Hlavní obsah

Teror v metru: Londýn se bojí dalšího útoku, platí nejvyšší stupeň ohrožení

Výbuch v londýnském metru byl způsoben amatérskou bombou, neexplodovala celáVideo: AP

 

Reklama

Exploze se ozvala ve stanici Parsons Green v západním Londýně. Na místě jsou vyšetřovatelé, po sociálních sítích koluje fotka improvizované bomby.

Článek

Stanicí londýnského metra Parsons Green na západě města otřásla krátce po půl deváté ráno místního času exploze. Nemocnice přijaly 29 lidí, nikdo ale není v život ohrožujícím stavu. Na místě zůstává policie a stanice je uzavřená.

Podívejte se na přenos z Londýna po incidentu v metru.

Policie už uvedla, že výbuch šetří jako teroristický útok, do vyšetřování se zapojila i kontrarozvědka MI5. Výbušné zařízení mělo časovač, policie prověřuje kamerové záznamy z několika stanic metra, které předcházejí Parsons Green, aby zjistila, kde pachatel útoku vystoupil.

Událost jsme sledovali online:

21:36 - Do akce se zapojí také armáda. V ulicích Londýna budou podle BBC hlídat vojáci.

21:29 - Velká Británie zvýšila stupeň ohrožení terorismem na číslo pět, tedy kritický. Toto označení znamená, že hrozba útoku je bezprostřední.

21:11 - K útoku se prostřednictvím své agentury Amak přihlásil Islámský stát.

20:01 - Trump a Mayová spolu telefonicky hovořili poté, co prezident USA pobouřil britskou premiérku svým komentářem na Twitteru, kde se vyjadřoval k útoku v londýnském metru. Podle Bílého domu se americký prezident zavázal k úzké spolupráci s cílem „zastavit celosvětové útoky namířené proti nevinným civilistům a bojovat proti extremismu". Mayová potvrdila, že Trump v hovoru vyjádřil soustrast.

19:25 - Londýnská záchranná služba upřesnila informace o zraněných. Po výbuchu převezla do nemocnic 29 lidí. V péči lékařů nadále zůstává 21 lidí.

19:11 - Stovky policistů se zapojily do hledání podezřelého z přípravy útoku v Londýně. Podle BBC procházejí záběry z kamer z období před i po výbuchu. Pomáhají jim také detektivové z MI5, kteří procházejí na 3000 sympatizantů s terorismem v 500 různých případů.

18:01 - Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že výbušné zařízení v londýnském metru mělo způsobit „enormní škody". Oficiální stupeň ohrožení terorismem zůstává podle ní zatím na druhém nejvyšším stupni.

16:45 - Policie nás vyháněla, nevědělo se, zda někde není druhá bomba, všude byl zmatek." Nikola Halabrínová pro Seznam Zprávy popsala situaci bezprostředně po nepovedeném útoku ve vlaku metra ve stanici Parsons Green. Do práce jela jen o několik desítek minut dříve, krátce po útoku se na místo vrátila. „Viděla jsem paní sedící na zemi nedaleko stanice. Hodně plakala a říkala, že jí odvezli kamarádku s dcerou do nemocnice. Kolem vládl zmatek, policie nechtěla nikoho pouštět blíž a nepodávala žádné informace. Vyšetřování se teprve rozbíhalo a oni sami asi nevěděli, co se děje. Z místa nás spíš odháněli s tím, že někde může být další bomba. Lidé byli nervózní, telefonovali, pobíhali sem a tam. V závěru u stanice bylo asi 15 policejních aut, hasiči a záchranky neustále přijížděli. Doteď tu létají helikoptéry, vše je uzavřené. Nejsem moc klidná, z vlaku jsem vystoupila půl hodiny před incidentem."

Záběry z místa Londýnského atentátu.

16:33 - New York posiluje bezpečnost. Do ulic a hromadné dopravy vyrazí policisté se psy cvičenými na vyhledávání bomb i těžkooděnci.

16:27 - Národní zdravotní služba radí, jak se vypořádat se stresem. Zároveň nabízí pomoc těm, kterých se útok na Parsons Green dotkl.

16:17 - Policie evakuuje všechny z okruhu 50 metrů od stanice. Jde o preventivní opatření, není totiž jasné, zda je zpola vybuchlá bomba zajištěná.

16:00 - Sky News: Policie identifikovala podezřelého na záznamu z kamer. Informaci na Twitteru uvedl korespondent televize. Odvolává se na zdroje z bezpečnostních složek. Mluvčí Scotland Yardu pro The Guardian uvedl, že o žádném identifikovaném podezřelém neví.

15:51 - Jednání Kobry skončilo. Stupeň rizika teroristického útoku zůstane „vážný“, uvedla premiérka Mayová a poděkovala zasahujícím policistům, hasičům a záchranářům. Útok označila za zbabělý.

