Hlavní obsah

Rozdělená země. Zeman opět prezidentem. Nad Drahošem zvítězil „jen” o 152 tisíc hlasů

Večerní zprávy: Česko si zvolilo nového prezidenta.

 

Reklama

Prezidentské volby skončily. Příštím prezidentem byl opět zvolen Miloš Zeman. Nad Jiřím Drahošem zvítězil poměrem 51,36 % ku 48,63 %.

Článek

Zeman měl na svého soupeře náskok už od prvních průběžných výsledků. Po sečtení prvních pěti procent okrsků vedl se ziskem zhruba 58 procent hlasů. Postupně se jeho zisk se snížil pod hranici 52 procent. Před pěti lety Zeman vyhrál se ziskem 54,8 procenta hlasů.

Přes procentuální ztrátu Zeman dostal více hlasů než při prvním prezidentském finále. Tehdy ho volilo zhruba 2,7 milionu lidí, nyní zhruba 2,8 milionu.

Odvoleno. Kdo se stane českým prezidentem?

Zeman zvítězil v prezidentském finále v deseti krajích, Drahoš ve čtyřech včetně Prahy. Drahoš uspěl také u Čechů v zahraničí. Voliči dali přednost Drahošovi také ve Středočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Zeman vyhrál ve všech ostatních, nejvýrazněji v Moravskoslezském kraji.

Prezidentské finále přišel rozhodnout rekordní počet voličů. Účast po sečtení hlasů z 97 procent okrsků přesahovala 66 procent. Před pěti lety přišlo k volebnímu finále 59 procent voličů.

Poslední okamžiky do uzavření volebních místností.

V prvním kole před čtrnácti dny k urnám přišlo 61,92 procenta oprávněných voličů. Miloš Zeman získal 38,56 procenta hlasů, Jiří Drahoš 26,6 procenta.

První den druhého kola prezidentských voleb.

Finále prezidentské volby jsme sledovali v online reportáži:

22:15 Biskupové chtějí zakopat příkopy, Halík a Holub jsou zklamáni

Výsledek prezidentské volby podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš. Holub to řekl ČTK s tím, že ho výsledek mrzí. Podle teologa a kněze Tomáše Halíka na Hradě zůstává člověk minulosti, kolem něhož rozdělenou společnost nelze sjednotit. Věří, že šance na změnu politické kultury není zmařena, jen na čas odložena.

K rychlému zakopání příkopů mezi tábory příznivců obou prezidentských kandidátů vyzval generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

21:17 Putin gratuloval Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem

Ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem České republiky. Informovala o tom tisková služba Kremlu, kterou citovala televize NTV.

Ruský prezident v telegramu zdůraznil svou připravenost pokračovat v konstruktivní spolupráci v bilaterálních i mezinárodních otázkách. „Vedoucí představitel ruského státu zdůraznil, že výsledky voleb potvrdily vysokou autoritu Zemana jako zkušeného a zodpovědného politika, který prosazuje zájmy a touhy českého národa,” uvedl Kreml.

Putin podle něj také oceňuje „principiální” postoj Miloše Zemana ve prospěch rozvoje přátelských rusko-českých vztahů a vzájemně prospěšné spolupráce. Ruský prezident rovněž popřál Zemanovi „zdraví a nové úspěchy” v činnosti pro stát.

21:05 Incidentem v Zemanově štábu, kde jeho příznivci napadli fyzicky novináře, se zabývá policie

20:59 Andrej Babiš zaútočil na rodinu redaktorky DVTV Emmy Smetany

Novinářka položila na tiskové konferenci šéfovi ANO a premiérovi v demisi Andreji Babišovi otázku, zda by nepřehodnotil svůj výrok z roku 2013, kdy Miloše Zemana označil za pokračování klausovské éry. Babiše otázka rozčílila a začal osočovat DVTV z neobjektivní žurnalistiky a posléze se začal hanlivě vyjadřovat o matce redaktorky Emmy Smetany Monice Pajerové.

