Hlavní obsah

V zasypané mexické škole zemřelo 19 dětí a 6 dospělých

Mexičtí záchranáři stále hledají v troskách škol děti.

 

Reklama

Počet obětí po úterním zemětřesení vystoupal už na 245, zraněných je podle odhadů až 1900. Záchranné práce však komplikuje déšť.

Článek

V Mexiku po úterním tragickém zemětřesení pokračují záchranné práce. Z trosek bylo dosud vyproštěno 52 živých lidí, na 245 jich neštěstí nepřežilo. Epicentra otřesů o síle 7,1 stupně byla ve státě Puebla na jihu Mexika, ale silně zasažena byla i metropole Mexico City.

V hlavním městě se záchranáři mimo jiné snažili celou noc zachránit skupinu dětí v Rébsamenově škole. V troskách budovy jich podle přístrojů měřících tělesnou teplotu mělo být několik. Podle posledních informací ve škole zemřelo 19 dětí a šest dospělých. 11 dětí se podařilo zachránit. Na místě zasahovalo 500 záchranářů.

Češka z Mexika: Kvůli 32. výročí ničivého zemětřesení houkaly sirény. O tři hodiny později se země v Mexico City otřásla doopravdy.

Záchranné práce po zemětřesení v Mexiku jsme sledovali online:

21:30 - Ve škole již nejsou žádné děti

Uvedlo to mexické námořnictvo. Podle nejnovějších informací by žádné dítě nemělo být pohřešované. Ani dívka, která komunikovala se záchranáři. Ta se měla jmenovat Frida Sofie, do školy ale žádná dívka tohoto jména nechodila. Uvedl to The Guardian.

17.15 - První zahraniční záchranné týmy dorazily

Video zachycuje příjezd 74 záchranářů, 4 psů a věcí pro lidi, kteří zůstali po katastrofě bez střechy nad hlavou.

16:30 - Ze zřícené kancelářské budovy byli vyproštěni tři lidé

Informoval o tom starosta. Jde o dvě ženy a muže. Z trosek se dostali neuvěřitelných 36 hodin po zemětřesení.

16:18 - Záchranné práce ve škole pokračují. Živých dětí je v ní pravděpodobně víc

„Viděl jsem pět živých dětí, ale jsou uvězněny mezi kovovými výztužemi,” řekl agentuře AFP pod podmínkou anonymity jeden z příslušníků civilní obrany. Na místě je 500 záchranářů a dobrovolníci. „Vytryskly mi slzy do očí, bylo to velmi dojemné, jak uprostřed hrozného neštěstí lidé reagovali,” řekla podle serveru BBC jedna z dobrovolnic Maricarmen Gonzálezová, která pomáhá v metropoli.

15:20 - Z trosek školy bylo vytaženo tělo ženy

Osmapadesátiletá žena podle prohlášení záchranářů ve škole Enriqueho Rébsamena pracovala. Ve škole zemřelo tedy nejméně 26 lidí.

15:05 - Ostatní státy přikládají ruku k dílu

Do země míří na pomoc týmy záchranářů, hasičů a specialistů se psy, například z Chile, Panamy, Brazílie a Ekvádoru, ale i třeba z Izraele.

15:00 - Fotbalové soutěže se v příštích týdnech hrát nebudou

V návaznosti na zemětřesení byly zrušeny ty nejvýznamnější zápasy, které se v Mexiku měly hrát. Nejvyšší mexická fotbalová soutěž Liga MX začne znovu až 17. října, ve druhé lize se první zápasy uskuteční 6. října. Velká cena Mexika Formule 1 by se nicméně měla uskutečnit v plánovaném datu 29. října.

14:50 - Prezident vyhlásil tři dny smutku

Enrique Peña Nieto vyhlásil národní smutek, informovala o tom agentura ČTK. Do země míří na pomoc týmy záchranářů z několika amerických zemí a také například z Izraele.

13:59 - Záchranné práce komplikuje vytrvalý déšť

Pršelo celou noc. Záchranářům i dobrovolníkům se tak práce značně komplikovaly. Z trosek školy bylo zatím vyproštěno asi 50 lidí.

13:24 - Záchranáři bojují s časem. V troskách zřícené školy odhalil tepelný skener živé děti

Jedno z dětí, dvanáctiletá dívka, se schovalo v budově pod stolem. Záchranáři však nevědí, jak se ke školačce dostat. Dalších minimálně pět školáků vězní v přízemí železné tyče. Informoval o tom server BBC. Podle dívky jsou ve škole i další děti, nedokázala však říct, zda-li jsou na živu. Záchranáři k ní zatím dopravili vodu a kyslík. Všichni se snaží děti co nejrychleji ze sutí vyprostit.

Podívejte se na záchranné práce v troskách školyVideo: AP

13:00 - Takto se po zemětřesení pohybovala rozpraskaná silnice:

12:50 - Filmová hvězda Salma Hayek přispěla na pomoc lidem ve své vlasti částkou 100 000 dolarů. Kromě finančního daru jednapadesátiletá Mexičanka založila i vlastní fundraisingovou kampaň na podporu lidí postižených zemětřesením.

12:14 - Počet obětí vzrostl na 245. Uvedla to agentura AP s odvoláním na starostu mexické metropole Miguela Ángela Manceru a federální vládu.

11:40 - Částkou jeden milion dolarů přispěje na pomoc Mexiku Facebook. Peníze poputují na konto mexické větve Červeného kříže.

11:30 - Záchranářům pomáhají i speciálně vycvičení psi. Jedním z nich je labrador jménem Frida. Zkušená fena už za svou kariéru zachránila 52 lidských životů, z toho 12 lidí v mexickém státě Oaxaca, který zemětřesení zasáhlo na začátku září.

10:59 - Do Mexico City dorazila pomocná síla z Izraele. 

10:22 - Zemětřesení poničilo i budovu Národní služby pro zaměstnanost v Mexico City. Video ukazuje popraskané zdi a opadávající fasádu.

10:00 - Minimální počet obětí se podle portálu The Guardian zvýšil na 237. Zraněno bylo podle agentury Reuters 1900 lidí.

9:43 - Čtyři týmy psychosociální pomoci posílá do Mexika i mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. 

9:00 - Záchranáři mají na dosah živou dívku, která už od úterý přežívá v troskách základní školy v Mexico City. Spolu s ní jsou podle informací CNN pod troskami budovy další dvě děti.

8:43 - Na pomoc lidem zasaženým zemětřesením mohou přispívat lidé z celého světa. Na internetu vzniká řada sbírek. Finanční příspěvky přijímá například mexický Červený kříž, organizace GlobalGiving, Direct Relief nebo El Paso Community Foundation. 

7:30 - Podle televize ABC záchranáři vyprostili z trosek školy v centru mexické metropole dvě živé děti.

7:25 - Mezi oběťmi je i tříměsíční holčička, zemětřesení udeřilo v momentě, kdy měla být pokřtěna. K tragédii došlo v kostele v městečku Atzala ve státě Puebla na jihu Mexika.

7:15 - Mexico City před a po zemětřesení. 

7:00 - Do Mexika vyrazili na pomoc záchranáři z několika zemí světa. Na pomoc se do Mexika vydali například hasiči a specialisté se psy z Chile nebo Panamy a záchranné týmy z Brazílie, Ekvádoru či Izraele.

Reklama

Související témata:

Doporučované