15:47 - Mayová Trumpovi: „Spekulace nepomáhají." Reakci britské premiérky na tweet Donalda Trumpa cituje Sky News. „Nikdy jsem si nemyslela, že komukoliv pomůžou spekulace o probíhajícím vyšetřování."

15:42 - V Birminghamu zatkli muže, který se v blízkosti nádraží pohyboval s nožem. Informuje o tom televize Sky News s tím, že není jasné, zda spolu útok v Parsons Green a tento incident souvisejí.

15:41 - Policie znovu otevřela několik uzavřených ulic v oblasti.

15:36 - Občerstvení zdarma pro hasiče a policisty. Majitel restaurace poblíž stanice Parsons Green přinesl k uzavřené oblasti pizzu a vodu pro policisty a hasiče, kteří stále zasahují v metru po výbuchu improvizovaného zařízení.

15:20 - Zraněno bylo 22 lidí. 19 jich bylo převezeno do tří nemocnic, tři lidé přišli sami. Zranění jsou spíše menší.

14:53 - Poradce britských premiérů kritizuje Trumpa. Americký prezident na svůj Twitter napsal, že útočníky „měl Scotland Yard v hledáčku". Není jasné, kde tuto informaci získal. Scotland Yard se odmítl k tweetu vyjádřit. Bývalý poradce britských premiérů Nick Timothy v reakci na Trumpův tweet napsal: „Ať už je to pravda, nebo ne - a já si jsem jistý, že to on nemůže vědět - tohle nám od vůdce našich spojenců a partnerů v oblasti výzvědných složek opravdu nepomáhá."

14:26 - Krizová Kobra projedná zvýšení bezpečnostní hrozby pro Velkou Británii. Nyní je riziko teroristického útoku v Británii „velmi vážné", druhé nejsilnější. „Kritický" stupeň byl aktivován na několik dnů v květnu po teroristickém útoku v Manchesteru.

14:23 - Lidl nabídl londýnské policii pomoc. V igelitové tašce z tohoto řetězce bylo výbušné zařízení přineseno do metra.

14:05 - Podobnost s nepovedenými útoky z roku 2005. Profesor Hans Michels z Královské univerzity v Londýně z katedry chemického inženýrství pro Sky News uvedl, že výbušné zařízení z Parsons Green je velmi podobné tomu, které útočníci použili 21. července 2005 při čtyřech nepovedených útocích na londýnskou hromadnou dopravu. „Místo, kde se bomba našla, i to, jak vypadá, velmi připomíná bomby na bázi peroxidu vodíku z roku 2005. Velikost výbušného zařízení je podobná, podobnost je i v plastovém kbelíku, ve kterém bomba byla," cituje Sky News Michelse.

13:54 - Bomba byla navržena tak, aby zmrzačila či zabila co nejvíce lidí. Informaci přinesla BBC. Podle expertů na výbušniny ve vlaku metra nedošlo k detonaci, která by pravděpodobně zabila všechny v bezprostřední blízkosti výbušného zařízení, ale pouze k deflagraci, tedy podzvukovému spalování. Při detonaci dochází ke spalování nadzvukovému, které se šíří rázovou vlnou.

Bomba ve vlaku ve stanici Parsons Green selhala. Měla časovač, policie nyní prohlíží kamerové záznamy z předchozích stanic, aby zjistila, kdy pachatel z metra pravděpodobně vystoupil.

13:46 - Radnice otevřela evakuační centrum. Radnice městských částí Hammersmith a Fulham otevřela evakuační centrum pro ty, kteří museli odejít ze svých domů v uzavřené oblasti.

13:37 - Do vyšetřování se zapojila kontrarozvědka. Oblast incidentu na jihozápadě britské metropole zůstává uzavřená a do vyšetřování se zapojila kontrarozvědka MI5, oznámila policie.

13:34 - Ve stanici bylo více než 250 lidí. Do stanice Parsons Green dorazilo bezprostředně po výbuchu 50 hasičů. Ze stanice evakuovali 253 lidí a další cestující z vlaku metra.

13:31 - Bomba byla odpálena na dálku, nešlo o zmařený sebevražedný útok. Televize Sky News cituje své zdroje od policie, které tvrdí, že přítomnost časovače jasně napovídá, že nešlo o sebevražedný útok. Pachatel zřejmě vystoupil z metra před stanicí Parsons Green, policie nyní prověřuje záběry z kamer z několika stanic metra.

13:27 - Scotland Yard: „K Trumpovu tweetu se nebudeme vyjadřovat." Americký prezident napsal, že útočníky „měl Scotland Yard v hledáčku". Není jasné, kde tuto informaci získal.

