Hlavní obsah
Online

Online: Zeman už blahopřál Babišovi k zastavení trestního stíhání, přestože není rozhodnuto

Ministři komentují vývoj v kauze Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Státní zástupce navrhl další postup v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Pražský městský státní zastupce Jaroslav Šaroch navrhl další postup ve stíhání Andreje Babiše a dalších pěti lidí v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Deník N uvedl, že stíhání zastavil. Městského státního zastupitelství následně v tiskové zprávě uvedlo, že Jaroslav Šaroch změnil právní názor na posouzení kauzy Čapí hnízdo, popřelo ale, že by byla kauza zastavena.

„S konečným rozhodnutím se nyní seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná,“ uvedl mluvčí úřadu Aleš Cimbala. Vedoucím Městského státního zastupitelství v Praze je šestačtyřicetiletý Martin Erazím, specialista na kauzy hospodářské a majetkové trestné činnosti, kterého v únoru 2016 ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

S ohledem na rozsah spisového materiálu, který má přes 20 000 stran, se nelze podle Cimbaly vyjádřit, jak dlouho prostudování spisu potrvá.

Podívejte se na Speciál Seznamu k Čapímu hnízdu

Speciál Seznamu k Čapímu hnízduVideo: Seznam Zprávy

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se odmítla Seznamu k této informaci a vůbec k celému případu vyjadřovat. „Není to v mé gesci,“ uvedla.

Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozilo mu až deset let vězení.

Stíhání čelila kromě Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Policie navrhla jejich obžalobu v polovině dubna.

Kvůli dotaci na stavbu farmy je obviněn i premiérův syn Andrej, který žije ve Švýcarsku. Jeho případ policie vyloučila k vlastnímu řízení, protože jej dosud nedokázala vyslechnout.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

  • Havlíček: Rozhodnutí mě nepřekvapuje, Babišovi se teď bude lépe pracovat

    Zastavení stíhání v případu Čapího hnízda by podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) znamenalo, že se premiérovi Andreji Babišovi (ANO) bude snáze pracovat, pokud už nebude stále z něčeho osočován. Havlíček před dnešním zasedáním vlády řekl, že trestní stíhání ministerského předsedy však ani dosud neznamenalo pro kabinet žádnou zátěž. Havlíčka aktuální rozhodnutí nepřekvapuje. „Do určité míry je to odvaha rozhodnout se tak, jak chce rozhodnout, ve smyslu toho, že je přesvědčen, že tam k ničemu nedošlo, což do určité míry bylo zřejmé od samého počátku,“ uvedl Havlíček. Mezi odbornou veřejností se podle něj už déle mluvilo o tom, že jinak případ dopadnout nemůže, protože jde o politickou záležitost.

    Havlíček: Rozhodnutí mě nepřekvapuje, Babišovi se teď bude lépe pracovat.Video: Seznam Zprávy

  • Prezident Babišovi poblahopřál k zastavení trestního stíhání

    O krok dál než městské státní zastupitelství už je zřejmě prezident Miloš Zeman, který dnes Andreji Babišovi blahopřál k zastavení trestního stíhání. „Prezident republiky Miloš Zeman v pondělí dne 2. září 2019 telefonicky blahopřál předsedovi vlády Andreji Babišovi jak k jeho 65. narozeninám, tak k zastavení trestního stíhání,“ uvedl na oficiálních stránkách Pražského hradu mluvčí Jiří Ovčáček. K zastavení stíhání přitom nedošlo, Jaroslav Šaroch svému nadřízenému předal návrh s tímto krokem. Jestli se tak ale stane, rozhodne až Martin Erazím, který pražské státní zastupitelství vede.

    Prezident Miloš Zeman blahopřál Andreji Babišovi.

  • Prezident bez komentáře. Jeho mluvčí píše o lidových soudech

    Prezident Miloš Zeman se prozatím k vývoji v kauze Čapí hnízdo nevyjádřil. Ráno zahájil školní rok v Třinci, ale novinářům neumožnil položit jakoukoliv otázku související s případem premiéra Andreje Babiše. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru, který má sloužit pro oficiální sdělení šéfa tiskového odboru Hradu, vyjádřil podporu premiérovi.

  • Dozvěděl jsem se to z médií, víc nevím, nemám co komentovat, uvedl Babiš

    Pondělní dění kolem rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha zastavit vyšetřování Čapího hnízda okomentoval i premiér Andrej Babiš, který je jedním z obviněných. „Moji advokáti ani já nemáme žádné stanovisko. Nevím, jak státní zástupce rozhodl. Jak jsem se dozvěděl z médií, státní zástupce to poslal svému nadřízenému. Nemám tak nyní co komentovat,“ řekl Babiš při návštěvě základní školy v Rudné.

    Andrej Babiš komentuje vývoj v kauze Čapí hnízdoVideo: Seznam.cz, Seznam Zprávy

  • Agrofert zaútočil na média

    Případ údajného podvodu s padesátimilionovou evropskou dotací na výstavbu farmy Čapí hnízdo bude pro Agrofert třetí účelovou kauzou, pokud se potvrdí informace o zastavení stíhání.

    „Pokud to tak je, prokázalo se, co jsme celé roky říkali, že ve věci Čapího hnízda bylo vše podle zákona. Několik let byl ve veřejném prostoru účelový hon na čarodějnice, kdy se mnohá média stavěla do role soudců. A z jejich prvních reakcí je vidět, jak se s tím nyní nemůžou smířit. Navíc jde už o třetí případ, kdy jsme byli účelově kriminalizováni, a přitom se nakonec potvrdilo, že se nic nezákonného nestalo,“ uvedl Hanzelka s připomenutím případů Agrotecu a korunových dluhopisů.

  • Žádné rozhodnutí jsme nedostali, řekl Seznamu advokát Mayerové

    Advokát Josef Bartončík, který zastupuje obviněnou bývalou členku společnosti Farmy Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Seznamu řekl, že oni zatím žádné rozhodnutí nedostali. Mají tak o něm informace pouze z médií. „Vše nyní leží na Městském státním zastupitelství v Praze. My to zdůvodnění neznáme a nemáme ho,“ uvedl Bartončík.

  • Wagenknecht: Dokonalý dotační podvod

    Bývalý Babišův náměstek na financích a současný senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht upozornil na možný rozdíl v přístupu českého žalobce a vyšetřovatelů Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF.

  • Vít Rakušan ve Výzvě Seznamu: Premiér ve své kauze vyvíjel tlak na justici

    Předseda STAN Vít Rakušan ve Výzvě Seznamu uvedl, že jeho hnutí bude požadovat vysvětlení, zda vyšetřovaní s naprostou jistotou vyvrátilo podezření z dotačního podvodu. A pokud žalobce navrhl stíhání ukončit, z jakého důvodu tak učinil.

    „Chceme vysvětlení, v čem spočívá změna právního názoru pana Šarocha,“ řekl Rakušan ve Výzvě Seznamu. „Pokud premiér večer před výnosem takového zásadního rozhodnutí řekne větu, že právnímu státu v České republice budě věřit pouze ve chvíli, kdy bude zastaveno jeho trestní stíhání, tak to chápu jako velmi nešťastné vyjádření člověka z exekutivy, kterého se to týká. … Je to minimálně nepřímý nátlak. Pokud toto premiér říká – a historicky řekl, že lze v České republice objednat trestní stíhání – kdy dochází ke změně na postu ministra spravedlnosti v době, kdy se tato kauza řeší… Pak z toho zůstává hořkost na patře. Proto chceme slyšet vážné a jasné argumenty, proč bylo trestní stíhání zastaveno, pokud se tak stalo.“

    Celou Výzvu si můžete pustit níže:

  • Šarochova změna názoru na případu nic nemění, Babiš je stále obviněný

    Právní změna názoru státního zástupce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo podle zjištění Seznamu zatím pro vývoj případu nic neznamená. Nejprve o něm musí rozhodnout šéf městského státního zastupitelství Martin Erazím. Do té doby zůstává Andrej Babiš a pětice dalších obviněna z dotačního podvodu.

  • Bartoš: Kdyby Babiš nebyl premiér, už dávno sedí

    „Kdyby v podobné situaci, v podobné kauze byl stíhán kdokoliv jiný a nebyl by to premiér České republiky Andrej Babiš, tak ta kauza je pravděpodobně dávno ukončená a ten člověk je nějakým způsoben postižen nebo sedí. Tady byly obrovské tlaky a mně ta otočka o 180 stupňů dává jakýsi signál, že před zákonem si nejsou všichni rovni v tom smyslu, že je na jejich kauzy nahlíženo se stejnou pečlivostí nebo opatrností,“ řekl předseda Pirátů Seznamu.

  • Unie žalobců vyzvala Šarocha, aby svůj postup vysvětlil

    Unie státních zástupců vyzvala na svém facebookovém profilu žalobce Jaroslava Šarocha, aby vysvětlil okolnosti svého závěru v případu Čapí hnízdo. Unie poukazuje na to, že vysvětlení je důležité v kontextu toho, že Jaroslav Šaroch „shledal stíhání důvodným a řešil věc Čapího hnízda čtyři roky“.

    „Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení,“ napsala unie.

  • Fiala: Nastala situace, před kterou jsme varovali

  • Verdikt v kauze zkoumá specialista na hospodářské trestné činy

    Rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha v případu Čapí hnízdo nyní přezkoumá vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze. Tím je šestačtyřicetiletý Martin Erazím, specialista na kauzy hospodářské a majetkové trestné činnosti. Jmenoval ho v únoru 2016 ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

  • Komentář nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana

    Redakce Seznam požádala o komentář nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

    „Nebudu se k případu vyjadřovat. Nelze vyloučit, že NSZ může být v dané věci ještě činné,“ tlumočil jeho stanovisko mluvčí NSZ.

  • Tiskové sdělení Městského státního zatupitelství v Praze

    „Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí ve věci v mediálním prostoru označované jako „kauza Čapí hnízdo“, v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci. S konečným rozhodnutím se v současné době seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který se bude mimo jiné zabývat otázkou, zda je tato změna zákonná a důvodná, respektive zda je zákonné a důvodné předložené rozhodnutí. S ohledem na rozsah spisového materiálu se v současné době nelze vyjádřit k časové dotaci, kterou si uvedené vyžádá. Do skončení tohoto navazujícího procesu a následného administrativního zpracování se k obsahu konečného rozhodnutí nebude Městské státní zastupitelství v Praze vyjadřovat, jak bylo mimo jiné již avizováno ve vyjádření Městského státního zastupitelství v Praze týkajícím se potvrzení lhůty pro vypracování rozhodnutí. Veřejnost bude prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků o obsahu rozhodnutí státního zástupce informována nejdříve s ukončením tohoto procesu a se splněním zákonných postupů vyplývajících z trestního řádu.“

    Mgr. Aleš Cimbala

    tiskový mluvčí

    Vyjádření Městského státního zastupitelství v Praze.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

  • Kalousek: Vyšší spravedlnost si Babiše najde

  • Nesmí být pochybnosti, že existuje dvojí spravedlnost, píše předseda TOP 09 Pospíšil

Reklama

Hlavní zprávy