Hlavní obsah

Ohrozíte nás a přijde masivní vojenská odpověď, varoval Severní Koreu americký ministr obrany

Vyjádření náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy k testu KLDR.

 

Reklama

Severní Korea podle svých médií otestovala vodíkovou bombu. Původně Japonsko uvedlo, že šlo v KLDR o jadernou zkoušku. Záchvěvy země zaznamenaly seizmologické služby v USA, Číně a Jižní Koreji.

Článek

Ohnisko otřesů bylo podle seizmologů v hloubce deseti kilometrů. Záchvěvy zaznamenali i čínští seizmologové, kteří mluví o „podezřelé explozi”.

Dění okolo KLDR jsme v neděli sledovali online:

21:40 - Mattis: Ohrožení USA se setká s masivní vojenskou odpovědí

„Jakékoliv ohrožení území Spojených států amerických, včetně Guamu, nebo našich spojenců se setká s masivní vojenskou odpovědí, která bude efektivní a zdrcující,” řekl po jednání s prezidentem Trumpem ministr obrany James Mattis.

20:22 - Tusk: EU je připravena zpřísnit sankce vůči Severní Koreji

„Evropská unie je připravena zostřit svou sankční politiku a zve Severní Koreu k obnovení dialogu o jejích programech bez podmínek,” řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Zároveň apeloval na Radu bezpečnosti OSN, aby ukázala větší odhodlání k nastolení mírové situace na Korejském poloostrově.

19:44 - Americká letadla zamíří ke Korejskému poloostrovu

Letectvo Spojených států vyšle ke Korejskému poloostrovu letouny typu WC-135, přezdívané „čmuchal”, aby zjistily, zda jsou ve vzduchu přítomné radioaktivní částice. Informaci uvedl server Fox News. Ten také napsal, že do oblasti by měla mířit i japonská letadla s technikou detekující radiaci.

18:21 - Trump zvažuje přerušení obchodu se všemi zeměmi obchodujícími s KLDR

Twitter: Spojené státy zvažují, spolu s dalšími možnostmi, zastavení veškerého obchodu s jakoukoli zemí, která obchoduje se Severní Koreou.

Prezident také na Twitteru uvedl, že se během dne sejde s ministrem obrany Mattisem a personálním šéfem Kellym.

18:14 - Japonsko by se mohlo zaměřit na severokorejskou ropu

Japonští zástupci, USA a Jižní Korea spolu mluví o svolání mimořádné schůze Rady bezpečnosti OSN. Informoval o tom japonský server Koyodo News.

Podle mluvčího japonské vlády bude země spolupracovat spolu s USA a ostatními na zavedení přísnějších než již existujících sankcí vůči KLDR.

Řekl také, že omezení obchodu se surovou ropou a ropnými produkty Severní Koreje je „jednou z možností", kterou by Japonsko mohlo hledat. Aby byla opatření efektivní, musely by s nimi souhlasit i Čína a Rusko.

17:30 - Totální sankce Severní Koreu nezastaví, varuje Zaorálek

Situace na Korejském poloostrově je extrémně nebezpečná. „Nikdo nemá zájem na válce, ale eskalující napětí je nebezpečné. Je třeba jednat. Totální sankce nic nevyřeší. Severní Korea přežila i hladomor," varuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Rozhovor s ministrem zahraničí Lubomírem ZaorálkemVideo: Reuters, AP, Ruptly

16:49 - Mayová označila test bomby za vážnou hrozbu

Akce KLDR je podle britské premiérky Mayové nepřijatelná hrozba mezinárodnímu společenství. Podle Mayové, která tento týden navštívila Japonsko, se spolu s premiérem Šinzó Abem shodují na potřebě zavedení tvrdších opatření proti KLDR. Očekávají, že k dalším akcím přistoupí Rada bezpečnosti OSN.

16:31 - Rusko a Čína chtějí postupovat spolu

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se shodli na pokračování ve snaze zbavit severokorejský systém jaderného arzenálu. Uvedla to čínská agentura Sin-chua.

15:51 - Američané zvažují uvalení dalších sankcí

Americký ministr financí, Steven Mnuchin, má v plánu prezidentu Trumpovi zaslat návrh sankcí, které by postihly obchodní partnery Severní Koreje.

„Budeme spolupracovat s našimi spojenci. Budeme spolupracovat s Čínou. Lidé ale musí Severní Koreu odstřihnout ekonomicky. Je to nepřijatelné chování,” uvedl ministr pro Fox News.

15:40 - Trump se setká s národním bezpečnostním týmem

Agentura AFP informovala o setkání prezidenta Trumpa a národního bezpečnostního týmu. Mělo by k němu dojít ještě dnes.