20:51 - Pro Zemana hlasovali nejčastěji voliči SPD, KSČM a ANO

Pro Zemana hlasovali v prezidentských volbách nejčastěji voliči SPD, KSČM a ANO. Drahoš získal hlasy hlavně od voličů Pirátů, ODS a TOP 09. Vyplývá to z porovnání výsledků voleb hlavy státu a loňských sněmovních voleb po okresech, které dnes provedla ČTK.

Zeman se podle tohoto srovnání prosadil v prvním kole i ve finále v okresech, kde loni v říjnu výrazně uspělo hnutí Tomio Okamury. Podobnost jejich výsledků dosáhla ve finále 79 procent. V případě KSČM to bylo zhruba 78 procent, u ANO 75 procent. Zeman si poměrně dobře vedl také u poloviny voličů sociální demokracie.

20:25 - Světová média: v Česku vyhrál populistický a proruský směr

Světová média se shodují, že v prezidentských volbách v České republice, v nichž zvítězila dosavadní hlava státu Miloš Zeman, vyhrál populismus a proruské směřování země.

O těsném vítězství „proruského a protiimigračního” politika referovalo zpravodajství BBC. Zemanovo vítězství považuje agentura Reuters za „tiché uznání Zemanova tvrdého postoje proti přistěhovalectví a jeho dvoření se Rusku a Číně”. „Hlasování odrazilo rozdíly mezi liberály a konzervativci, které se objevují i jinde v Evropě a ve Spojených státech,” dodala agentura.

Agentura DPA konstatovala, že Zeman zvítězil s „protipřistěhovaleckou kampaní”. Podle ní šlo o „velmi emocionální volbu mezi politickým veteránem a akademickým outsiderem”. Agentura rovněž připomíná, že Zemanova předvolební kampaň byla postavena na protiimigrační rétorice a vyhranění se proti údajnému vítání migrantů podobnému tomu v Německu.

18:51 - Zemanova ochranka vyhazuje ze štábu novináře, napadla i naši reportérku

18:30 - Pohled do zákulisí štábu Miloše Zemana

Pohled do zákulisí štábu Miloše Zemana.

18:24 -  Nejzajímavější okamžiky ze štábů Jiřího Drahoše a Miloše Zemana

Nejzajímavější okamžiky ze štábů Jiřího Drahoše a Miloše Zemana.

18:06 - Rozhodlo 152 000 hlasů

Takovým rozdílem vyhrál Miloš Zeman druhé kolo prezidentských voleb.

17:47 - Drahošová: Manžel dal naději lidem, kteří chtějí změnu

Manželka Jiřího Drahoše Eva považuje výsledek finále prezidentských voleb i přes prohru za velký úspěch. Míní, že lidé chtějí změnu a poražený kandidát jim dal naději, že může přijít. Po skončení předvolebního a volebního maratonu cítí velkou úlevu, unavená ale není, řekla Drahošová v rozhovoru s ČTK.

17:39 - Hymna versus Modlitba pro Martu

Zatímco ve volebním štábu Miloše Zemana zněla česká hymna, podporovatelé Jiřího Drahoše zpívali Modlitbu pro Martu.

U Zemana zněla hymna, v pražské kavárně Modlitba pro Martu.

17:06 - Andrej Kiska Zemanovi pogratuloval k vítězství

16:54 - Sčítání sledoval Zeman v úzkém kruhu podporovatelů

Reportérce Seznamu Pavlíně Kosové to řekl Tomio Okamura, předseda SPD. Zeman sčítání sledoval zhruba s dvaceti lidmi. Po oznámení vítězství staronový prezident prý všechny políbil, následně nabídl Okamurovi tykání.

16:43 - NYT: Čeští voliči se rozhodli přidržet Zemana a jeho populismu

Po volební kampani zaměřené na otázku zdvořilosti v politice a na místo České republiky v Evropě se voliči rozhodli se přidržet prezidenta Miloše Zemana, napsal dnes americký list The New York Times (NYT).