13:23 - Hasiči přijeli za 3 minuty, záchranky za 5. Londýňané i politici chválí bleskovou reakci záchranářů. Těžkooděnci evakuovali po výbuchu a uzavření oblasti několik budov, včetně kaváren a jeslí.

13:12 - V nemocnici je 22 lidí. Původní zprávy hovořily o 18 zraněných. Většina z nich utrpěla popáleniny. 4 lidé do nemocnice došli sami, zbytek přivezly záchranky.

13:08 - Druhá bomba ani útočník s nožem neexistují. The Guardian uvádí na pravou míru některé zprávy, které se bezprostředně po útoku objevily. Odvolává se na zdroje úzce obeznámené s vyšetřováním. Útok v Parsons Green nebyl součástí většího spiknutí, incident je vyšetřován jako izolovaná událost.

13:06 - Policie zřejmě prohledává domy kvůli dalším výbušným zařízením. Podle novinářky Nicky Harleyové probíhá pátrání po pachatelích a policie hledá i další možné bomby.

13:00 - Bomba měla časovač. S informací jako první přišla BBC. Podomácku vyrobené výbušné zařízení nevybuchlo zcela.

12:50 - Musíme být proaktivní! Na útok v Parsons Green už zareagoval i americký prezident Donald Trump. Na svůj Twitter napsal: „Další útok v Londýně provedený ubohými teroristy.  Jsou to nemocní a vyšinutí lidé, kteří byli v hledáčku Scotland Yardu. Musíme být proaktivní!"

Není jasné, kde Trump získal informace, že pachatelé byli pro Scotland Yard známí. Policie zatím konkrétní podezřelé podle všeho nemá.

12:43 - Do ulic míří více policistů. Policie na tiskové konferenci potvrdila, že bomba byla improvizovaná a nevybuchla zcela. Do londýnských ulic a hlavně hromadné dopravy vyrazí více policistů.

12:42 - Ve stanici bylo v okamžiku exploze na 100 lidí. Byly mezi nimi i malé děti.

12:39 - Objevují se informace o druhém nevybuchlém zařízení. Informovala o něm už dříve i novinářka Nicky Harleyová. Uživatelé na sociálních sítích sdílejí domnělou druhou nevybuchlou bombu. Batoh je, zdá se, umístěn mezi sedadly metra.

12:21 - První údaje o počtu zraněných. Londýnská záchranná služba na Twitteru uvedla, že do několika nemocnic převezla 18 zraněných. Nikdo není v život ohrožujícím stavu. Natasha Willsová z londýnské záchranné služby prosí občany, aby záchranku volali jen v opravdu nutných případech. Lékaři a vozy jsou potřeba pro zraněné z Parsons Green.

12:09 - Policie pátrá po pachatelích. Jde ale nejspíš o obecnou výzvu. Nebyl zveřejněn žádný konkrétní popis hledaného nebo hledaných. Už dříve novinářka Nicky Harleyová přinesla dosud neověřenou informaci, že policie pátrá po konkrétním muži ozbrojeném nožem.

12:03 - Pátý letošní útok. Od začátku roku 2017 se v Británii uskutečnilo pět teroristických útoků. Při každém umírali lidé. Šest dalších útoků policie zmařila. Statistiku přinesla BBC.

12:00 - Bezpečnostní koridor mezi kolejemi. Lidé, kteří zůstali uvěznění ve stanici, mohou po několika hodinách odejít. Policie vytyčila evakuační koridor v kolejišti a cestující jednoho po druhém vyvádějí z uzavřené oblasti.

11:56 - „Vypadalo to jako tlakový hrnec." Televize Sky News citovala bývalého velitele protiteroristického útvaru. Podle něj zařízení, které policie objevila ve vlaku metra v Parsons Green, vypadalo jako bomba sestrojená z tlakového hrnce, která ale selhala.

11:55 - Khan: „Teroristé nás nezastraší." Londýnský starosta Sadiq Khan vydal prohlášení, že teroristé Londýňany nezastraší. Dodal, že lidé mají zůstat v klidu, ale obezřetní.

11:47 - Policie evakuuje přilehlé domy. Uzavírá také další ulice. Informaci přinesl The Guardian.

Foto: tfl.gov.uk

Metro Londýn výbuch - mapa

11:41 - Úřad premiérky Mayové zveřejnil její reakci. „V myšlenkách jsem s těmi, kdo byli zraněni v Parsons Green. Myslím i na záchranáře a policisty, kteří statečně zasahují při tomto teroristickém incidentu."

11:37 - Nemocnice Sv. Marie se připravuje na větší počet obětí. Jedna ze čtyř největších londýnských nemocnic, Nemocnice Sv. Marie v Paddingtonu informovala, že funguje ve speciálním módu a je připravena na příjem většího počtu obětí.