15:30 - Život na hranici mezi Korejemi se jeví beze změn

Jihokorejská armáda na hranici se svým severním sousedem stále hlídkuje. Podle dostupných zdrojů zde vojáci nezaznamenali žádnou podezřelou aktivitu.

15:20 - Prvně za Trumpa

Jak upozornil web časopisu The Economist, jde sice už o šestý nukleární severokorejský test, ale první za dobu, co je v úřadu amerického prezidenta Donald Trump.

14:02 - Trump na Twitteru: Severní Korea je nepřátelská a nebezpečná vůči USA

Prezident Spojených států označil KLDR za zločinecký stát a hanbu Číny, která se sice snaží pomoci, ale s minimálním úspěchem. Americký prezident se kvůli krizi na Korejském poloostrově snaží přimět Peking, aby svého severokorejského spojence donutil k poslušnosti.

Trump v sérii tweetů také poznamenal, že Jižní Korea nyní zjišťuje to, co jí on již říkal, a to, že ustupování Severokorejcům nikam nevede. „Rozumí jen jediné věci!” dodal Trump s očividným odkazem na tvrdý postup vůči Pchjongjangu.

13:40 - Rusko: KLDR potřebuje nejméně pět let, aby vytvořila nukleární bombu schopnou bojového nasazení

„Mají atomové hlavice a rakety, které jsou ale vyvinuté ze sovětských střel Scud,” řekl podle agentury Interfax ruský expert Mojsejev s tím, že tyto střely získal Pchjongjang v 60. a 70. letech. „Spojit hlavici a rakety není snadné,” dodal. KLDR ale tvrdí, že ve vývoji dostatečně pokročila a že je schopná zasáhnout například americký ostrov Guam.

13:33 - Test vodíkové bomby byl dosud nejsilnější 

Analytička věnující se jaderné obraně Catherine Dillová řekla, že druhý otřes ukazující na kolaps tunelů by mohl být cennou informací. Dillová se domnívá, že štoly se mohly zhroutit, protože například nebyly navrženy k tomu, aby přestály takto silnou explozi. Další možností je, že to byl záměr, který měl světu jasně potvrdit opravdovost zkoušky.

13:20 - Odborníci rozebírají, proč po testu v KLDR následoval další otřes

Americká geologická služba USGS stejně jako čínská lokalizovala dva otřesy v oblasti, kde KLDR provedla již pět jaderných pokusů. Původně stanovila jejich intenzitu na 5,2 stupně, pak svůj údaj opravila na 6,3 stupně, jako čínská strana. Druhý následný otřes měl podle USGS intenzitu 4,1 stupně.

Vlastní rozbor záznamu seizmografu, na kterém jsou viditelné následné otřesy, zveřejnil na Twitteru například Gibbons. Ten naznačil, že to může být zhroucení štol ve skalním masivu podzemního zkušebního areálu.

Steven J. Gibbons: Téměř 10 minut po dnešním jaderném testu v Severní Koreji byl zaznamenán druhý otřes. Kolaps skalního masivu?

11:42 - Sobotka: Situaci po testu bomby KLDR je možno řešit diplomaticky

Zkouška severokorejské jaderné bomby vyhrocuje napětí v regionu, ale stále je podle českého premiéra Bohuslava Sobotky možno řešit situaci diplomaticky. Řekl to v pořadu Partie na televizi Prima. Do jednání se musí zapojit i Čína, bez jejíž podpory by podle Sobotky nemohl komunistický režim v KLDR tak dlouho přežívat.

KLDR točí propagandistické filmy o útoku na Washington. Video: Oliver Sálus

11:32 - Test vodíkové bomby odsoudil i francouzský prezident Macron

Emmanuel Macron ve vyjádření ke zkoušce vodíkové zbraně apeluje na členy Rady bezpečnosti, aby na jednání KLDR reagovali rychle a tvrdě.

11:27 - KLDR novým testem podle Ruska ukazuje neochotu podřídit se RB OSN

Severokorejský test vodíkové bomby je dalším projevem neochoty podrobit se rezolucím Rady bezpečnosti OSN a mezinárodnímu právu. V reakci na dnešní severokorejský nukleární test to oznámilo ruské ministerstvo zahraničí. Test důrazně odsoudil také francouzský prezident Emmanuel Macron. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zkoušku považuje za krajně politováníhodnou.

Moskva vyzvala všechny zúčastněné strany k návratu k dialogu, protože to je podle ní jediný prostředek řešení problémů Korejského poloostrova.

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Leonid Sluckij test podle agentury Interfax označil sice za hrubé porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ale řekl zároveň, že Pchjongjang je ke svým činům vyprovokován Spojenými státy a Jižní Koreou.

11:15 - USA ujistily Japonsko, že k jeho ochraně použijí i jaderné zbraně

Spojené státy jsou připraveny dostát svým závazkům bránit Japonsko, a to i za použití jaderných zbraní. Tokiu to sdělil poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Herbert R. McMaster, uvedla agentura Reuters. McMaster prohlášení učinil poté, co dnes KLDR provedla pokusný nukleární výbuch.

