Hlavní obsah
Online

Ve středu k 18. hodině přibylo 8840 nakažených, v pondělí jich 101 zemřelo

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vláda schválila nová opatření. Uzavřou se obchody s výjimkou prodejen se základním sortimentem (potraviny, drogerie a lékárny). Zavřou se také služby. Opatření začnou platit od 22. 10. do 3. 11. Dalších kroků, které by vláda mohla udělat v případě, že nejnovější nařízení nezafungují, už podle ministra zdravotnictví není mnoho. Omezení průmyslu podle něj nepřipadá v úvahu.

- Další usnesení vlády se týká pohybu osob. Lidé by měli omezit pohyb a kontakt na nutné minimum. Tedy cestu do práce nebo nákup. Povolené jsou pobyty v přírodě nebo na chatách. Omezené je i právo pokojně se shromažďovat. Shromáždění se může účastnit celkem nejvýše 100 účastníků, a to ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň dva metry.

- V počtu hospitalizací je ČR podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, je 1,36.

- Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček má koronavirus. Hamáček se nechal testovat po setkání s ministrem zemědělství Tomanem, u kterého se nákaza potvrdila již dříve.

- V úterý přibylo v Česku 11 984 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Ke středeční 18. hodině přibylo dalších 8840 případů.

- Hospitalizovaných přibývá, momentálně jich je více než 4000, z toho 634 ve vážném stavu. Počet úmrtí v důsledku covidu-19 stoupl oproti údajům Ministerstva zdravotnictví ze středečního rána o 100 na 1719 případů. Za pondělí zemřelo podle aktualizovaných dat 101 nakažených.

- V Česku ode dneška platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné domácnosti nebo lidé při sportování. Povinné jsou roušky opět i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy své domácnosti.

  • Prymula: Kapacita nemocnic je naplněna z 80 procent

    V počtu hospitalizací je ČR podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, je 1,36. Opatření jsou proto nezbytná, řekl dnes po jednání vlády. Záchyt pozitivních případů mezi testovanými je podle něj 30 procent. „Znamená to obrovskou zátěž v populaci,“ řekl. Přibývá podle něj nakažených seniorů, jen za říjen jich je 2 000 ve 118 ohniscích. Nejvyšší růst případů je v současné době v zařízeních sociálních služeb, zdravotnických zařízeních a ze škol, které už ale byly uzavřeny. „Těžko budeme mít možnost říci lidem, kteří pojedou na hospitalizaci, že je nevezmeme, protože lůžko chceme volné pro někoho jiného. Pak přijede někdo z autonehody, bude potřebovat ventilátor a on bude obsazený, to může postihnout i 12letého, dodal Prymula.

  • Prymula mluvil se Zemanem o oslavě 28. října. Rozhodnuto má být zítra

  • Model ÚZIS při současném šíření počítá s 330 000 nakaženými

    Model vytvořený Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který se nejvíc blíží současné rychlosti šíření covidu-19, počítá první listopadový týden s 205 000 nakaženými a druhý s více než 330 000 nakaženými. Mírné zlepšení znamená pokles počtu pozitivních případů téměř na polovinu. Vyplývá to ze čtyř modelových scénářů pokračování epidemie, které dnes podle zveřejněného záznamu představil poslancům ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Minulou středu a dnes přijatá přísná opatření mají šíření epidemie zbrzdit a ČR poslat na cestu některého z pozitivnějších scénářů.

  • V pondělí podle aktualizovaných dat zemřelo 101 lidí

    Počet úmrtí v důsledku covidu-19 stoupl oproti údajům Ministerstva zdravotnictví z rána o 100 na 1719 případů. Za pondělí zemřelo podle aktualizovaných dat 101 nakažených.

  • Knihovny ve čtvrtek zavřou, své služby nabídnou online

    Mnohé knihovny, které mají z důvodu vládních nařízení a aktuální pandemické situace od 22. října do odvolání zavřeno, své služby nabídnou online. Dále ubezpečují čtenáře, že výpůjčky budou čtenářům prodlouženy a bude rovněž lhůta pro vyzvednutí připravených knih tak, aby je bylo možno vyzvednout po otevření knihoven. Vyplývá to z jejich informací.

