Hlavní obsah
Online

Online: Německo čeká po volbách těžké jednání o vládě, může se táhnout dlouho

Foto: Profimedia.cz

Do Bundestagu se podle odhadů dostalo celkem šest kandidujících uskupení. Na snímku lídr SPD Olaf Scholz.

Reklama

aktualizováno •

V Německu se konají parlamentní volby, jejich průběh sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Německo a volby

  • V německých volbách zvítězila SPD s 25,7 procenta hlasů, druhá je koalice CDU/CSU s 24,1 procenta. Lídři obou táborů už oznámili, že mají ambici sestavit vládu. Kdo bude nový kancléř, ale zůstává nejisté.
  • Volební systém v Německu. Němečtí voliči odevzdávají dva hlasy. Prvním volí kandidáta v jednomandátovém obvodě, kterých je v Německu 299. Druhým hlasem se volič rozhodne pro kandidátní listinu určité politické strany. Takto se rozděluje dalších 299 mandátů. Počet poslanců ale nakonec kvůli složitému systému převislých a vyrovnávacích mandátů pravidelně přesahuje 598.
  • Série reportáží Seznam Zpráv z předvolebního Německa – náš středoevropský reportér Filip Harzer přímo z centra dění.
  • Merkelová jako módní ikona – podívejte se, jak se na odcházející kancléřku podíval náš módní specialista Adam Junek.
  • Söder: CDU/CSU nechce vládu se Zelenými a liberály za každou cenu

    Možná vládní koalice německé konzervativní unie CDU/CSU, Zelených a liberálních svobodných demokratů nebude za každou cenu. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil bavorský premiér a šéf tamní Křesťansko-sociální unie (CSU) Markus Söder. Söder, jehož strana tvoří s Křesťanskodemokratickou unií (CDU) na spolkové úrovni tradiční koalici, trvá na nezvyšování daní a na zajištění bezpečnosti.

  • Vláda pod vedením CDU/CSU je podle Lascheta pro Německo nejlepší řešení

    Kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet je připraven jednat o vládní koalici se Zelenými a liberálními svobodnými demokraty (FDP). Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci po jednání stranických špiček. „Vláda pod vedením unie je tím nejlepším pro naši zemi,“ řekl Laschet. V prohlášení k novinářům zmírnil svůj nedělní postoj, kterým si stejně jako Scholz kancléřství nárokoval. Uvedl, že těsný výsledek bez výrazné převahy jedné ze stran neumožňuje, aby si unie a SPD kancléřství pro sebe vyhradily.

  • Němci si podle Scholze přejí koalici SPD, Zelených a FDP, chce ji do Vánoc

    „Voliči si přejí vládní změnu, kterou si přejeme i my,“ řekl Scholz. „Chceme sestavit vládu se stranami, které volby vyhrály. A to jsou SPD, která dosáhla značného nárůstu hlasů, jsou to Zelení a je to FDP,“ uvedl.

    Na otázku novinářů, kdy Německo takový nový kabinet dostane, když po volbách před čtyřmi lety trvalo takřka šest měsíců, než byla koaliční dohoda podepsána, odpověděl Scholz, že chce být rychlejší. „Moje představa je, že budeme velmi rychlí a že výsledku dosáhneme před Vánocemi, pokud možno,“ řekl.

  • Je čas přesunout stranu Merkelové do opozice, řekl Scholz

    Nastal čas, aby konzervativní strana Angely Merkelové odešla do opozice. Šéf SPD Olaf Scholz to řekl na povolební tiskové konferenci. Vládu chce složit se Zelenými a FDP.

  • SPD odstartovala povolební tiskovou konferenci

    Vítězové voleb v čele s Olafem Scholzem zahájili tiskovou konferenci.

  • Německá média očekávají měsíce povolebních jednání o vládní koalici

    Nadcházející složitá koaliční jednání jsou hlavním tématem dnešních komentářů německých novin, podle kterých Německo takovou situaci ještě nezažilo. „Německo čekají měsíce koaličních jednání, jaké ještě nikdy nezažilo,“ napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o volebním výsledku, který nepřinesl žádného vítěze s jasnou převahou hlasů.

  • Porovnání s výsledky z minulých voleb v roce 2017

    Bitva o kancléřský post ještě neskončila, ale souboj o voliče už má své vítěze a poražené, píše Deutsche Welle u grafiky ukazující rozdíl ve výsledcích oproti minulým volbám. CDU/CSU ztratila téměř devět procent.

  • Německé akcie stouply, na euro volby vliv neměly

    Německé akcie dnes po zahájení obchodování vystoupaly na desetidenní maximum. Obecně evropské trhy těží z růstu ceny ropy, který tlačí vzhůru i akcie ropných společností. Euro na výsledek voleb v největší evropské ekonomice příliš nereagovalo.

  • Bez ohledu na jméno kancléře zůstane Německo stabilní demokracií, píší Slováci

    Německo zůstane po nedělních volbách stabilní demokracií bez ohledu na to, zda odcházející kancléřku Angelu Merkelovou vystřídá její kolega z konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet, nebo kancléřský kandidát vítězných sociálních demokratů (SPD) Olaf Scholz, napsal slovenský list Sme. Podle Denníku N bude novým šéfem spolkového kabinetu zřejmě Scholz, kterého list označil na muže, jenž v kampani vsadil na jistotu a zkušenosti.

    „Německo bude nadále stabilní demokracií, kde bude hlavní úlohu v politice sehrávat zdravý rozum, kde populistické strany zůstanou na okraji politického spektra (případně mimo parlament), kde se budou hledat pragmatická řešení,“ napsalo Sme. Volby vyhrála SPD s malým náskokem před CDU/CSU.

