Hlavní obsah
Online

Volby: Obcházení ANO v krajích začalo. V Brně už vznikla koalice poražených

Foto: Seznam Zprávy

Výsledky voleb v jednotlivých krajích (Tmavě modré je hnutí ANO, růžová Starostové pro Liberecký kraj, zelená značí Starosty a nezávislé, světle modrá koalici ODS, STAN, VČ).

Reklama

aktualizováno •

O složení krajských zastupitelstev a Senátu je rozhodnuto. Druhý volební den sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

- Po sečtení hlasů je suverénním vítězem krajských voleb hnutí ANO se ziskem téměř 22 % hlasů. Na druhém místě jsou Piráti s 12 % a třetí ODS s necelými 7 %.

- Hnutí ANO vyhrálo letošní krajské volby v deseti regionech ze 13. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů.

- Letošní krajské volby přilákaly k volebním urnám 37,9 procenta oprávněných voličů. Účast byla vyšší než v letech 2016 i 2012. Před čtyřmi lety přišlo volit do krajských zastupitelstev 34,6 procenta. Vyšší účast byla jen v roce 2008, kdy volilo 40,3 procenta voličů.

- První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

- Volby provázela zvýšená hygienická opatření. Do volební místnosti musel každý přijít v roušce, tu si pouze sundal na vyzvání komise kvůli ztotožnění. Místnosti a jejich vybavení se pravidelně dezinfikovaly.

  • V Kladně se střetnou Adéla Šípová (za Piráty) a Petr Bendl (ODS)

    Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kladno postoupili advokátka Adéla Šípová (za Piráty) a někdejší středočeský hejtman a exministr zemědělství a dopravy Petr Bendl (ODS). Šípová získala 17,8 procenta hlasů, druhý Bendl dostal 14,1 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 37,87 procenta voličů, o hlasy usilovalo 13 kandidátů. Na třetím místě skončil někdejší primátor Kladna Milan Volf (za Českou pravici) s 12,11 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí je Michaela Vojtová (za ANO) s 11,65 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil někdejší náměstek na Ministerstvu financí Ondřej Závodský (za KDU-ČSL), volilo ho 10,52 procenta lidí.

  • V senátním obvodu Příbram se střetnou Štěpánek (STAN) a Burian (ODS)

    Do druhého kola senátních voleb v obvodu Příbram postoupili Petr Štěpánek (STAN) a dosavadní senátor Jiří Burian (ODS). Štěpánek dostal 21,98 procenta hlasů, druhý Burian 16,19 procenta hlasů. Rozdíl mezi Burianem a v pořadí třetím Stanislavem Holobradou (ČSSD) byl 26 hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 38,63 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů.

  • V Senátu za Kolín usedne Kárník (za STAN), nebo Karen (ANO)

    Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kolín podle propočtů ČTK postoupili Pavel Kárník (za STAN) a Igor Karen (ANO). Kárník má nyní 20,04 procenta hlasů, druhý Karen má 14,84 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 39,21 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.

  • V Senátu za Louny usedne Drápal (za ODS), nebo Trešl (za STAN)

    Do druhého kola senátních voleb v obvodu Louny postoupili Ivo Trešl (za STAN) a Vladimír Drápal (za ODS). Trešl získal 20,92 procenta hlasů, druhý Drápal dostal 20,63 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 34,11 procenta voličů, o hlasy usilovalo deset kandidátů. Na třetím místě skončil Milan Rychtařík (ANO) s 19,20 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí skončila dosavadní senátorka Zdeňka Hamousová (za USZ) s 10,23 procenta hlasů.

  • Promítnutím krajských voleb na sněmovní by vláda přišla o podporu

    Pokud by se výsledky nynějších krajských voleb převedly odhadem na volby do Sněmovny, znamenalo by to zásadní komplikaci pro nynější vládní koalici. Hnutí ANO by podle propočtu ČTK přišlo o 18 poslanců, ČSSD o dva, ale do Sněmovny by se nedostala KSČM, která vládu toleruje a podporuje řadu jejích návrhů. Hnutí ANO by mělo i nadále nejsilnější poslanecký klub, ale se 60 poslanci místo se 78. Sociální demokraté by měli 12 poslanců místo nynějších 14. Obě strany by společně daly dohromady jen 72 hlasů. Do Sněmovny by se kromě KSČM nedostala ani TOP 09 nebo Trikolóra. Výsledek propočtu mandátů, který provedla ČTK, však nebere v potaz případné hlasování v Praze, kde se nyní zastupitelstvo nevolilo. Přepočet zároveň bere v potaz váhu jednotlivých stran v krajských volebních koalicích.

  • V Pardubickém kraji vznikne koalice bez hnutí ANO

    Koalice, kterou tvořila ČSSD, KPK, ODS a STAN, by ve vedení Pardubického kraje měla pokračovat na původním půdorysu, tedy bez vítězného hnutí ANO, které získalo 11 mandátů z 45. Druhé uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj vedené dosavadním hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD) skončilo s osmi mandáty, stejně jako třetí ODS a TOP 09. Čtvrtá je Koalice pro Pardubický kraj (KPK) se sedmi zastupiteli, pátí Piráti se sedmi a šestý STAN se čtyřmi mandáty. Voleb se zúčastnilo 40,87 procenta voličů. Hejtmanem by měl být znovu Netolický.

  • V Olomouckém kraji začnou jednání bez vítězného hnutí ANO

    Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj zahájí jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s uskupením Piráti a STAN a také s ODS, tedy bez vítězného hnutí ANO. Na Facebooku to oznámil lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli.

  • Podoba koalice v Královéhradeckém kraji je nejasná

    Podoba nové koalice v Královéhradeckém kraji je zatím nejasná. Ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočechů získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 12 křesel, stejně jako druhé hnutí ANO. Pokud strany nevytvoří velkou koalici, bude rozhodující postoj třetích Pirátů, ke komu se se svými sedmi mandáty přidají. Podle lídra vítězné koalice Martina Červíčka (ODS) by výsledek jednání o nové krajské koalici mohl být do konce příštího týdne. Z povolebních vyjednávání vyloučil jen SPD. „Následující týden bychom se měli být schopni na všem domluvit. Pokud má koalice mít smysl, musí vládnout na základě věcných témat a priorit, které si nastavíme,“ řekl Červíček.

  • Pirátka Richterová: Je to velká příležitost udělat na krajích spoustu práce

    Kraje byly to poslední, co Pirátům chybělo. Po víkendových volbách si i u nich mohou odškrtnout, že mají splněno. Stali se druhou nejsilnější stranou těchto voleb a uspěli ve všech krajích. Nyní je čeká vyjednávání o koalicích. Nejen o něm hovořila první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

  • ČSSD se v Karlovarském kraji poprvé nedostala do zastupitelstva

    ČSSD se poprvé v Karlovarském kraji nedostane do krajského zastupitelstva. V krajských volbách získala pouze 3,7 procenta hlasů. Pro vstup do zastupitelstva je nutné získat minimálně pět procent. Při posledních krajských volbách v roce 2016 skončila ČSSD po straně ANO druhá a získala osm mandátů v 45členném zastupitelstvu. „Očekávali jsme, že se budeme pohybovat okolo čtyř procent, pakliže by se zadařilo, tak budeme lehce přes pět procent. Když rostla popularita předsedy Hamáčka, tak jsme čekali, že se to dostane přes pět procent, ale bohužel to odpovídá těm původním očekáváním,“ řekl ČTK krajský lídr ČSSD Michal Červenka (ČSSD).

  • V Jihomoravském kraji vítězné ANO nepovládne

    Volby v Jihomoravském kraji vyhrálo hnutí ANO, přesto skončí v opozici. Na koalici se domluvili zástupci druhé KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) vystřídá starosta Velatic Jan Grolich (KDU-ČSL), který místo starosty opustí. Koalice má 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. V opozici kromě ANO tak skončí i SPD, ČSSD a Spolu pro Moravu složené z TOP 09, zelených a dalších subjektů. Šimek nechtěl situaci komentovat.

    Více v článku Tomáše Svobody

  • Piráti v Plzeňském kraji se spojí se STAN

    Piráti a STAN, kteří podle propočtů skončili v krajských volbách v Plzeňském kraji na čtvrtém a třetím místě, se dohodli na společném povolebním postupu. Spojením tak vznikne zřejmě nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu, řekl dnes lídr Pirátů Rudolf Špoták. Sám bude aspirovat na post hejtmana. Volby v kraji vyhrálo hnutí ANO před ODS, do zastupitelstva se dostane i ČSSD, SPD a KSČM. Piráti se STAN budou jednat s dalšími stranami kromě KSČM a SPD.

  • Babiš mimo hru. Rodí se krajské vlády bez vítězného ANO

    Na jižní Moravě se už rodí nová krajská vláda bez vítězného hnutí ANO a podobně postupují i v Pardubickém kraji. Podobně překotně se již jednání rozbíhají i v dalších regionech. A vítězné ANO mnohde, zdá se, vládnout nebude.

    Více v následujícím článku

  • Lídr TOP 09 Cabicar do zastupitelstva hradeckého kraje neprošel

    Lídr uskupení Spojenci pro Královéhradecký kraj a dosavadní náměstek hradeckého hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09) se do zastupitelstva Královéhradeckého kraje nedostal. Preferenčními hlasy jej voliči odsunuli z prvního na šesté místo. Uskupení složené z TOP 09, Hradeckého demokratického klubu a strany LES získalo v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu čtyři mandáty. „Je to sport, je to politika. Pro mě to je potvrzení, že jsme sestavili velmi silnou kandidátku z velmi silných osobností, neberu to nijak urputně,“ řekl Cabicar.

  • Jihočeská ODS jedná o koalici

    Jihočeští občanští demokraté se ziskem 17,52 procenta hlasů jsou druzí za ANO, které získalo 18,12 procenta. Mandátů mají stejně. O krajské koalici chce ODS diskutovat se všemi demokratickými stranami. Lídr Martin Kuba ČTK řekl, že volební výsledek ODS opravňuje k tomu, aby žádala pozici hejtmana. Zástupci ODS již zahájili koaliční jednání. Večer jednali s hnutím ANO, před 21:00 skončila další schůzka se sociálními demokraty.

  • Na jižní Moravě chtějí koalici lidovci, Piráti, ODS a STAN

    Volby v Jihomoravském kraji vyhrálo hnutí ANO, přesto zřejmě skončí v opozici. Na koalici se domluvili zástupci druhé KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) by měl vystřídat starosta Velatic Jan Grolich (KDU-ČSL), který v takovém případě místo starosty opustí. Koalice by měla 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. V opozici kromě ANO tak skončí i SPD, ČSSD a Spolu pro Moravu složené z TOP 09, Zelených a dalších subjektů. Šimek nechtěl situaci komentovat.

  • Lídři opozice se sešli na pivu, rýsují koalici do „velkých“ voleb

    ODS, TOP 09 a lidovci by chtěli do konce roku domluvit a oznámit společnou koalici také pro „velké“ volby do Sněmovny, jež by měly být na podzim 2021.

    Více v článku Václava Dolejšího

  • Krajské volby na Vysočině vyhrálo hnutí ANO, druzí jsou Piráti

    Volby na Vysočině vyhrálo ANO před Piráty, kteří se do krajského zastupitelstva probojovali poprvé. Vítěz voleb bude mít v krajském zastupitelstvu deset z 45 mandátů. Piráti budou mít sedm mandátů stejně jako třetí koalice ODS se Starosty pro občany. Volební účast byla vyšší než před čtyřmi lety. Čtvrtá KDU-ČSL získala šest mandátů. Pátou příčku obsadila ČSSD také se šesti zastupiteli. Šestí jsou Starostové pro Vysočinu a mají také šest mandátů. Sedmou příčku obsadila KSČM se třemi zastupiteli.

  • KSČM po 20 letech nebude v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje

    Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) získala ve volbách v Královéhradeckém kraji jen 4,5 procenta hlasů a po 20 letech nebude zasedat v zastupitelstvu. Podle předsedkyně královéhradeckého Krajského výboru KSČM Věry Žižkové má volební neúspěch několik příčin. Například se podle ní negativně projevilo to, že voliči KSČM jsou vyššího věku a k volbám jich letos tolik nepřišlo.

Reklama

Hlavní zprávy