Hlavní obsah
Online

Zemřel Karel Gott. Vláda pro něj chce státní pohřeb, na Hradě stáhli vlajky

Speciál Televize Seznam k úmrtí Karla GottaVideo: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 
aktualizováno •

Gott v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016.

Článek

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny, řekla dnes ČTK jeho manželka Ivana Gottová. Gott v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ sdělila Gottová.

Karel Gott

Narodil se 14. července 1939, zemřel 1. října 2019.

V letech 1965–2019 prodal 50 milionů nosičů desek.

V anketách Zlatý slavík a později Český slavík získal celkem 42 ocenění.

Během kariéry vydal 293 sólových alb.

Celkově nazpíval 978 písní.

Karel Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je též v Německu či Rusku.

Stream: Lidé před Gottův dům na Bertramce nosí květiny a zapalují svíčky

Lidé před Gottův dům na Bertramce nosí květiny a zapalují svíčky.Video: ČTK, ČTK

  • Lidé vzpomínají na Karla Gotta, u jeho vily hoří řada svíček

    Pietní místo u vily Karla Gotta.

  • Politické reakce na úmrtí Karla Gotta

    Politici reagovali celý den na úmrtí Karla Gotta. Video: Seznam Zprávy

  • Příběh Karla Gotta nemá obdobu. Ohledně pohřbu počkáme na vyjádření rodiny, řekl ministr kultury Zaorálek

    „Ohledně pohřbu počkáme na vyjádření rodiny Karla Gotta. Jsme připraveni udělat všechno, co je potřeba udělat. Když se mluví o státním pohřbu, tak to vypadá, že je to něco politického. Tohle musí být apolitická akce. Příběh Karla Gotta nemá obdobu,“ řekl v České televizi ministr kultury Lubomír Zaorálek.

  • Karel Gott a jeho nejpřehrávanější písničky na internetu

    Karel Gott oslovil svými písněmi všechny generace. Na serveru YouTube patří k nejpopulárnějším písnička, která vznikla ve spolupráci s německým raperem Bushidem. Hned tři nahrané songy se dostaly nad hranici deseti milionů přehrání.

  • Primátor Hřib i Praha 5 zvažují, že po Gottovi pojmenují ulici

    Jméno Karla Gotta by v budoucnu mohla nést ulice či jiné veřejné prostranství v Praze, v níž legendární zpěvák a rodák z Plzně strávil většinu svého života. Tuto možnost jako vyjádření úcty nejslavnějšímu českému zpěvákovi zmínil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) i Praha 5, jejímž byl Gott obyvatelem. Ke smíchovské vile na Bertramce, kde Gott v úterý v noci po boji s akutní leukémií zemřel, se dnes přišly rozloučit desítky lidí.

  • Vláda schválila, že Česko se rozloučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem státním pohřbem

    „Vláda mimořádně zasedla a schválila návrh na uspořádání státního pohřbu zesnulého Karla Gotta, pokud bude rodina souhlasit,“ řekl premiér Andrej Babiš. V den uspořádání státního pohřbu bude vyhlášen státní smutek, sdělil dále Babiš.

  • Výzva „Česko, zapal svíčku za Karla Gotta“

    Po sociálních sítích se šíří výzva „Česko, zapal svíčku za Karla Gotta“. Jako projev úcty zemřelému umělci mají lidé dát dnes do oken ve 20:00 zapálenou svíčku.

  • Státní vlajky na Pražském hradě a v Lánech jsou na půl žerdi

  • Téměř 60 let spolupráce s vydavatelstvím Supraphon

    Firma Supraphon, která vydala většinu Gottových tuzemských alb na desítkách milionů nosičů, vyjádřila nad zpěvákovým úmrtím zármutek. „Pro jeho vydavatelskou firmu by bylo snadné jen hrdě vyčíslit stovky zpěvákových nahrávek v katalogu a miliony prodaných kusů zvukových nosičů i digitálních záznamů, ale to rozhodně není dost. Vztah Karla Gotta a Supraphonu je totiž historicky neobyčejný – téměř 60 let spolupráce, mnohem víc než pouhý kontakt zpěváka a jeho vydavatele,“ uvedla ředitelka vydavatelské firmy Iva Milerová. Jen u Supraphonu Gott získal pět stříbrných, 40 platinových a 37 platinových a multiplatinových desek za mimořádný počet prodaných hudebních nosičů. K tomu jako první v Čechách obdržel diamantovou desku a zatím jako jediný převzal Křišťálového lva Supraphonu. Například v roce 2017 převzal dvojnásobnou platinovou desku Supraphonu za prodej alba z roku 2016 s názvem 40 slavíků. Platinová deska se uděluje za milionový obrat při prodeji alba. Už roce 1992 dostal od Supraphonu diamantovou desku za 13 milionů prodaných nosičů.

  • Německý showmaster Silbereisen pracoval s Gottem až do poslední chvíle

    38letý německý moderátor a showmaster Florian Silbereisen podle deníku Bild byl s Karlem Gottem v kontaktu až do posledních okamžiků. Podle statusu na Facebooku se společně připravovali na velké vystoupení. „Jsem tak smutný,“ napsal v reakci na Gottův skon Silbereisen. Florian Silbereisen byl coby moderátor u série Gottových vystoupení v pořadu ARD Frühlingsfest der Volksmusik.

  • Vzpomínka Michala Horáčka

    „Karel Gott patřil k těm mimořádným postavám, které překonávají lidský rozměr a stávají se institucí. Už v osmdesátých letech se třeba o prezidentu Husákovi říkávalo, že bude-li historií zaznamenán, pak jako ‚komunistický politik v éře Karla Gotta‘. Svým způsobem jsme ovšem v takové éře žili až do dnešního dne všichni.“ Píše v úvodu své vzpomínky na Karla Gotta textař Michal Horáček.

  • Zaorálek navrhne vládě zorganizovat státní pohřeb

    „Po konzultaci s rodinou Karla Gotta navrhnu vládě zorganizovat státní pohřeb,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

    Lubomír Zaorálek k státnímu pohřbu Karla GottaVideo: Seznam.cz, Seznam Zprávy

  • Kondolence německého rapera Bushida

    Raper Bushido, který s Karlem Gottem v roce 2008 nazpíval novou verzi songu „Být stále mlád“, je odchodem českého zpěváka a současně svého přítele zdrcen. Na svém Instagramu napsal: „Dnes nás opustil úžasný člověk. Vyjadřuji soustrast pozůstalým.“

  • Hvězda za železnou oponou, píše o Gottovi The Washington Post

    Americký deník píše o smrti Karla Gotta.

    „Český popový zpěvák Karel Gott, který se stal hvězdou za železnou oponou, zemřel. Bylo mu 80,“ píše americký zpravodajský deník The Washington Post. Byl vzácným příkladem popového zpěváka z východní Evropy, jehož hudba se stala populární v některých západoevropských zemích, zejména v západním Německu,“ doplňuje deník.

  • Reakce slovenského premiéra

    „Jeden z nejúžasnějších hlasů, který celá desetiletí vnášel radost do duší Čechů i Slováků, už nikdy nezazní. ‚Božský Kája‘ byl fenoménem, který během celého svého působení pomáhal lidem odpoutat se od jejich běžných životních problémů a nabízel jim umění, kterému rozuměli a se kterým se dokázali ztotožnit. Sbohem, maestro, ať Váš hlas zůstane navždy v srdcích lidí, které právem okouzlil,” napsal na sociální síti slovenský premiér Peter Pellegrini ze strany SMER.

  • Kvůli pohřbu Gotta se sejde vláda

    Ve středu 2. října 2019 od 16.00 hodin se ve Strakově akademii uskuteční mimořádná schůze vlády. Jediným bodem jednání bude návrh na uspořádání státního pohřbu Karla Gotta a vyhlášení státního smutku v den pohřbu, oznámilo tiskové oddělení vlády.

  • Ztráta pro nás i zahraničí, říká Vondráčková

    Zpěvačka Helena Vondráčková označila zprávu o úmrtí pěveckého kolegy za bolestivou. „Dovedu se vžít do situace celé jeho rodiny – jak Ivanky, tak holčiček, které s ním neustále byly. Pro všechny lidi u nás i v zahraničí je to velká ztráta. Ztráta báječného člověka, vynikajícího zpěváka a kolegy. Já na něj vzpomínám a budu vzpomínat s láskou. Byl to velmi hodný, citlivý člověk, vždy ochoten pomoci komukoliv, kdo byl v nesnázích. Je mi to velmi líto. Vzpomínám na všechna naše společná vystoupení, ať to byly koncerty, televizní pořady… Bude mi velmi chybět!“

  • Plzeň vzpomíná na rodáka

    Černý prapor vlaje na radnici města Plzně, kde se Karel Gott narodil.

    „Město Plzeň vyjadřuje zármutek nad úmrtím svého rodáka Karla Gotta a upřímnou soustrast Mistrově rodině a pozůstalým. V Mázhausu radnice město zpřístupní v odpoledních hodinách kondolenční knihu, do níž budou moci Plzeňané napsat Karlu Gottovi i rodině poslední vzkazy,“ stojí na stránkách plzeňské radnice.

Související témata:

Hlavní zprávy