  • Sněmovna schválila prodloužení záruk z COVID III do příštího roku

    Poskytování záruk podnikatelům z programu COVID III se prodlouží nejméně do poloviny příštího roku. Dnes to schválila Sněmovna, musí to ještě schválit Senát a podepsat prezident. Původně měl tento program skončit ke konci letošního roku. Vládní návrh zákona reaguje na rozhodnutí Evropské komise, která umožnila prodloužení tohoto programu zatím jen do poloviny příštího roku. Vláda se bude snažit vyjednat prodloužení až do konce roku 2021.

  • Pravidla pro vyplácení vybraných dávek zřejmě budou zjednodušena

    Příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě asi budou lidem vypláceny nejméně do konce roku automaticky v dosavadní výši. Nebude potřeba zatím nárok na ně dokládat. Schválila to dnes Sněmovna na návrh vlády jako jedno z opatření v souvislosti s epidemií koronaviru. Předlohu nyní dostane k projednání Senát, který by o ní mohl rozhodnout za týden.

  • Farmářské trhy zůstanou i přes omezení funkční

    Farmářské trhy budou moci fungovat i přes dnes vyhlášená omezení pohybu a prodeje, sdělilo dnes ČTK tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví. Na jaře byla tato tržiště nejdříve zakázána, jejich provoz byl obnovený 20. dubna. Podle předsedy Asociace farmářských tržišť Jiřího Sedláčka by zákaz prodeje byl diskriminací. Ukazuje se podle něj, že drobní živnostníci a farmáři jsou na těchto tržištích ekonomicky závislí.

  • Odklad EET zřejmě bude prodloužen do konce roku 2022

    Odklad elektronické evidence tržeb zřejmě bude prodloužen o dva roky, tedy do konce roku 2022. Schválila to dnes téměř jednomyslně Sněmovna v souvislosti s epidemií koronaviru. Podle očekávání odmítla opětovnou snahu ODS zrušit EET ke konci roku úplně. O odkladu bude rozhodovat ještě Senát. Sejít se k tomu má příští čtvrtek, tedy 29. října.

  • Sněmovna schválila 500 Kč denně podnikatelům s uzavřenými provozy

    Podnikatelé, jejichž podnikání omezila nebo znemožnila vláda svými aktuálními opatřeními proti šíření covidu-19, budou moci opět žádat o jednorázový příspěvek. Budou moci dostat jako na jaře 500 korun za každý den omezení. Počítá s tím vládní návrh zákona, který dnes ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Musí ho ještě schválit Senát a podepsat prezident. Původně se měl příspěvek týkat třeba restaurací nebo fitness center. Po dnešním rozhodnutí vlády o uzavření dalších provozů, hlavně služeb v provozovnách a většiny maloobchodu, se tak rozsah zasažených podnikatelů rozšíří. Podle Ministerstva financí je návrh zákona koncipován pružně, takže by se měl bez problémů vztahovat i na nejnovější omezení.

  • Ve Zlínském kraji se covid objevil ve 34 sociálních zařízeních

    Ve Zlínském kraji se k úterku objevila nákaza koronavirem ve 34 zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem či domovy pro osoby se zdravotním postižením a týdenní stacionáře. Je však nutno podotknout, že v jednom zařízení je například v izolaci pouze jeden pracovník, řekla dnes ČTK Adéla Čuříková z odboru kanceláře hejtmana. Nákaza se prokázala u 56 klientů.

  • Nejvíc lidí se na podzim nakazilo v zaměstnání, přes 53.000

    Nejvíc lidí se na podzim covidem-19 nakazilo v zaměstnání. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jich do 17. října bylo tolik jako za celé září, téměř 27.000. V září se přitom v práci podle dat získaných hygieniky pravděpodobně nakazilo téměř 60 procent všech pozitivně diagnostikovaných. Vláda dnes přijala další přísnější opatření, kterými dál omezila život v Česku. Uzavřela většinu obchodů nebo služeb, zaměstnavatelům doporučila umožnit lidem práci z domova. Od začátku epidemie se nakazilo na svých pracovištích už více než 64.500 lidí ze zhruba 190.000 případů, po celou dobu epidemie jde o nejčastější místo přenosu.

  • Svaz průmyslu: HDP kvůli opatřením klesne o deset až 12 procent

    Kvůli dalším restriktivním opatřením proti šíření koronaviru může být celkový propad české ekonomiky letos okolo deseti až 12 procent, místo původních osmi procent, které předpovídal Svaz průmyslu a dopravy před měsícem. Svaz o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě. Záleží podle něj ale na tom, jak dlouho budou opatření nakonec trvat, v jakém rozsahu a jak se celková situace podaří stabilizovat. Firmy se podle prezidenta svazu Jaroslava Hanáka obávají nedostatku lidí, kteří mohou být na ošetřovném, nemocenské nebo v karanténě. Stejně tak se obávají, že se sníží poptávka u některých produktů, které závisí na maloobchodním prodeji nebo jsou součástí poskytovaných služeb.

  • Třeboňské lázně nechají otestovat všech 500 zaměstnanců na covid-19

    Slatinné lázně Třeboň posílají všechny klienty při příjezdu na lékařskou prohlídku, zda nemají příznaky koronaviru. Tento týden lázně objednaly sadu testů, na covid-19 nechají otestovat všech asi 500 zaměstnanců. Nyní mají asi 750 klientů, meziročně o 80 méně, někteří se odhlašují.

  • Olomoucký hejtman Okleštěk má pozitivní test na covid-19

    Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) má pozitivní test na nákazu covidem-19. Virové onemocnění má u něj zatím mírný průběh. „Horší rýma,“ oznámil dnes Okleštěk na Twitteru. Hejtman kvůli nákaze novým koronavirem pracuje z izolace. „Podnikl jsem všechny potřebné kroky, abych ochránil své okolí. Dodatečně jsem rád, že jsem se v minulých dnech choval zodpovědně, nosil jsem roušku. Snad jsem nikoho nenakazil. Pracuji na dálku, jsem on-line,“ uvedl Okleštěk.

  • Americký velvyslanec v ČR potvrdil příjezd lékařů z Národní gardy

    Americký velvyslanec v Česku Stephen King potvrdil na svém twitterovém účtu informace vlády o pomoci ze strany Spojených států. Odpoledne jednal s premiérem Andrejem Babišem a dohodli se na vyslání amerických zdravotníků z Národní gardy z Nebrasky a Texasu, kteří by měli pomoci Česku se zvládnutím druhé vlny epidemie.

  • Prymula: Dalších kroků proti šíření covidu-19 už není mnoho

    Dalších kroků, kterými se dá šíření epidemie nového koronaviru dál omezit, není mnoho. Omezení průmyslu nepřichází v úvahu. Na dotaz ČTK to po dnešním jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Vláda dnes rozhodla o uzavření většiny maloobchodu od čtvrtka, zároveň nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi s výjimkou cest do práce, na nákup, k lékaři nebo za rodinou. Připravuje se podle něj pětistupňový plán opatření podle vývoje epidemie. „Dalších kroků už není mnoho. Samozřejmě můžeme omezit ještě aktivity, které tam jsou tak, že uzavřeme téměř všechny služby, nebudou téměř žádné výjimky,“ uvedl Prymula. Další kroky by musely jít do průmyslové infrastruktury, podle ministra ale nepřicházejí v úvahu. V dohledné době chce ministr zdravotnictví zveřejnit plán, který vychází z irského modelu, s pěti stupni různých opatření.

  • Bojíme se, že opatření potrvají do Vánoc, říká Prouza

    Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy od zítřka kvůli novým vládním opatřením zůstane doma minimálně 220 tisíc živnostníků a zaměstnanců v uzavřených provozovnách. Co podnikatele čeká a jak to bude letos s vánočními trhy, si přečtěte v rozhovoru Zuzany Kubátové.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy