Hlavní obsah
Online

Online: Babišova vláda přežila. Marasmus pokračuje, litoval Bělobrádek

Speciální vysílání TV Seznam k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Šéf hnutí ANO ustál první pokus o svržení své vlády. Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice kvůli vršícím se aférám, které Andreje Babiše provázejí. Koaliční kabinet podrželi komunisté.

Článek

Více než sedmihodinový maraton ve Sněmovně skončil neúspěchem opozice vládu položit. Pro návrh vyslovit nedůvěru bylo 92 poslanců, 90 se vyslovilo proti, 18 zákonodárců chybělo.

Opozice ukázala, že se umí spojit: návrh podpořili všichni z ODS, Pirátů, TOP 09, STAN, KDU-ČSL i z SPD Tomio Okamury. Vládu podrželi poslanci ANO a KSČM, sociální demokraté opustili před hlasováním sál.

Aktuální politickou krizi rozpoutalo závažné zjištění redakce Seznam k aféře Čapí hnízdo. Reportéři Slonková a Kubík vypátrali Babišova syna, který je spoluobviněný v dotační kauze premiéra a kterého se policie dva roky marně snažila najít a vyslechnout. K případu Čapího hnízda jim poskytl vyjádření, které může mít zásadní dopad na trestní řízení. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji.“ ()

Zásadní jsou ale i další juniorovy výroky. V rozhovoru s reportéry pořadu Zvláštní vyšetřování totiž mluví o tom, že po zahájení trestního stíhání jeho otec chtěl, aby „zmizel“, a on se tak nedobrovolně ocitl na Ruskem okupovaném Krymu.

Speciální vysílání TV Seznam k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

Andrej Babiš byl mezi vystupujícími v rozpravě. V obsáhlém projevu znovu kritizoval práci novinářů, kteří podle něj škodí této zemi. (.) Označil je za hyeny, dlouze mluvil o příznacích nemoci svého syna. O svých dětech – které do dotační kauzy sám zatáhl, znovu řekl, že jsou pro něj tím nejcennějším. A jmenoval i další dítě jedné z českých političek, které podle něj rovněž trpí psychickou poruchou.

Opozice kromě Babiše hojně kritizovala ČSSD za alibistické chování.

Události jsme sledovali v online textovém přenosu.

  • Babiš na tiskové konferenci odmítl odpovídat redaktorce Seznamu

  • Peksa (Piráti): Důvěryhodnost Andreje Babiše je jednoznačně otřesena

    Rozhovor s Mikulášem Peksou.Video: Seznam Zprávy

  • Babiš po hlasování: Žádná krize nebyla, jen mě chtěli ponižovat

    Andrej Babiš po přestálém hlasování nekrotil své emoce. Na tiskové konferenci se znovu tvrdě obul do novinářů. Žádná vládní krize podle něj nebyla a není, a to navzdory tomu, že jej o to, aby ve funkci skončil, požádal šéf ČSSD Jan Hamáček. Tedy koaliční partner. „Šlo hlavně o to, aby opozice měla možnost mě urážet a ponižovat,“ řekl Babiš.

    Tisková konference Andreje Babiše po halsování o nedůvěře vládě.Video: Seznam Zprávy

  • Senátor Drahoš: V politice jako ve fotbale

  • Premiér si udržel funkci, ale ne důvěru

    Premiér si udržel funkci, ale neudržel si důvěru Poslanecké sněmovny, zhodnotil výsledek hlasování předseda ODS Petr Fiala. Pro nedůvěru se vyslovilo 92 poslanců, proti 90. 18 odešlo před hlasováním nebo se z jednání omluvilo.

  • Marasmus pokračuje, řekl lidovec Bělobrádek

    Ve Sněmovně se k výsledkům vyjádří politické strany.

    Jan Hamáček z ČSSD říká, že se necítí být rukojmím Andreje Babiše, jak uváděla v debatě opozice. Oznamuje, že příští týden bude koaliční jednání.

