Hlavní obsah

Zemětřesení v ČSSD. Sobotka končí, proti Babišovi nasadí Zaorálka

Studio po skončení grémia ČSSD, na kterém Bohuslav Sobotka oznámil svůj konec v čele strany.

 

Reklama

Sobotka zůstane premiérem, šéfem strany je Chovanec, volebním lídrem Zaorálek.

Článek

Bohuslav Sobotka rezignoval na místo šéfa sociální demokracie, především proto, že ČSSD padají preference k deseti procentům. Tlak na jeho odstoupení byl enormní.

Sociální demokracii povede triumvirát Milan Chovanec (nový šéf strany) - Lubomír Zaorálek (volební lídr) - Bohuslav Sobotka (dosluhující premiér). „Tohle není trojvládí, vedení ČSSD je jasně definováno, stranu vede Milan Chovanec, do voleb nás vede Lubomír Zaorálek," řekl Sobotka po jednání grémia ČSSD.

Jeho výsledky musí ještě v sobotu schválit předsednictvo strany. Nový šéf ČSSD Milan Chovanec předpokládá, že po volbách strana svolá mimořádný sjezd.

Sobotkovo rozhodnutí vzdát se funkce už okomentoval i Andrej Babiš. Bývalý předseda ČSSD je podle něj zbabělec, který opouští potápějící se loď jen proto, aby se zachránil. „Já jsem se na souboj s ním těšil, že si to spolu rozdáme jako chlapi před občany," napsal ČTK.

Dění v ČSSD jsme sledovali online:

20:02 - Chovanec počítá s mimořádným sjezdem

Ministr vnitra Milan Chovanec, který se ve čtvrtek ujme vedení ČSSD místo Bohuslava Sobotky, předpokládá, že sociální demokracie po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny uspořádá mimořádný sjezd, kde zvolí řádného předsedu. Novinářům řekl, že v sociální demokracii není tolik kvalitních lidí jako je Sobotka, takže by se pro něj měla najít důstojná role, pokud by se ČSSD účastnila skládání příští vlády.

„Musíme udělat všechno pro to, abychom uspěli u voličů. To je první úkol, co bude po volbách, řešme až po volbách. Ale říkám, že nemáme tolik kvalitních lidí jako je Bohuslav Sobotka a není možné s nimi mrhat," uvedl. Nemyslí si, že by se sjezd uskutečnil dřív než před volbami. „Já to nepředpokládám, ty volby jsou už za čtyři měsíce," řekl.

19:43 - Volby jsou můj úkol, říká Zaorálek

Zaorálek přijme plnou zodpovědnost za výsledek ČSSD ve volbách.

19:36 - Sobotka: Pro mne je nejdůležitější dokončit mandát vlády

Sobotka na otázku, jaká je jeho politická budoucnost, opakuje, že chce dokončit mandát vlády. Slibuje, že bude velmi silně podporovat Zaorálka i Chovance, jak říká, Luboše a Milana.

„Reprezentuji Jihomoravský kraj ve Sněmovně víc než 20 let, chci v tom pokračovat. Moje role bude jako součást týmu vyhrát volby, v mém případě na jižní Moravě. Zůstávám sociálním demokratem. Nebudu narozdíl od některých mých předchůdců vytvářet nějaké alternativní projekty."

19:32 - Zaorálek: Nejsme na pohřbu

Budoucí lídr ČSSD Lubomír Zaorálek: „Já ti, Slávku, děkovat nebudu, připadal bych si jako na pohřbu," zvolil ministr zahraničí osobnější tón.

Situace ČSSD není dobrá, preference nejsou veselé, přiznává Zaorálek. „Jsem připraven být lídrem, udělám vše, aby ČSSD v příštích volbách uspěla."

Zaorálek věří, že sobotní předsednictvo ČSSD rozhodnutí grémia schválí.

19:31 - Chovanec děkuje Sobotkovi

Milan Chovanec je připraven udělat vše pro sjednocení ČSSD. „Lubomír Zaorálek jako lídr nemůže volby vyhrát sám. Dnešním dnem hádky v ČSSD končí," oznámil ministr vnitra.

19:27 - Sobotka oznamuje výsledek grémia

Sobotka říká, že je nespokojen s tím, jaké preference má ČSSD. „V popularitě zaostáváme a nadále klesáme, uvnitř ČSSD cítím neklid," říká Sobotka.

Premiér popisuje nový triumvirát v čele strany. „Zítřkem končím jako předseda ČSSD," uvádí Sobotka. Místo něj se šéfem strany stane ministr vnitra Milan Chovanec, volebním lídrem bude Lubomír Zaorálek. „Já se budu soustředit na fungování vlády, chci dokončit mandát," říká Sobotka.

On osobně bude lídrem kandidátky na jižní Moravě.

17:30 - Bezpečnost nade vše

Grémium ČSSD provázejí naprosto mimořádná bezpečnostní opatření. Novináři musí procházet kontrolou, policejní pes očichává vybavení.

17:12 - Zaorálek parodoval Babiše

Zaorálek před zasedáním grémia změny ve vedení ČSSD nevyloučil. „Je to možné, ale to záleží na předsedovi," uvedl. Poté již jen spojil několik výrazů, které v posledních týdnech použil on či bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Jednu dobu se mě ptají, jestli nebudu premiér, pak prezident, pak lídr. Mám chuť říct, že je to nějaká permanentní kampaň proti mé osobě, že to musí být nějaký souvis a účelovka," řekl novinářům.

17:02 - Začalo jednat grémium

Jednání začalo o hodinu později, než bylo původně v plánu - tedy v pět hodin. Klíčoví hráči včetně premiéra dorazili většinou zadním vchodem. Vrátnice u Lidového domu jsou plné novinářů, podobná tlačenice tu nebyla ani při vládní krizi. Novináři zatím nesmějí dovnitř, takže čekají v horku před vchodem nebo v přízemí na zemi.

Profil Bohuslava Sobotky:

Bohuslav Sobotka a jeho kariéra v kostce.

16:41 - Část vedení proti triumvirátu

Část vedení ČSSD je proti triumvirátu Sobotka - Chovanec - Zaorálek. Na dnešním grémiu budou požadovat, aby byl volebním lídrem i předsedou strany pouze jeden člověk. Tedy buď Lubomír Zaorálek, nebo Milan Chovanec.

Straníkům vadí dvě věci - že tři osobnosti jsou nesrozumitelné pro voliče. A pak že si celou věc Sobotka s Chovancem a Zaorálkem domluvili tajně mezi sebou, bez vědomí grémia.

16:12 - Prezident Zeman se vyjádřil ke krizi v ČSSD

Z hlediska prezidenta Miloše Zemana je připravované řešení na rozdělení funkcí v čele sociální demokracie rozumným krokem. Naznačil to na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Jihočeského kraje.

Kvůli klesajícím preferencím ČSSD by mohl Bohuslav Sobotka zůstat předsedou vlády, do čela strany by se postavil dosavadní první místopředseda Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by se stal lídrem pro parlamentní volby.

Zeman nechtěl konkrétně říct, kdo by měl stranu nově vést. Poznamenal, že si není jist, že by měl právo straně radit. Podle něj by průtahy v oznámení rozhodnutí ČSSD mohly nahrávat spekulacím, že Sobotka chce zůstat ve všech třech funkcích.

16:03 - Před Zaorálkovým úřadem se tančila haka

O Lubomíru Zaorálkovi se mluví jako o tom, kdo by měl vystřídat Bohuslava Sobotku v roli volebního lídra ČSSD. A volby, to bude především boj. Takže tanec, kterým se před Zaorálkovým Ministerstvem zahraničních věcí před chvílí prezentovali ragbisté Nového Zélandu, se může na podzim hodit.

14:15 - Grémium se sejde až v 17:00

Vedení sociální demokracie se sejde oproti původním plánům až o hodinu později, tedy v 17:00.

