sledovat internetové stránky Národního centra pro hurikány. Občané se mohou zapsat do Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD). V případě nouze mohou lidé volat na pohotovostní linku Zastupitelského úřadu ve Washingtonu nebo Zastupitelského úřadu v Haagu.

12:16 - Počet obětí vzrostl na deset. 

12:04 - Miami, které je největším městem na jihovýchodě Floridy, a také přilehlý okres Miami-Dade, nařídily kvůli blížícímu se hurikánu Irma evakuaci. Opustit své domovy musí obyvatelé pobřežních oblastí a také ostrovů, jako jsou například Miami Beach nebo Key Biscayne. Miami, které úder živlu očekává v noci na neděli, prozatím zřídilo čtyři nouzová ubytovací střediska. Evakuace byla nařízena i na floridských ostrovech Florida Keys.

Záběry ze Svatého Martina zdevastovaného hurikánem Irma:

11:59 - Hurikán Irma je dvakrát ničivější než všechny bomby použité za druhé světové války, míní expert. Informaci přinesl deník The Independent. Kerry Emanuel z Massachusettského technologického institutu spočítal, že Irma vykazuje výkon 7 bilionů wattů.

11:46 - Hurikán Irma během svého řádění v Karibiku zpustošil i ostrov Necker na Britských Panenských ostrovech, kde žije britský miliardář, dobrodruh a zakladatel koncernu Virgin Richard Branson. Ten se svou rodinou a několika návštěvníky ostrova přečkal bouři ve vinném sklepě. „Jsem rád, že mohu oznámit, že všichni lidé na Neckeru jsou v pořádku, ačkoli byla řada budov zničena,“ napsal Bransonův syn Sam na sociální síti Instagram. „Máme obavu o naše přátele a ostatní na sousedních ostrovech,“ dodal.

11:38 - Na Portoriku je po řádění hurikánu Irma 900 000 domácností bez elektřiny. Rozvodná společnost varovala, že obnovit dodávky proudu do všech domácností potrvá až šest měsíců, napsala dnes agentura AP. Irma si podle prvních informací na Portoriku, které je nezačleněným územím Spojených států, nevyžádala zřejmě žádné oběti, hlášeni nejsou ani žádní zranění.

11:22 - Malý karibský ostrov Barbuda hurikán Irma zcela zdevastoval, polovina z asi 1 800 obyvatel přišla o domov, řekl dnes premiér ostrovního státu Antigua a Barbuda Gaston Browne v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC Radio 4. Dodal, že bude žádat o mezinárodní pomoc.

Reklama

Doporučované