    Lidovec Pavel Bělobrádek vyzval veřejnost, aby přes neúspěch hlasování o nedůvěře neztrácela trpělivost, že se česká politika vrátí k západním standardům. Marasmus v České republice pokračuje, uvedl.

  • Babišova vláda přestála hlasování o vyslovení nedůvěry

    Babišova vláda přestála podle očekávání hlasování o vyslovení nedůvěry. Přítomní poslanci hlasovali v intencích toho, jak předem deklarovaly jejich kluby. Proti vyslovení nedůvěry se vyslovilo ANO a komunisté, sociální demokraté nehlasovali. Opozice nedala dohromady potřebný počet hlasů.

    90 přítomných poslanců bylo proti návrhu, 18 v sále nebylo a 92 bylo pro návrh.

    Výsledky byly ověřeny. Hlasování skončilo.

  • Začíná hlasování

    Hlasovat se bude po jménech, jednotlivě každý poslanec řekne, zda je pro vyslovení nedůvěry, nebo proti vyslovení nedůvěry. Předseda Sněmovny vylosoval jméno poslance, který hlasuje jako první. Je to poslanec Adam Kalous (ANO).

    Foto: Seznam Zprávy

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček jmenovitě vyvolává poslance.

  • Poslanci skončili rozpravu, blíží se hlasování

    Skončila rozprava a bude se hlasovat.

  • Pirát Michálek: Vláda neplní sliby, spoléhá jen na marketéry a propagandu

    Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek vysvětluje, proč je proti Babišově vládě. „Hlavní problém této koalice je, že má komunistický styl vládnutí. Když se podíváme na noviny, které vydává, dokonce mají stejnou barvu. Mladá fronta Dnes – tisknou jako Rudé právo. Když se podíváme, jakým způsobem se plní programové prohlášení vlády, tak to vypadá, jako když se plnil plán během komunistického režimu a předstíralo se, že se plní na 120 procent. A za třetí: Pan premiér má poněkud rétorický styl Milouše Jakeše.“

    Michálek dál v projevu hodnotil, jak hnutí ANO a jeho předseda Andrej Babiš plní volební sliby. „Jediné, co dělá – že se spoléhá na své marketéry, spoléhá se na propagandu. A jak už je tradiční u předsedy vlády, tak svoje chyby promítá do ostatních. A tvrdí, že proti němu jede spiknutí, kampaň a podobně. Když tak jsem vzal nějaké kapesníky, aby si pan premiér ve svém fňukání mohl otřít slzičky.“

    Andrej Babiš podle něj manažersky selhal. „Jako předseda vlády není schopen zacházet s ministry takovým způsobem jako v Agrofertu. Není schopen plnit závazky, které občanům dal.“

    A na závěr směrem k Babišovi: „Řekl jste, že neodstoupíte a že vás budeme muset porazit ve volbách. My tuto výzvu přijímáme. Když jsem před třemi roky říkal paní primátorce Krnáčové, že ji porazíme ve volbách, tak se smála. Tak se smějte, máte na to ještě tři roky.“ (Piráti říjnové volby vyhráli, ANO skončilo v Praze až páté.)

  • Babišovi kritici na Malostranském náměstí

    Organizátoři demonstrace oznámili, že akci u Sněmovny zrušili. V podvečer se chystá protestní pochod proti premiéru Babišovi z Hradčanského na Staroměstské náměstí, kde se pak bude konat velké shromáždění.

  • Němcová vyčítá Zaorálkovi komunistickou rétoriku

    Bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek z ČSSD ve svém dlouhém projevu mluvil o demokracii i úspěších vlády. A řekl, že pokud by se partaj nerozhodla odejít ze sálu a o důvěře v kabinet nehlasovat, zvedl by ruku na podporu Babišovy vlády.