  • Sociální demokraté vyhráli ve 12 z 16 spolkových zemí

    Sociální demokracie (SPD) vyhrála v nedělních parlamentních volbách ve dvanácti z celkem šestnácti německých spolkových zemích. Připsala si i celkové vítězství, podle předběžných konečných výsledků získala 25,7 procenta hlasů. Naopak Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové zvítězila jen v jediné spolkové zemi. Sasko a Durynsko ovládla protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

    Nejvýraznější vítězství sociální demokraté zaznamenali v malé spolkové zemi Sársko na západě země, kde získali 37,3 procenta hlasů. Nad třicet procent se dostali také v Dolním Sasku a Brémách. Zvítězili také například v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, jejímž premiérem je Armin Laschet, který byl volebním lídrem konzervativní unie CDU/CSU. Celkem zvítězila SPD, jejímž kandidátem na kancléře je Olaf Scholz, ve 12 spolkových zemích.

  • Dánská menšina bude mít po téměř 70 letech opět zástupce ve Spolkovém sněmu

    Poprvé po téměř sedmdesáti letech bude mít svého zástupce v německém Spolkovém sněmu dánská menšina. V nedělních parlamentních volbách získal jedno křeslo zástupce Jihošlesvického svazu voličů (SSW), který v celoněmeckých volbách uspěl naposledy v roce 1949. V příštím Spolkovém sněmu tak nebude zastoupeno sedm politických stran jako dosud, ale osm.

    SSW vznikl v roce 1948 na příkaz vojenské vlády v britské okupační zóně jako politický zástupce dánské menšiny, která žije v nejsevernější části Německa. Později se profiloval i jako zástupce menšinových Frísů. Zástupci SSW desítky let usedají v zemském sněmu Šlesvicka-Holštýnska, v letech 2012 až 2017 byli dokonce součástí zemské vlády. Letos poprvé po šedesáti letech strana znovu kandidovala do celoněmeckého parlamentu.

    Díky tomu, že menšinové strany nemusí překonat pětiprocentní hranici, získal SSW v nedělních volbách jeden mandát. Poslancem zastupujícím zájmy dánské a fríské menšiny bude Stefan Seidler.

  • V Německu budou strany jednat o výsledku parlamentních voleb

    Sociální demokracie (SPD) podle dosavadních odhadů sice parlamentní volby vyhrála, konzervativní unie CDU/CSU ale skončila na druhém místě těsně za ní. Nárok na funkci kancléře vznesl jak lídr SPD Olaf Scholz, tak předseda CDU Armin Laschet.

    Oba chtějí jednat o koalici se Zelenými, kteří skončili ve volbách třetí, a s liberálními svobodnými demokraty (FDP). Předseda FDP Christian Lindner už v neděli večer navrhl, aby nejprve k jednacímu stolu usedly obě menší strany a ujasnily si své priority.

    Během dne strany a jejich volební lídři chystají tiskové konference k výsledku voleb. V 11:00 vystoupí vítězní sociální demokraté, na 13:00 chystá tiskovou konferenci CDU.

  • Alternativa pro Německo je v Durynsku a Sasku nejsilnější stranou

    Protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD), která je označována za populistickou až krajně pravicovou, se v nedělních parlamentních volbách stala v německé spolkové zemi Durynsko nejsilnější politickou stranou. Podle předběžných konečných výsledků získala 24 procent hlasů.

    AfD vyhrála volby i v Sasku, kde podle předběžných výsledků dostala 24,6 procenta hlasů. Na druhém místě skončila sociální demokracie (SPD), která si s 19,3 procenta hlasů výrazně polepšila. Třetí je Křesťanskodemokratická unie (CDU) se 17,2 procenta.

    Agentura DPA dodala, že AfD v Sasku ale nedosáhla na výsledek z roku 2017, kdy ve čtyřmilionové zemi získala 27 procent hlasů. Nyní jí v absolutních počtech ubylo 63 000 hlasů.

  • Bývalý volební obvod kancléřky Merkelové získala sociální demokracie

    Ve volebním obvodu, který od roku 1990 v německém parlamentu zastupovala kancléřka Angela Merkelová, v nedělních volbách zvítězila kandidátka sociální demokracie (SPD). Sedmadvacetiletá Anna Kassautzká porazila kandidáta kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU) Georga Günthera, informoval web listu Ostseezeitung.

    Ve volebním obvodu ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko na severovýchodě Německa, jehož součástí je například město Greifswald či ostrov Rujána, vyhrála Angela Merkelová poprvé v roce 1990. Přímý mandát obhájila i v sedmi nadcházejících volbách, naposledy v roce 2017 se ziskem 44 procent hlasů. Po šestnácti letech v úřadu spolkové kancléřky v nedělních volbách do Spolkového sněmu Merkelová již nekandidovala.

  • Rekordní propad strany Merkelové

    Konzervativní unie CDU/CSU se ziskem 24,1 procenta hlasů skončila druhá, což představuje po 16 letech vlád kancléřky Angely Merkelové rekordní minimum, napsala agentura DPA. Zelení se 14,8 procenta na třetí příčce naopak dosáhli historického maxima. Následují liberální svobodní demokraté (FDP) s 11,5 procenta. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s 10,3 procenta klesla z třetího místa, na kterém byla před čtyřmi lety, na páté místo. Postkomunistická Levice obdržela 4,9 procenta hlasů.

Reklama

Hlavní zprávy