12:20 - Chovanec si nepřeje konec Sobotky v politice

Ministr vnitra a první místopředseda strany Milan Chovanec chce, aby se za případným novým lídrem ČSSD strana sjednotila. Doufá také v to, že předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka neskončí v politice. Chovanec to řekl ČTK a České televizi před jednáním vlády.

11:49 - Ohrožený Birke

Ohrožená je i pozice volebního manažera Jana Birkeho, na kterého se ze strany snáší vlna kritiky. Birke už údajně v minulém týdnu nabídl své místo k dispozici, zatím ale zůstal. Podle zdrojů ze strany však nechce kampaň vést v případě, že Sobotka skončí. Spekuluje se, že náhradníkem by mohl být místopředseda Jan Hamáček, který už dříve několik kampaní vedl.

11:47 Sobotka zůstane lídrem na jihu Moravy

Předpokládá se, že i když Sobotka nebude kandidátem strany na premiéra, zůstane volebním lídrem na jižní Moravě. Nedávno ho jako jedničku kandidátky zvolili straníci z jižní Moravy, získal ale pouhých 62 procent hlasů.

10:43 - ČSSD avizuje, kdy řekne Sobotka verdikt

Ze sídla ČSSD přichází zpráva, že dnes od 17:30 bude v Lidovém domě tisková konference po jednání politického grémia ČSSD. Tématem bude aktuální politická situace. Jinak řečeno: Ukáže se, zda i nadále bude šéfem ČSSD Bohuslav Sobotka. Počítá se, že grémium se může protáhnout.

10:40 - Živý rozhovor s Jiřím Zimolou

10:37 - Koalice si zvolila priority na poslední měsíce

Koaliční lídři se ráno dohodli na legislativních předlohách, které chtějí ve Sněmovně prosadit do říjnových voleb. Podle předsedy sněmovního klubu ČSSD Romana Sklenáka mezi nimi nejsou insolvenční zákon, zákon o sociálním bydlení či zálohovaném výživném. Vláda je tak už neprosadí.

Ministři ANO podle Jaroslava Faltýnka označili za své priority projednávání zákona o Vojenském zpravodajství, ochraně ovzduší, z Ministerstva financí jde o novelu zákona o platebním styku, o bankách. Důležitý je pro ně také stavební zákon, který Sněmovně vrátil Senát. Koalice se podle Faltýnka dohodla, že bude hlasovat pro senátní znění návrhu.

Sklenák novinářům řekl, že program, jak se na něm dnes ANO, ČSSD a KDU-ČSL dohodly, se dá zvládnout během už domluvených schůzí, pokud nebudou obstrukce.

10:30 Sobotkův kritik živě

Do redakce Seznam Zprávy už přišel bývalý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, známý kritik. Jindřich Šídlo s ním povede živý rozhovor o situaci v ČSSD. Už za chvíli.

10:25 Premiérův program

Bohuslav Sobotka ve dni, kdy má oznámit, zda končí v čele ČSSD, nebo dokonce vůbec v politice, zatím plní obvyklý premiérský program. Do něj ve středu patří zasedání vlády (dnes o rozpočtu) a také jednání koaliční rady, na němž by se měl setkat s předsedy ANO a lidovců Babišem a Bělobrádkem.

9:40 Voliče čeká mlčení

Sociální demokraté už mají připravenou i mediální strategii pro případ, že Sobotka skutečně odstoupí z funkce předsedy a volebního lídra. Jeho nástupci Zaorálek a Chovanec s ním ve středu vystoupí na tiskové konferenci, pak ale nebudou dávat žádné rozhovory a do médií vyšlou jen Sobotku. Ostatní počkají až na sobotní programovou konferenci, která nové uspořádání potvrdí.

9:30 Velká trojka

Jako nejpravděpodobnější vypadá scénář, že ČSSD do voleb dovede hned trojice politiků - Bohuslav Sobotka jako premiér, Lubomír Zaorálek jako volební lídr a Milan Chovanec jako zastupující místopředseda strany. Stranické zdroje jsou ale do poslední chvíle trochu nervózní, zda Sobotka nakonec nepřekvapí podobně, jako to udělal v době vládní krize.

Reklama

Doporučované