Podle deníku se voliči přidrželi i jeho populismu, který se často vyznačoval svou sžíravostí a cejchováním, což vedlo k nelibosti vůči muslimským přistěhovalcům a narušovalo to vztah země ke spojencům na Západě.

16:47 - Tisková konference Miloše Zemana

16:42 - Andrej Babiš gratuloval Miloši Zemanovi

„Gratuluji panu prezidentovi Zemanovi ke znovuzvolení. Myslím si, že dostal od občanů druhou možnost. Výsledek je velmi těsný, je tedy jasné, ze společnost je opravdu rozdělená na dvě poloviny. A to si myslím, že má být hlavní úkol prezidenta Miloše Zemana v příštím volebním období. Stmelovat lidi a společnost. Najít společnou řeč se svými odpůrci i podporovateli. Neprovokovat svými výroky a chováním, ale naopak hledat cestu, jak jako hlava státu lidi spojovat a zklidnit rozdělenou náladu v zemi. Věřím, že se to panu prezidentovi povede,” uvedl Andrej Babiš.

16:41 - Jiří Drahoš očekával těsný výsledek, ale ve svůj prospěch

16:39 - Miloš Zeman ve štábu poděkoval svým přiznivcům i voličům

Na jednom pódiu spolu s ním stáli žena Ivana i dcera Kateřina, Tomio Okamura, Milan Chovanec i Daniel Hůlka, který zazpíval hymnu.

16:27 - Fico vyjádřil radost, že Zeman obhájil prezidentský úřad

„Blahopřeji svému příteli Miloši Zemanovi k znovuzvolení prezidentem České republiky. Vždy jsem ho vnímal jako inteligentního a zkušeného politika a jsem rád, že se česká veřejnost opět rozhodla pro něj,” uvedl Fico.

16:26 - Miloš Zeman získal více hlasů než při minulé volbě

16:18 - Naděje na změnu na Pražském hradě podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska zhasla

Po sečtení 90 procent hlasů druhého kola prezidentské volby to uvedl v reakci na průběžné vítězství stávající hlavy státu Miloše Zemana. Kalousek podporoval jeho protikandidáta, bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Přežijeme to, ale náprava škod nebude snadná ani rychlá, uvedl na Twitteru Kalousek.

„Zajisté to přežijeme, jako dosud vše. Leč náprava škod, ke kterým dojde, nebude ani snadný, ani rychlý proces. Počítejme s tím a zachovejme si naději a sebedůvěru sami v sebe," uvedl Kalousek.

16:03 - Politici se vyjadřují k výsledkům voleb

15:55 - Jiří Drahoš uznal porážku a pogratuloval vítězi Miloši Zemanovi

„Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme,” řekl. Poznamenal, že je rád za obrovskou vlnu energie, která se vzedmula a která podle něj nemůže zmizet. „Slibuji vám, že tuto energii a naději ponesu dále, neodcházím z veřejného života,” dodal. Jeho slova provázel v Kongresovém centru bouřlivý potlesk jeho příznivců.

15:54 - Milan Chovanec přišel Miloše Zemana podpořit přímo do štábu

15:53 - Neúspěšný kandidát z prvního kola Pavel Fischer komentuje výsledek voleb

15:51 - Zemanův volební štáb slaví

15:42 - Prezidentem byl opět zvolen Zeman, vyhrál nad Drahošem

Zeman by měl podle odhadů vyhrát se ziskem mezi 51 a 52 procenty hlasů, což je méně než při první volbě hlavy státu před pěti lety.

Prezidentské finále přišel rozhodnout rekordní počet voličů, po sečtení více než devíti desetin okrsků byla účast dvoutřetinová.

15:37 - Jiří Drahoš v tuto chvíli už získal víc hlasů (2 340 120) než Karel Schwarzenberg před pěti lety (2 241 171)

15:35 - Ve štábu Miloše Zemana panuje vítězná nálada

15:33 - Predikce Medianu po sečtení 91 % okrsků: Zeman získá 51,7 %, Drahoš 48,3 %.

15:21 - Účast přesáhla 66 procent

15:14 - Drahoš poděkoval těm, kteří volili, výsledky zatím nehodnotil

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš poděkoval všem voličům, kteří šli k volbám. Výsledky voleb zatím nechtěl komentovat, čeká na další vývoj sčítání. Drahoš to řekl na krátké tiskové konferenci ve svém štábu v Kongresovém centru v Praze. Do volebního štábu ho doprovodila jeho manželka Eva nebo protikandidát z prvního kola Michal Horáček, který ho před druhým kolem podpořil.

15:10 - Jiří Drahoš vede nad Zemanem v Královéhradeckém kraji

Převahu má i v Praze a Středočeském kraji.

15:08 - Zeman po sečtení hlasů z poloviny okrsků vedl s téměř 55 procenty

Miloš Zeman po sečtení hlasů z poloviny okrsků vedl ve finále prezidentských voleb se ziskem 54,92 procenta hlasů. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš svou počáteční výraznější ztrátu snižoval po procentních bodech, podle odhadů na základě dosavadních trendů ale Zemana nepředstihne.

15:03 - Nový odhad Medianu

Po sečtení téměř poloviny okrsků upravila agentura Median svůj odhad výsledků druhého kola přímé volby.

Stále vede Miloš Zeman, odhadovaný poměr hlasů je nyní 52:48 v jeho prospěch.

Predikce vychází z dosavadních reálně sečtených okrsků, z nichž agentura odhaduje konečný výsledek. V minulých volbách měl tento odhad po půl hodině sčítání odchylku 0,1 procenta.

15:02 - Miloš Zeman vede zhruba o 230 000 hlasů

15:01 - Jiří Drahoš dorazil do štábu v Kongresovém centru

15:00 - Drahoš vede nad Zemanem i ve Středočeském kraji

14:59 - Sociální sítě měly jasno

14:57 - Agentura Median upravila po sečtení 49 % okrsků svou predikci. Zeman podle ní porazí Drahoše 52:48 %.

14:43 - Ukazuje se, že debata na Primě měla klíčovou roli při rozhodování lidí, kteří nebyli do té doby rozhodnuti, řekl sociolog agentury Median Martin Buchtík pro Televizi Seznam.

14:50 - Zeman vede nad Drahošem ve všech krajích kromě Prahy.

14:48 - Sečteno 35 % volebních okrsků. Zeman vede nad Drahošem 56 % : 44 %.

14:34 - Volební studio Televize Seznam: vyhraje Zeman

Podle predikce společnosti Median vyhraje druhé kolo Miloš Zeman, Jiřího Drahoše porazí o 6 procent. Odhad je založen na výsledcích po sečtení 7,5 procenta okrsků.

14:30 - Po sečtení 5 % okrsků vede Zeman nad Drahošem v poměru 58 % ku 42 %.

14:29 - S pravdou se manipuluje, řekl herec Bolek Polívka ve štábu Jiřího Drahoše

14:25 - Dle průzkumu z tohoto týdne chce Drahoše 46 procent, Zemana 45,5 procenta

Volební průzkum uskutečněný v tomto týdnu mezi pondělím a čtvrtkem ukázal vyrovnané šance prezidenta Miloše Zemana a bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše na funkci prezidenta. Drahoše chtělo volit 46 procent lidí, Zemana 45,5 procenta. Zbylých 8,5 procenta bylo nerozhodnutých. Vyplývá to z výsledku průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi.

14:18 - V jihomoravské obci Lubné přišlo k volbám 100 procent voličů

Stoprocentní účast ve druhém kole prezidentských voleb zaznamenala obec Lubné na Brněnsku. Obec má 46 voličů, k urnám přišli všichni, uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. V prvním kole zvítězil v Lubné neúspěšný kandidát Pavel Fischer. Následoval Miloš Zeman a Jiří Drahoš, mezi kterými se rozhoduje v druhém kole.

14:15 - Do volebního štábu Jiřího Drahoše přicházejí podporovatelé, je tu například herečka Anna Geislerová či bývalá ministryně Petra Buzková

Ve volebním štábu Miloše Zemana je třeba František Ringo Čech nebo Jan Veleba.

14:06 - Kolik dostanou kandidáti hlasů?

Pro Zemana v prvním kole voleb před dvěma týdny hlasovaly zhruba dva miliony lidí, Drahoš získal asi 1,4 milionu hlasů. Podporu mu ale vyjádřili čtyři další kandidáti v pořadí, které volilo dohromady 1,7 milionu lidí.

14:03 - Jak vysoká bude volební účast?

Hlasovat přišlo podle informací ČTK od volebních komisařů v průměru 60 až 70 procent voličů. Před pěti lety při první volbě hlavy státu přišlo ve finále volit 59 procent lidí.

Účast se v některých částech Prahy vyšplhala k 70 procentům. Vůbec největší byla v Praze 6, kde hlasovalo 76,57 procenta. Přes 70 procent se dostala účast i v Praze 9 a Praze 11, kde už hlasovalo 71 procent lidí. Kolem 67 procent lidí přišlo volit v Praze 1 a Praze 3 a mezi 50 a 70 procenty se pohybovala účast ve volebních místnostech v Praze 12.

Ve velkých středočeských městech odvolily více než tři pětiny lidí. Například Benešov hlásí 67 procent, Beroun 66, Mělník 65 a Kolín 63. Na řadě míst byla účast vyšší než v prvním kole, odpoledne však už zájem opadl. Volební účast v Jihočeském kraji se pohybovala kolem 60 procent. Volební účast v Libereckém, Královéhradeckém nebo Pardubickém kraji odpovídala celorepublikovému průměru. V Plzeňském kraji se volební účast pohybovala podle odhadu krajského úřadu mezi 50 a 60 procenty.

14:00 - Volby skončily

13:50 - Reportéři Seznamu jsou i ve štábu Jiřího Drahoše

V případě, že by průběžné výsledky z ČSÚ naznačovaly Drahošovo vítězství, přesune se na místo i ochranka, na kterou bude mít Jiří Drahoš nárok. Více v příspěvku Jaroslava Gavendy.

13:39 - Miloš Zeman přijel do svého volebního štápu v TOP hotelu Praha

13:30 - Za půl hodiny se zavřou volební místnosti

13:26 - U Jiřího Drahoše je ochranka na každém rohu

13:14 - U Drahoše má akreditaci přes 200 novinářů, z toho 40 zahraničních

12:58 - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odvolil

12:55 - K Zemanovi už dorazil Ringo Čech i Veleba

12:48 - Volební účast mezi vězni z Liberecka dosáhla téměř 58 procent

Ve věznicích v Liberci, Jablonci nad Nisou-Rýnovicích a Stráži pod Ralskem svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb vhodilo 939 odsouzených. Průměrná účast ve věznicích v Libereckém kraji tak byla 57,78 procenta, vyplývá ze zjištění ČTK. Účast ve věznicích byla obdobná jako v prvním kole.

12:31 - Kurz na Zemana mírně stoupá

12:18 - Padesát procent voličů už odevzdalo svůj hlas

Podle ČTK v druhém kole prezidentských voleb dosud v průměru odvolila více než polovina voličů. Přestože někde byla dnes účast nižší než v pátek, řada volebních komisařů hlásí větší zájem o volby než v prvním kole před dvěma týdny.

12:07 - Minule „měl Zeman vyhráno“ při sečtení 20 procent okrsků

12:02 - Lidé v kůži z divočáka před Zemanovým volebním štábem

11:45 - Vyšší volební účast má i brněnská městská část Útěchov

Jak se volí v Brně?

11: 33 - Kurz na Zemana klesl

11:19 - Volby na sociálních sítích

Výběr hlavy státu dal prostor lidové tvořivosti na sociálních sítích. Redaktorka Barbora Kalátová vybrala ty nejzajímavější příspěvky.

Výběr příspěvků o druhém kole prezidentské volby ze sociálních sítí.

11:02 - Cesta hlasovacího lístku

Sčítání hlasů začne ve dvě hodiny, kdy se zavřou volební místnosti. Jak se z hlasu, který hodí lidé do volební urny, stane číslo v Českém statistickém úřadu, se podívejte ve videu.

Jak se počítají hlasy při prezidentské volbě?Video: Jakub Říha

10:40 - Volební lístky se k sobě lepí

Na Praze 2  se objevila stížnost, že volič dostal dva hlasovací lístky se jmeném Miloše Zemana a jeden se jménem Jiřího Drahoše. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna informaci potvrdil.

„Mám tuto informaci, je to v podstatě detail, kdy volební komise měla slepené lístky a nevšimla si toho a dala voliči dva lístky jednoho kandidáta. Máme ale zaznamenané i případy, kdy si lidé zcela zjevně vymysleli, že dostali dva lístky jednoho kandidáta a nebyla to pravda,“ uvedl Mlsna.

Na obdržení dvou volebních lístků pro Miloše Zemana si na svém Facebooku postěžovala včera i herečka Barbora Poláková. Objevily se ale také informace, že na Praze 13 dostal volič dva lístky pro Drahoše a jeden pro Zemana.

10:14 - Vyšší volební účast v druhém kole

10:09 - Volí se i na závodech psích spřežení

Na závodech psích spřežení Šediváčkův long v Orlických horách budou volit závodníci s voličskými průkazy do přenosné urny. Mezi 10. a 12. hodinou by ji měla komise přinést k cíli závodu.

9:43 - Jindřich Šídlo hodnotil závěrečnou debatu

Čtvrteční debatu České televize glosoval komentátor Seznamu Jindřich Šídlo. Co se kandidátům povedlo a co ne, si můžete pustit ve videu.

Recenze debaty.

9:30 - Babiš se vyfotil u urny, Kalousek postoval kočku

Premiér Andrej Babiš v pátek odevzdal svůj hlas po návratu ze setkání Visegrádské čtyřky v Budapešti. Jeho hlasitý kritik Miroslav Kalousek pak místo „tradiční fotky“ u volební urny sdílel na svém Twitteru příspěvek „Tenhle lístek je jen pro kočku...“.

9:26 - Prezidentské volby sledují i zahraniční média

Bruselský server Politico.eu včera publilkoval článek, kde české volby přirovnává k souboji Hillary Clintonové a Donalda Trumpa o Bílý dům či Emmanuela Macrona a Marine Le Penové o Elysejský palác.

Britská BBC pak na svých stránkách o volbách píše jako o střetu „proruského a protiuprchlického“ Zemana s „proevropským akademikem“ Drahošem.

9:09  - Fotbalisté Teplic zahájili páteční soustředění na Kypru volbou prezidenta

Fotbalistům Teplic v pátek začalo soustředění na Kypru. Hned po přistání ale zamířili na české velvyslanectví v Nikósii, aby mohli odvolit v prezidentských volbách.

Fotbalisté Teplic zamířili z letiště v Larnace rovnou do volební místnosti.

8:21 - Poslanecký matador Benda o přímé volbě prezidenta

Marek Benda z ODS je nejdéle sloužícím českým poslancem. Zavedení přímé volby považuje za velkou chybu, ale volit šel. „Volil jsem Mirka Topolánka,” říká o prvním kole Benda. Komu dá hlas v kole druhém? Podívejte se ve videu.

8:00 - Volební místnosti se opět otevřely

Voliči mohou svůj hlas do uren házet až do 14:00. V první den voleb přišla hlasovat podle volebních komisařů zhruba polovina voličů.

Reklama

Doporučované