11:03 - Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí ČR 

„V neděli 3. 9. 2017 provedla KLDR svůj další, již šestý jaderný test. Stalo se tak i přes předchozí naléhavé výzvy mezinárodního společenství, aby upustila jak od svých raketových, tak i jaderných testů.

Ministr obrany Stropnický k testu vodíkové bomby v KLDR.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR důrazně odsuzuje provádění všech jaderných testů i testů balistických raket KLDR, které představují jednoznačné porušení závazků KLDR vyplývajících z příslušných rezolucí OSN, narušují stabilitu Korejského poloostrova a celého regionu, ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost a vedou k dalšímu zhoršování životní úrovně občanů KLDR.

Česká republika vyzývá KLDR, aby od těchto destabilizujících aktivit upustila a okamžitě začala dodržovat své mezinárodní závazky."

11:01 - Svět obletí záběry Kima před údajnou vodíkovou bombou, uvedla BBC

BBC uvedla, že svět dnes obletí záběry Kima před zařízením, jež KLDR označuje za vodíkovou bombu. Odbornice na obranu Melissa Hanhamová stanici BBC řekla, že nebude možné ověřit, zda to, u čeho je Kim vyfotografován, je bomba, kterou dnes KLDR testovala. „KLDR ale dává jasné poselství - chce ukázat, že ví, jak vypadá jaderná hlavice," soudí Hanhamová. Pchjongjang loni v lednu tvrdil, že provedl zkoušku údajně miniaturizované vodíkové pumy, která měla sílu sedmi kilotun TNT, při dnešním testu byla zřejmě vyzkoušena bomba o síle 100 kilotun.

10:49 - Čína začala monitorovat radiaci v oblasti hranic s KLDR

Test vodíkové zbraně KLDR otřásl se severozápadními oblastmi Číny, otřesy byly podle státní televize CCTV cítit až 400 kilometrů od místa testu.

10:35 - Guam, autonomní ostrovní území USA, nebyl testem ohrožen

Ostrovní území Spojených států v západní části Tichého oceánu, jež USA využívají jako vojenskou základnu, vydalo prohlášení, v němž popírá jakoukoli nečekanou hrozbu ze strany KLDR. Úroveň ohrožení podle guamských zástupců bezpečnosti zůstává stejná.

10:16 - Soul zvažuje nasazení amerických „taktických” zbraní

Jižní Korea zvažuje svou reakci na severokorejský test vodíkové bomby. Podle agentury Yonhap je jednou z možností nasazení nejsilnějších taktických jaderných zbraní USA.

10:13 - Jižní Korea žádá tvrdé potrestání KLDR za jaderný test

Severní Korea musí být za dnešní jaderný test tvrdě potrestána. Dnes to po jednání státní bezpečnostní rady prohlásil jihokorejský prezident Mun Če-in, který podle agentury Reuters žádá další mezinárodní izolaci KLDR a také uvalení nových sankcí ze strany Rady bezpečnosti OSN.

9:55 - Čína, tradiční spojenec KLDR, zkoušku bomby odsoudila

Čínské ministerstvo zahraničních věcí vydalo prohlášení, v němž rezolutně odsuzuje severokorejský test vodíkové bomby a ohrazuje se proti jednání KLDR. Peking také Pchjongjangu doporučil, aby se podřídil usnesením Rady bezpečnosti.

9:39 - Nouzový hovor USA a Jižní Koreje po testu vodíkové bomby v KLDR

Podle jihokorejského prezidentského úřadu spolu hovořili nejvyšší zástupci bezpečnosti USA a Jižní Koreje asi hodinu po detonaci. Americký poradce pro národní bezpečnost Herbert R. McMaster mluvil se svým protějškem Chung Eui-yongem dvacet minut.

9:15 - K testu vodíkové bomby v Severní Koreji se vyjadřují i čeští politici

9:15 - Vodíková bomba je silnější než jaderná, využívá energii z termonukleární fúze

Podle serveru Aktuálně.cz je vodíková bomba mocnější než jaderná. Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku.

9:07 - Severokorejská televize: Test jako smysluplný krok v jaderném zbrojním programu 

Televize přinesla záběry, na nichž Kim Čong-un podepisuje příkaz k provedení testu vodíkové bomby, podle severokorejské agentury KCNA provedl vůdce KLDR před zkouškou i inspekci nové zbraně. V prohlášení televize byla zkouška označena za smysluplný krok v jaderném zbrojním programu.

9:04 - Během zkoušky neunikl žádný radioaktivní materiál, uvedla agentura KCNA

Agentura KCNA oznámila, že při dnešním testu „neunikl žádný radioaktivní materiál a že zkouška neměla žádný negativní vliv na okolní prostředí”. Smyslem testu bylo podle agentury prověřit přesnost při výrobě vodíkové bomby, kterou lze umístit do mezikontinentální střely.

8:50 - Potvrzeno: Severokorejská státní televize oznámila test vodíkové bomby

Severní Korea provedla zkoušku vodíkové bomby. Oznámila to dnes severokorejská státní televize, podle níž byl test „naprosto úspěšný”. Podle oficiálního oznámení šlo o bombu použitelnou do mezikontinentální balistické rakety. Severokorejská agentura KCNA uvedla, že inspekci nové vodíkové bomby provedl krátce před testem vůdce komunistické KLDR Kim Čong-un.

8:41 - Severní Korea potvrdila úspěšnou zkoušku vodíkové bomby, uvedl Fox News

8:03 - Už nepochybuje ani Jižní Korea

O tom, že KLDR provedla jaderný pokus, už nepochybuje zřejmě ani Jižní Korea. Předseda tamního parlamentního branného výboru řekl podle zdroje agentury Reuters, že silné otřesy, jež byly zaznamenány, způsobila nejspíš nálož o síle 100 kilotun, což je pětinásobek bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki.

8:01 - KLDR řekla, že bomba má „velkou ničivou sílu”

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že vůdce KLDR Kim Čong-un provedl inspekci nové vodíkové (termonukleární) bomby, kterou je možné instalovat do mezikontinentální rakety nového typu, jež může zasáhnout území USA. O pumě KCNA uvedla, že má „velkou ničivou sílu”.

Rada bezpečnosti OSN přijala již osm rezolucí vyhlašujících sankce proti KLDR s cílem ji zastavit v dalším vývoji jaderných a raketových zbraní. Kýžený výsledek ale neměla žádná z nich.

7:52 - Severní Korea chystá zvláštní oznámení

Podle státní severokorejské televize chystá Pchjongjang zvláštní a důležité oznámení, uvedla jihokorejská agentura Yonhap.

7:48 - Obědval jsem, světla se začala třást, uvedl čínský novinář

Britský list The Guardian přinesl svědectví z čínské hranice se Severní Koreou. „Obědval jsem v restauraci a světla se začala třást. Lidé utíkali ven ze svých bytů,” uvedl čínský novinář Zhang Zhiyuan pro The Guardian.

7:40 - Americký prezident Donald Trump na telefonu s japonským premiérem

Trump podle agentury Reuters telefonoval několik hodin před zemětřesením v Severní Koreji s japonským premiérem Šinzó Abem. Hlavním tématem jejich hovoru byla eskalující jaderná krize v KLDR. Představitelé obou zemí se shodli, že je nutná úzká spolupráce USA, Japonska a Jižní Koreje.

7:22 - Japonsko potvrdilo jaderný test

Podle japonské agentury Kyodo News potvrdil ministr zahraničí Taro Kono šestou jadernou zkoušku na území Severní Koreje.

Japonský premiér Šinzó Abe již dříve uvedl, že další jaderný test by byl nepřípustný. Pokud by se nukleární zkouška potvrdila, bylo by podle něj nutné proti takovému konání protestovat.

6:41 - Po osmi minutách se znovu třásla země

Čínská seizmologická služba zaznamenala v KLDR další, slabší otřesy o síle 4,6 stupně, které kvalifikovala termínem „bortění”, uvedla agentura Reuters. Otřesy následovaly ze stejné oblasti osm minut po prvních, které dosáhly síly 6,3 stupně. První záchvěvy označili čínští odborníci za „podezřelý výbuch”.

Americká geologická služba USGS lokalizovala otřesy v oblasti, kde KLDR provedla již pět jaderných pokusů. Původně stanovila jejich intenzitu na 5,2 stupně, pak svůj údaj opravila na 6,3 stupně, jako čínská strana.

6:12 - Šlo o jaderný pokus?

Jihokorejská armáda oznámila, že zaznamenané otřesy v Severní Koreji byly vyvolány uměle. Nyní analyzuje, zda šlo o jaderný pokus. Šlo by už o šestý v řadě. Podle Soulu dosáhly záchvěvy síly 5,6 stupně.

Americká seizmologická služba USGS předtím hovořila o 5,2 stupně, čínští odborníci o 6,3 stupně. Podle USGS ohnisko otřesů bylo v hornaté izolované provincii Hamgjong, kde se i v minulosti konaly ostatní jaderné pokusné výbuchy.

5:58 - Silné otřesy

Otřesy o síle 5,2 stupně zaznamenala na území Severní Koreje americká seizmologická služba USGS. Ohnisko podle ní bylo v hloubce deseti kilometrů. Záchvěvy zaznamenali i čínští seizmologové.

Reklama

Doporučované