11:35 - Z oblasti musejí odjet všechny autobusy. Policie zřejmě rozšiřuje uzavřenou zónu a posílá pryč řidiče autobusů.

11:34 - Policie prosí veřejnost o záběry z místa. Nahrává to spekulacím, že úřady pátrají v souvislosti s výbuchem po ozbrojeném muži, který měl ze stanice Parsons Green utéct. Informaci přinesla novinářka Nicky Harleyová z Daily Telegraph.

11:30 - „Ve vzduchu byly cítit chemikálie." Někteří svědci uvedli, že po výbuchu cítili zápach chemikálií. Sylvain Pennec uvedl už dříve pro BBC, že některé popáleniny vypadaly jako chemické.

11:28 - Stále nejasný počet zraněných. Oficiální místa ještě nepotvrdila, kolik lidí se zranilo ve stanici Parsons Green. O mrtvých zatím média ani záchranáři neinformují. Cestující nezranil jen výbuch, pohmožděniny a zlomeniny část z nich utrpěla při útěku z metra.

11:21 - Kvůli výbuchu byla uzavřena část zelené linky District. Konkrétně se omezení dotklo větve s devíti stanicemi mezi konečnou zastávkou Wimbledon a zastávkou Earl's Court. Zasažená stanice Parsons Green se nachází zhruba uprostřed. Cestující s platnou jízdenkou využívají k přepravě na omezeném úseku autobusy.

Zatím není jasné, z jakého směru souprava s výbušninou do zastávky přijela. Je však možné, že projela nejvytíženějšími stanicemi centrálního Londýna jako například Victoria, kde se nachází vlakový a autobusový uzel, nebo Westminster v bezprostřední blízkosti parlamentu.

11:20 -  Výbušnina v kyblíku od majonézy. Očitý svědek výbuchu Sylvain Pennec, který na sociální sítě umístil několik záběrů improvizovaného výbušného zařízení, pro BBC uvedl, že v době exploze stál asi 10 metrů od něčeho, co vypadalo jako „kyblík od majonézy". Výbušné zařízení vypadalo jako podomácku vyrobené. Uslyšel ránu, všude byl oheň a kouř. Cestující ale měli štěstí, vlak metra právě zastavoval ve stanici Parsons Green a řidič otevřel dveře. Zraněných by zřejmě bylo více, kdyby výbuch nastal mezi stanicemi.

11:14 - Jde o teroristický útok. BBC cituje zástupce protiteroristické jednotky, výbuch v Parsons Green nyní policie vyšetřuje jako teror.

11:09 - Lidé utrpěli i těžké popáleniny. Podle reportérky BBC jsou někteří zranění, kteří zřejmě stáli blízko bomby, popálení „od hlavy k patě".

11:07 - Na místě je protiteroristická jednotka.

10:59 - Novinářka: „Šlo o teroristický útok, policie zneškodnila druhou bombu." Nicky Harleyová píšící pro Daily Telegraph a Sunday Times na Twitteru uvedla, že jde o teroristický útok. Policie také podle ní zneškodnila druhou bombu. Na útěku je prý muž ozbrojený nožem.

10:55 - Výbuch se ozval před půl devátou místního času. Tou dobou jsou prostředky městské hromadné dopravy plné lidí.

10:50 - Z druhé soupravy metra bylo třeba evakuovat pasažéry. Mezi cestujícími byly i děti. Na místě zasahuje více než 50 hasičů.

10:48 - Stále není jasné, co se na Parsons Green stalo. Policie ani úřady ještě nevydaly oficiální stanovisko, nikdo zatím nepotvrdil verzi, že se jedná o teroristický útok.

10:42 - Záchranáři vynášejí ze stanice metra Parsons Green další zraněné.

10:37 - Zaměstnanci londýnského metra řeší ještě jeden incident, od půlnoci hoří v bezprostřední blízkosti nádraží v Eustonu sklad. S výbuchem na Parsons Green událost s největší pravděpodobností nesouvisí.

Požár u londýnského nádraží Euston.Video: Marie Vladyková

10:28 - Výbušné zařízení bylo zřejmě v jednom z vozů metra. Jeden z řidičů vyslal bezprostředně po výbuchu nouzový signál.

10:26 - Mnoho lidí se zranilo při úprku. Lékaři primárně ošetřují popálené.

10:23 - „Na místě je obrovské množství policistů." Svědci popisují, že ke stanici Parsons Green dorazili i vojáci a pyrotechnici.

10:19 - Po sociálních sítích koluje obrázek možného improvizovaného výbušného zařízení. 

10:15 - Na místě vypukla panika. První svědectví z místa hovoří o panice a chaosu.

10:11 - Lidé mají hlavně popáleniny v obličeji. Web televize Sky News blíže informuje o charakteru zranění.

Reklama

Doporučované