Hlavní obsah
Online

Online: Zabírá brzda? Denní počet nakažených pod 7 tisíci. Klíčové číslo R pokleslo

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Od pondělí se podle ministra školství Roberta Plagy uzavřou i speciální školy, které zatím spolu s mateřskými byly jako jediné otevřené. Uzavřením speciálních škol se bude v pátek zabývat vláda.

- Do večera přibylo za čtvrtek 6 968 odhalených případů nákazy covidem. Jde o nižší číslo než v uplynulých všedních dnech. Dokud nejsou známé počty denních testů, jen těžko hodnotit, zda opatření vlády začala zabírat. Jak dnes uvedl při nástupu do fuknce nový ministr Blatný, „ve vlaku jsme zatáhli za brzdu, a teď ještě chvíli pojedeme“. Naději ale dává to, že pokleslo i číslo R. A to na 1,1.

- Ve středu přibylo v Česku 12 977 potvrzených případů koronaviru. Je to dosud nejvíce ve volném dni, kdy se obvykle méně testuje. V ČR je nyní 174 965 lidí s prokázanou nemocí covid-19. Většina z nich má mírný průběh, počet hospitalizovaných i obětí ovšem v posledních dnech stále strmě roste.

- S nemocí covid-19 dosud v ČR zemřelo 2675 lidí. Od minulé středy přibývá každý den více než 100 obětí.

Dění jsme sledovali také ve středu

  • Ve čtvrtek přibylo 6 968 odhalených případů nákazy covidem

    Data ministerstva k 18. hodině uvádějí, že za dnešek přibylo 6 968 odhalených nákaz koronavirem. Jde o nižší číslo než v předešlých všedních dnech. Další aktuální data zní: 181 785 aktivních případů, 119 373 vyléčených a 2 826 úmrtí.

  • Za zrušené kulturní akce budou moci pořadatelé dál dávat poukazy

    Pořadatelé zrušených kulturních akcí budou moci odložit až na podzim roku 2022 vrácení uhrazeného vstupného. Lidé navíc budou moci dál žádat organizátory o poukaz na náhradní nebo odloženou akci místo peněz. Vládní novelu, která to předpokládá, dnes schválil Senát hlasy všech 47 přítomných členů. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Předloha prodlužuje působnost zákona schváleného už na jaře a má zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu a zabránit krachům pořadatelů. „Praxe se v první vlně (epidemie) osvědčila,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). O prodloužení termínů žádali podle něho sami pořadatelé.

  • Babiš: Faltýnkova cesta do Španělska není dobrým signálem

    Cesta předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka do Španělska není dobrým signálem, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle médií Faltýnek, který minulý týden rezignoval na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO, vyrazil v sobotu do Málagy. „Neznám detaily, ale není to dobrý příklad. Potom, co došlo k té kontroverzní schůzce, tak to určitě není dobrý signál ze strany pana Faltýnka. A mně se to nelíbí,“ řekl Babiš.

  • Klíčové číslo R pomalu klesá

    Aktuální číslo R dle výpočtů skupiny vědců, kteří od počátku pandemie spolupracují se Seznam Zprávami, kleslo na 1,1. Což stále znamená, že se nákaza šíří exponenciálně, ale rychlost šíření postupně klesá. Aby se dostala epidemie pod kontrolu, je třeba, aby se dostalo alespoň na 0,8.

  • První sliby ministra Blatného: Slovo přitvrdit z mých úst neuslyšíte

    Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný poprvé promluvil v nové funkci a nastínil své představy, jak pokračovat v boji s koronavirovou epidemií i vedením ministerstva.

    Více v následujícím článku

  • Záložní nemocnice na brněnském výstavišti má být připravena 9. listopadu

    V budované záložní nemocnici na brněnském výstavišti jsou už nainstalované kóje. V příštích dnech přibudou postele. ČTK to řekla Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, která bude mít na starosti provoz nemocnice. V pavilonu G2 bude přes 300 lůžek pro pacienty s nemocí covid-19. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) by měla být nachystána k pondělí 9. listopadu. Fungovat začne pouze tehdy, pokud bude v nemocnicích nedostatek lůžek.

  • Ve středních Čechách přibylo za den přes 2 000 nakažených

    Nárůst nových případů koronaviru ve středních Čechách překonal hranici dvou tisíc, za poslední den přibylo rekordních 2 091 nakažených. Počet zemřelých stoupl o dva na 113. Od počátku pandemie se v regionu nakazilo 37 807 lidí, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice. Středočeský kraj patří k nejpostiženějším v zemi. Odráží se na tom blízkost Prahy i fakt, že jde o nejlidnatější kraj v České republice.

  • „Z médií je mi špatně.“ Sama mezi těmi, kteří šíří konspirace o koronaviru

    Konspirační teorie o Billu Gatesovi, 5G sítích či „zločinecké“ WHO coby údajných největších hybatelích pandemie se hluboko zakořenily i na českém internetu. Obzvlášť na Facebooku. Seznam Zprávy zpovídaly šiřitele dezinformací.

    Více v sérii „My,“ Šárky Kabátové

  • Ministerstvo s námi nemluví, stěžují si lékaři, kteří Česku nabídli pomoc

    Ministerstvo zdravotnictví zatím nereagovalo na dopis, jímž ho šéf lékařů Milan Kubek vyzval, aby začalo řešit případ doktorů, kteří nabídli pomoc v tuzemských nemocnicích.

