Hlavní obsah

První den voleb skončil, volily dvě pětiny voličů. Na Zemana zaútočila aktivistka

Prezidentské volby začaly.

 

Reklama

PREZIDENTSKÝ SPECIÁL I. Začalo první kolo prezidentských voleb, kandiduje v něm devět mužů.

Článek

V České republice se v pátek a sobotu volí nová hlava státu. Do prvního kola, z něhož vzejde dvojice pro finálový souboj o 14 dní později, se přihlásilo devět kandidátů včetně největšího favorita klání Miloše Zemana.

Seznam Zprávy spouští prezidentský speciál. Ve videu nahoře i v tomto článku níže najdete profily největších Zemanových soupeřů, reportáže z míst, kde hlavní kandidáti volí, ale také analýzy a rozhovory s osobnostmi byznysu, internetu, politiky a dalších oborů.

Volby začaly ve 14 hodin, volí se až do soboty také do 14. hodiny. První relevantní průběžné výsledky by podle zkušeností z první přímé volby prezidenta před pěti lety měly být k dispozici kolem čtvrté hodiny v sobotu odpoledne.

Prezidentský speciál Seznam Zprávy najdete ZDE

Průběh voleb jsme sledovali online:

22:00 - Volební místnosti se uzavírají

Znovu se otevřou v sobotu v 8 hodin ráno. Volit v prvním kole prezidentské volby bude možné až do 14:00. I zítra bude v centru dění Seznam a jeho reportéři. Sledujte Televizi Seznam i náš online z druhého dne voleb.

21:43 - Prezidenta si do pozdního večera vybraly asi dvě pětiny voličů

Zájem nebyl ve všech krajích a obcích stejný, pohyboval se od 30 do 50 procent. Zřejmě největší zájem o volby byl zatím v Praze, kde po 20:00 účast překročila 40 procent. Nejvyšší byla v Praze 6. „Máme nyní účast 48,22 procenta,” uvedl mluvčí radnice Ondřej Šrámek. Podle něj nynější volby přilákaly více lidí než loňské sněmovní i prezidentské před pěti lety. Naopak málo lidí v porovnání s průměrem hlasovalo v Karlovarském kraji, kde před 21:00 svůj hlas odevzdala nejčastěji jen třetina voličů.

20:39 - S voličskými průkazy na víkend

V oblíbeném zimním středisku Jizerských hor Bedřichově dnes stáli zájemci o prezidentské volby frontu. K volbám tu zamířilo hodně rekreantů, kteří tráví víkend na chalupách nebo vyrazili za sněhem.

19:08 - Akivistka je kvůli incidentu se Zemanem podezřelá z výtržnictví

Policie prošetřuje aktivistku hnutí Femen Andželinu Diašovou kvůli napadení prezidenta Miloše Zemana ve volební místnosti. Kriminalisté chtějí případ podle mluvčího policie vyřešit ve zkráceném přípravném řízení a předat ho co nejrychleji soudu. Žena byla umístěna do cely předběžného zadržení, kde může být maximálně 48 hodin.

18:47 - Reportéři Seznamu glosují probíhající volby

18:41 - Šéf TOP 09 Pospíšil volil Drahoše, doufá ve změnu na Hrad

„Pan profesor Drahoš pro mě splňuje dvě základní podmínky: je to prozápadní politik a je to člověk, který bude českou společnost spojovat. Pokud bude zvolen, nebude to prezident, který by rozděloval českou společnost, který by vyvolával umělé spory a pak z nich politicky těžil,” uvedl Pospíšil.

18:22 - Češi mají o volbu prezidenta zájem

V prvních hodinách si přišla vybrat hlavu státu v průměru pětina voličů, ve velkých městech až čtvrtina. Na některých místech čekaly na otevření volebních místností fronty.

18:17 - Babiš: Incident při Zemanově volbě uškodí Česku v zahraničí

Andrej Babiš volil v Průhonicích.

17:50 - Hilšer chce alespoň 15 procent hlasů

Prezidentský kandidát Marek Hilšer by považoval za velký úspěch, kdyby od voličů získal 15 procent hlasů. Chtěl by také, aby volební účast v prvním kole voleb dosáhla 70 až 75 procent.

17:37 - Hilšer, Hynek i Hannig kritizují aktivistku za incident se Zemanem

Jiří Drahoš čin označil za nerozvážnost, Michal Horáček záležitost nechtěl komentovat.

17:12 - Marek Hilšer odvolil

17:05 - Zemanovo napadení bude řešit policie

Bude se muset prověřit, zda žena spáchala přestupek, nebo trestný čin. Hnutí Femen se k napadení přihlásilo a uvedlo, že šlo o ukrajinskou aktivistku. Jeho internetová stránka varuje, že volbou „věčně opilého Zemana” čeští voliči hlasují také pro jeho kremelského „pasáka” Vladimira Putina. Podobným způsobem napadla skupina Femen v minulosti i italského expremiéra Silvio Berlusconiho.

16:54 - Vratilav Kulhánek odvolil

16:37 - Zemanova ochranka selhala

Dva zdroje z bezpečnostní komunity, kteří mají zkušenosti s ochranou osob, sdělily pod podmínkou anonymity Televizi Seznam, že incident ve volební místnosti byl selháním Zemanovy ochranky. Vlastní zákrok proti aktivistce ze skupiny Femen byl v pořádku - k prezidentovi se ale vůbec neměla dostat.

16:18 - Hilšer: protestovat ve volební místnosti je nevhodné

16:10 - Všichni kandidáti věří ve vysokou volební účast

Miloš Zeman si neodpustil bonmot, že volební účast je jistě mezi nulou a sty procenty, Jiří Drahoš očekává účast ve volbách přes 65 procent.

15:58 - Michal Horáček odvolil

15:54 - K napadení prezidenta se na Twitteru vyjádřila Karla Šlechtová

15:41 - Záběry z napadení Miloše Zemana aktivistkou ze skupiny Femen

Ochranka ženu rychle zpacifikovala.

15:32 - Pavel Fischer odvolil

15:28 - Miloš Zeman odvolil

15:18 - Jiří Drahoš odvolil

15:14 - Na Miloše Zemana ve volební místnosti skočila nahá aktivistka

V místnosti, kam přišel volit Miloš Zeman, se vysvlékla žena, skočila na prezidenta a bránila mu v hlasováni. Proti ženě zakročila ochranka, Zeman odešel. Po několika minutách se do volební místnosti vrátil. Řekl, že je poctěn, protože ho napadla aktivistka skupiny Femen, která napadla i papeže.

15:11 - Svůj hlas odevzdal Petr Fiala, Tomio Okamura i Vojtěch Filip

Předseda ODS Petr Fiala dnes vyzval všechny, kdo si nepřejí pokračování Miloše Zemana ve funkci prezidenta, aby se zúčastnili voleb a nenechali se překvapit už v prvním kole. Koho sám volil, Fiala novinářům neřekl. Okamura uvedl, že volil Miloše Zemana, jelikož nejvíce vyhovuje požadavkům na prezidenta, které hnutí SPD formulovalo na svém sjezdu začátkem prosince. Zemana volil také předseda KSČM Vojtěch Filip, i podle něj současný prezident nejvíce vyhovuje požadavkům komunistů.

15:05 - František Ringo Čech vs. Janek Rubeš

Oba muži spolu diskutují ve volebním studiu Seznamu. „Jsem rád, že můžeme svobodně volit a že můj hlas má stejnou váhu jako hlas pana Čecha nebo Leoše Mareše,” řekl novinář Janek Rubeš. „Kdyby nekandidoval Miloš Zeman, nedal bych svůj hlas nikomu jinému,” uvedl pak František Ringo Čech, v nedávných parlamentních volbách takzvaný superlídr Strany práv občanů.

14:57 - Odvolil i bývalý prezident Václav Klaus

Novinářům řekl, že novou hlavou státu by měl být člověk, který nespadl z nebe, ale prošel politikou. Z devíti kandidátů jeho požadavkům odpovídají současný prezident Miloš Zeman a bývalý premiér Mirek Topolánek. Koho z nich volil, Václav Klaus nechtěl prozradit.

14:42 - Mirek Topolánek odvolil

Po patnácté hodině má odvolit i Miloš Zeman.

14:34 - Reportéři Seznamu sledují i dnes prezidentské kandidáty 

14:30 - Případné druhé kolo proběhne za dva týdny

Lidé by mohli vybrat hlavu státu už v nynějším prvním kole voleb, pokud od nich některý z kandidátů dostane nadpoloviční většinu hlasů. V opačném případě rozhodnou podobně jako při senátních volbách o tom, kteří dva adepti se střetnou za dva týdny ve volebním finále.

14:21 - Volí se i v zahraničí

První volební den v Česku začal v době, kdy kvůli časovému posunu například na zastupitelských úřadech v Austrálii už skončil. Na americkém kontinentě, kde se začalo volit ve čtvrtek, se připravují na zahájení druhého volebního dne.

14:10 - Kdo kandiduje na prezidenta?

Miloši Zemanovi se postavilo pět nestraníků - bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, někdejší premiér Mirek Topolánek, textař a podnikatel Michal Horáček, diplomat Pavel Fischer, lékař Marek Hilšer a také podnikatel Vratislav Kulhánek (ODA), vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté). Jen jeden z nich se bude moci ujmout 8. března na pět let prezidentské funkce.

14:04 - Dnes hodlají odvolit všichni předsedové parlamentních stran

Lidé dnes budou moci hlasovat do 22:00. K volebním urnám do té doby zamíří také všichni šéfové parlamentních stran, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), nebo bývalý prezident Václav Klaus.

14:00 - Otevírají se volební místnosti

Pár hodin předtím Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, ve kterém dementovalo, že současný prezident automaticky postupuje do druhého kola volby. Někteří voliči leták takového znění totiž dostali do svých schránek. A ve svém satirickém pořadu to uvedl i Jindřich Šídlo.

Reklama

Doporučované