    Jeho slova následně kritizovala první dáma ODS, poslankyně Miroslava Němcová. „Jestliže zprvu můj ctěný kolega Lubomír Zaorálek mluvil o hodnotách, které mají tvořit demokracii a potom tyto hodnoty zaměnil za materiální stránku, kdy vyčísloval zejména materiální úspěchy jejich vlády, tak jste vymazal ty hodnotové věci, o kterých se dnes bavíme, které postihují demokracii v jejích kořenech. A to je, že tu je předseda vlády – trestně stíhaný. Tomu vy se vyhýbáte obloukem. Vy mluvíte v takovém módu, kdy se toho sice letmo dotknete, ale okamžitě přeskočíte k úspěchům vlády. Mně to připomíná takovou tu komunistickou sebekritiku, kdy vždycky naznačili, že něco tak úplně nešlape, ale potom nám vysvětlili, jaké budou úspěchy příští pětiletky.“

  • Vzpomínka na Olovo

  • Němcová (ODS): Není pravda, že v Česku není ohrožena demokracie

    Na poslance Zaorálka reaguje Miroslava Němcová z ODS. Nesouhlasí s ním v tom, že by kriminálním případem premiéra Andreje Babiše nebyla ohrožena demokracie v Česku.

  • Zaorálek: Kdybychom se nedomluvili, zvedl bych ruku pro vládu

    Zvedl bych ruku pro vládu, ale protože jsme se dohodli, odejdu ze sálu, řekl ve Sněmovně bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

  • CVVM: Volby by před vypuknutím aféry junior vyhrálo ANO

    Volby do Sněmovny by v listopadu opět vyhrálo hnutí ANO s 29,5 procenta hlasů. Podpora vládního hnutí předsedy Andreje Babiše proti říjnu klesla o půl procentního bodu. Vyplývá to z výsledků volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

    Většina (96 procent) respondentů na dotazy odpovídala před 12. listopadem, kdy byla zveřejněna reportáž serveru Seznam Zprávy, která rozpoutala kauzu kolem premiérova syna.

    Podpora hnutí ANO zůstává podle CVVM dlouhodobě stabilní na úrovni 30 procent. Druhá by ve volbách skončila ODS s 14,5 procenta hlasů, která si proti říjnovým 19 procentům pohoršila. Polepšili si naopak Piráti, kteří by s 14 procenty skončili třetí. V říjnu jejich podpora dosahovala 11 procent.

    Jako čtvrtí by ve Sněmovně usedli komunisté s podporou deseti procent lidí, což je o 1,5 procentního bodu více než v říjnu. Předstihli by tak ČSSD, která tvoří s hnutím ANO vládní koalici za tolerance KSČM. Podpora sociálních demokratů v listopadu zůstala na devíti procentech. Hnutí SPD Tomio Okamury si polepšilo o 2,5 bodu na 7,5 procenta, což je podle CVVM statisticky významný nárůst podpory.

    Voleb by se v listopadu zúčastnilo 60 procent občanů, v říjnu jich plánovalo účast 61 procent. Průzkumu CVVM se mezi 3. a 15. listopadem zúčastnilo 1104 lidí.

    Foto: CVVM

    CVVM: Volební model – listopad 2018 (v %).

  • Policie kvůli demonstracím omezí dopravu na hlavní trase pochodu

    Kvůli protivládním demonstracím, které se v pátek odpoledne a večer uskuteční v centru Prahy, možná policie přistoupí ke krátkodobým omezením provozu na hlavní trase pochodu. V případě potřeby také možná částečně omezí dopravu a vstup osob do blízkosti Poslanecké sněmovny, a to kvůli zajištění bezpečnosti chráněných objektů a prostorů. Informoval o tom dnes mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

  • Pirát Lipavský: Je to puč Agrofert, nikoli puč Palermo

  • Poslanec Blažek z ODS shrnul, co mu vadí na Babišovi

    Babiš do pozice premiéra nedorostl, řekl ve svém proslovu ve Sněmovně bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS.

    Zabývá se mj. rozdílným postojem premiéra k informacím, která zveřejňují média. Některé sám využívá, ty, které se mu nehodí, označuje za kampaň, uvedl v kostce Pavel Blažek.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy