Hlavní obsah

Útok na Sinaji si vyžádal 235 mrtvých. Egyptský prezident chce potrestat pachatele

Při teroristickém útoku v Egyptě zemřelo nejméně 235 lidí.

 

Reklama

Teroristický útok na Sinajském poloostrově si vyžádal životy nejméně 235 lidí. Zraněno při něm bylo nejméně dalších 125 osob. Soustrast Egyptu vyjádřila řada států po celém světě, na vzpomínku obětem se na hodinu před půlnocí zhasne mimo jiné pařížská Eiffelova věž.

Článek

Radnice v Tel Avivu se rozsvítila k uctění památky obětí útokuVideo: AP

Přes dvě stovky obětí a více než sto zraněných si vyžádal dnešní teroristický útok na Sinajském poloostrově. Podle místních svědků útočníci mířili na věřící v mešitě ve městě Bir al-Abd.

K té přijeli atentátníci ve čtyřech terénních autech. Nejdříve odpálili nálož, pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb. Následně zapálili automobil před mešitou a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků.

Na celém Sinajském poloostrově byla v reakci na útok vyhlášena pohotovost. Jde o dosud nejkrvavější útok na egyptské civilisty a nejtragičtější útok na mešitu v historii země.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Vzhledem k pozicím, které na celém poloostrově má radikální teroristická organizace Islámský stát, byla útočníkem pravděpodobně ona.

Pozůstalým kondoloval mimo jiné i francouzský prezident Emmanuel Macron; jako výraz solidarity bude před půlnocí na hodinu zhasnuta pařížská Eiffelova věž.

Událost jsme sledovali on-line:

18:38 - Egyptská armáda zahájila nálety v okolí mešity, kde se útočilo

Na severu Sinajského poloostrova, kde dnes radikálové při útoku na mešitu zabili více než 200 lidí a přes 100 osob zranili, egyptská armáda zahájila protiofenzívu za padlé oběti teroru. Oznámila to poté, co prezident Sísí ve svém prohlášení uvedl, že bude Egypt na masakr reagovat použitím brutální síly. S odkazem na bezpečnostní zdroje a svědky o tom informovala agentura Reuters.

17:45 - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí se vyjádřil k teroristickému útoku na Sinaji

V televizním projevu oznámil, že pachatelé dnešního útoku na mešitu ve městě Bir al-Abd, při kterém přišlo o život více než 200 lidí, budou potrestáni. Čin označil za zbabělý a kriminální, informovala agentura AP. Sísí rovněž vyjádřil soustrast všem příbuzným a rodinám pozůstalých. Egypt podle prezidenta bude pokračovat v boji proti teroru a podobné činy nezůstanou bez odezvy.

17:14 - Infografika znázorňující klíčová fakta k dnešnímu útoku na Sinajském poloostrově

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Terčem útoků ale zřídka bývají civilisté.

16:52 - Donald Trump se na svém Twitteru vyjádřil k útoku na Sinajském poloostrově

„Hrozný a zbabělý teroristický útok na nevinné a bezbranné věřící v Egyptě. Svět nemůže terorismus tolerovat, musíme je vojensky porazit a zdiskreditovat jejich extremistickou ideologii, na které stojí jejich existence!“

16:10 - Izrael vyjádřil soustrast Egyptu 

Po útoku na mešitu vyjádřil Izrael soustrast Egyptu a vyzval mezinárodní společenství, aby se sjednotilo v boji proti terorismu.

„Je čas k mezinárodní soudržnosti v boji proti terorismu, ať už se stane kdekoli - v Rusku, Evropě, USA, Izraeli či v arabském světě. Nám všem terorismus ublížil,“ prohlásil izraelský ministr školství Naftali Bennett.

16:07 - Počet mrtvých se v této chvíli zvýšil na 235

16:06 - Podle agentury AP jde o nejbrutálnější útok na egyptské civilisty

15:51 - K útoku na Sinajském poloostrově se vyjádřilo Ministerstvo zahraničí České republiky

To dnešní útok ostře odsoudilo a vyjádřilo upřímnou soustrast rodinám zesnulých. Ministerstvo české občany také varuje před pohybem v severní části Sinaje.

15:40 - Podle egyptské státní televize je mrtvých v tuto chvíli nejméně 200

15:18 - Počet zraněných stoupl na 125

15:00 - Počet obětí útoku vzrostl na 184, informaci zveřejnila na svém Twitteru agentura AFP s odkazem na státní televizi

14:52 - Na celém Sinajském poloostrově je vyhlášena pohotovost

Uzavřena je silnice spojující egyptský Aríš s Rafáhem na hranici palestinského Pásma Gazy a káhirské letiště zpřísnilo bezpečnostní opaření.

14:43 - Jeden z místních obyvatel a svědek útoku se vyjádřil k události

„Když lidé opouštěli mešitu, stříleli na ně,” řekl a dodal, že „také stříleli po sanitkách”.

14:36 - Počet zraněných stoupl na 120.

14:30 - Podle agentury AFP stoupl počet obětí na 155.

14:24 - Počet mrtvých po útoku na Sinajském poloostrově se zvýšil z 85 na 115.

14:12 - Egypt vyhlásil v souvislosti s tetoristickým útokem třídenní smutek

Oznámila to kancelář prezidenta. Sám prezident navíc svolal mimořádnou bezpečnostní schůzi.

14:08 - Terčem útoků na Sinaji bývají zřídka civilisté, většinou jsou to vojáci a policisté

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na druhé. Podle egyptských sdělovacích prostředků chtěli i dnes útočníci zřejmě pozabíjet policisty, protože mnozí z nich se účastnili obřadu.

13:58 - Na Sinajském poloostrově aktivně operuje Islámský stát, proto je mezi prvními podezřelými z útoku.

Reklama

Související témata:

Doporučované