  • Prodloužené ošetřovné bude 70 procent

    Ošetřovné bude stát vyplácet zaměstnancům po celou dobu uzavření škol kvůli epidemii nového koronaviru nebo nařízené karantény dítěte. Dávka bude činit 70 procent denního vyměřovacího základu. Návrh dnes schválil navzdory některým výtkám Senát. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Dávka se nyní vyplácí ve výši 60 procent po devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky je mohou pobírat až 16 dnů.

  • Policie ve středu řešila 180 přestupků proti vládním opatřením

    Prohřešků proti vládním protikoronavirovým opatřením ve středu přibylo. Policie v celém Česku zaznamenala ve sváteční den 180 přestupků, zatímco v úterý to bylo 101. Do těchto opatření patří třeba zavřené provozovny, shlukování lidí a od středy i zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00. Údaje dnes ČTK poskytl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Podle něj ale policie z krajů nikde nehlásí problém, že by se lidé shlukovali. Klid přičítá i nepřízni počasí a uzavření restaurací.

  • Česko na cestě k řeckému scénáři? Nesmíme zaspat, varuje ekonom

    „Letošek znamená pro ekonomiku čtyři ztracené roky vývoje,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Současná dráha státního dluhu je podle něj neudržitelná.

    Více v následujícím článku

  • Ombudsman řešil problém otevřené rakve zemřelého s covidem-19

    Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v poslední době řeší i podněty související s covidem-19 a pohřebnictvím. Řešil například i otázku otevřené rakve zemřelého s covidem-19.

    Více v následujícím článku

  • Prezident Zeman jmenoval Blatného ministrem zdravotnictví

    Prezident Miloš Zeman krátce po poledni jmenoval lékaře Jana Blatného ministrem zdravotnictví. Zeman po ceremoniálu řekl, že přijal Prymulovu demisi. „Na rozdíl od útěšné komunity zkoumající například hemofilii je politika nesmírně krutá záležitost. A politik, kterým je ministr, je vystaven útokům, jež si vědec ani nedokáže představit. Dokonce jsem vám říkal, že přecházíte z parku do džungle,“ přiblížil Zeman obsah úterního jednání s Blatným.

  • Středočeský kraj kvůli zákazu vycházení omezí dopravu

    Středočeský kraj po dohodě s hlavním městem a dopravci od pondělí omezí provoz autobusů a vlaků. Důvodem je vládní zákaz vycházení po 21:00 jako opatření proti šíření covidu-19. Omezena bude doprava především v době zákazu vycházení z domova.

  • Farmářské trhy žádají změnu omezení počtu lidí

    Vláda by měla upravit opatření pro farmářské trhy, podle kterého může být na 400 metrech čtverečních nejvýše 20 lidí. Je nerealizovatelné. Navíc několikanásobně převyšuje předepsaný dvoumetrový odstup mezi lidmi. V potaz by se měla vzít také skutečnost, že v prostoru trhů se pohybují nejen nakupující, ale i lidé, kteří místem jen procházejí. Pokud by restrikce zůstala v platnosti ve stávajícím znění, hrozí, že farmáři nebudou trhy raději pořádat. V otevřeném dopise vládě to dnes uvedla Asociace farmářských tržišť České republiky.

  • NÚKIB varuje před podvodnými e-maily s výsledky testů

    Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje občany před podvodnými e-maily s falešnými výsledky testů na covid-19. Rozesílají je neznámí útočníci s cílem získat přístup do zařízení příjemce e-mailu. Výsledky přicházejí i lidem, kteří na testech nebyli. Lidé by se podle NÚKIB měli informovat o tom, jakou formou jim laboratoř výsledek testu sdělí. Často totiž posílá výsledky SMS zprávou, a nikoli e-mailem.

  • DPMO kvůli nařízení vlády omezí noční i nedělní autobusy

    Dopravní podnik města Olomouce kvůli vládním nařízením, která souvisí s epidemií koronaviru, omezí některé nedělní i noční autobusové spoje. ČTK to dnes řekla mluvčí DPMO Martina Krčová. „V neděli 1. listopadu dojde z důvodu rozhodnutí vlády o nedělním uzavření maloobchodního prodeje k omezení provozu linek 25 a 27. Linka 25 nebude zajíždět ke Kauflandu a bude všemi spoji ukončena na zastávce Hlavní nádraží. Linka 27 nepojede,“ uvedla Krčová.

  • Pražští policisté ve středu odhalili 42 přestupků

    Včera policisté v Praze provedli 1 000 kontrol dodržování vládních opatření. Ve 42 případech zjistili přestupek.

  • Brno má lidi s covidem-19 ve všech 11 domovech seniorů

    Brněnský magistrát zaznamenal nemoc covid-19 ve všech 11 domovech pro seniory, které zřizuje. Celkem se nákaza prokázala asi u 60 zaměstnanců a 50 klientů, řekl dnes ČTK mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Podle něj jsou nakažení v izolaci. V domovech funguje směnný provoz, aby se nepotkávaly skupiny zaměstnanců. Nakažení zaměstnanci byli ve všech 11 domovech, nakažení klienti v devíti z nich, a to v domovech Foltýnova, Holásecká, Kociánka, Kosmonautů, Mikuláškovo náměstí, Nopova, Okružní, Podpěrova a Vychodilova.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy