Hlavní obsah

Opatření je nezákonné, rozhodl soud. Ministerstvo ho ten samý den vydalo znovu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Spor se týká zahraničních studentů, kteří kvůli vládním opatřením nemohou dostat víza. Ilustrační foto.

Reklama

Soud označil části ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví za nezákonné. Ministerstvo ale ještě ten samý den vydalo opatření znovu, a to včetně zrušených pasáží. „Trpíme tím my i naši studenti,“ stěžují si jazykové školy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský Městský soud minulý týden zrušil některá opatření Ministerstva zdravotnictví. Takzvaná „ochranná opatření“, která mají sloužit proti šíření covidu-19, jsou podle soudce Martina Lachmanna nedostatečně podložená, jak již popsaly Seznam Zprávy. Jinými slovy: Ministerstvo nedokáže zdůvodnit, proč některá opatření vydává.

Jenže resort okamžitě zareagoval. Obratem a s okamžitou platností vydal opatření, jež znovu obsahuje soudem zrušené pasáže.

O co ve sporu jde? Jazykové školy si stěžují, že vláda nesmyslně brání v přístupu ke vzdělání zahraničním studentům a poškozuje tím i podnikání jazykovek v Česku. Ochranné opatření totiž zakazuje vydávání víz zájemcům z některých cizích zemí. Občané Evropské unie nebo studenti přijatí na vysoké školy mají výjimku, ta se ale nevztahuje na některé studenty z takzvaných třetích zemí, kteří chtějí studovat v Česku na soukromých školách.

Typicky je to případ studentů z Ruska a dalších východních zemí. Aby se dostali na veřejnou školu, potřebují zkoušku z češtiny. Kvůli vládnímu zákazu ale nemohou do Česka přijet a jazyk se pořádně naučit nebo se fyzicky dostavit na zkoušku. Je to bludný kruh, který postihuje jak studenty, tak soukromé jazykové školy.

„Škola je prázdná, přitom platíme obrovský nájem,“ říká Zdeněk Okůnek, ředitel Jazykové školy Natálie Gorbaněvské. Jeho škola nese jméno jedné z osmi statečných lidí, kteří přišli 25. srpna 1968 na Rudé náměstí v Moskvě demonstrovat proti invazi vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa. Gorbaněvská tehdy na náměstí přinesla i transparent s českým nápisem „Ať žije svobodné a nezávislé Československo!“.

„Už druhým rokem studenti nemohou přicestovat ke studiu. Přitom je problém jen v tom, že žádají o vízum kategorie 99, tedy za účelem ‚jiné vzdělávací aktivity‘. O co je nakažlivější žadatel o vízum ‚student‘ než žadatel o vízum ‚jiné vzdělávací aktivity‘?“ ptá se ředitel menší jazykovky.

Škola ale podle Okůnka nemá peníze na to, aby si najala právníka a s ministerstvem se soudila. On sám podle svých slov učí na základní škole, aby pomohl uživit prázdnou budovu.

Naděje rychle zhasla

Podstatně větší soukromá škola s názvem Pražské vzdělávací centrum ale opatření skutečně napadla. Soud jí vyhověl a části opatření, které studentům bránily v možnosti získat vízum pro studium v Česku, prostě zrušil. A to takřka s okamžitou platností: Rozsudek padl 10. 9. s platností od následující půlnoci, tedy 11. 9. od 00:00 hodin. Soudce přitom nezvykle rychlé uvedení rozsudku v platnost okomentoval tím, že jde už o třetí v podstatě totožný rozsudek v řadě.

Už druhým rokem studenti nemohou přicestovat ke studiu. Škola je prázdná, přitom platíme obrovský nájem.
Zdeněk Okůnek

Jenže ministerstvo hned ten samý den, tedy minulý pátek 10. 9., vydalo nové opatření obsahující i pasáže, které soud v ten samý den zrušil, a to z velké části doslovně převzaté. A rovněž s platností od 11. 10. od 00:00 hodin. Rozhodnutí soudu tak fakticky neplatilo ani jedinou vteřinu. Ministerstvo musí pouze zaplatit náklady řízení ve výši 17 342 korun, pro školy a studenty ale omezení platí dál.

„V oblasti jazykového vzdělávání podnikám již několik let, spolu s kolegyní jsme vybudovaly v Praze a Brně jazykovou školu pro cizince. Od listopadu 2020 vedeme spor s Ministerstvem zdravotnictví kvůli ochranným opatřením, která v podstatě zničila naši kontinuální práci,“ popisuje Petra Vydrová Pavlasová, ředitelka Jazykového centra EDUCAN.

Její škola organizuje kurzy českého jazyka pro cizince z bývalého Sovětského svazu a semestrální kurzy angličtiny pro čínské studenty. Jenže zatímco studenti přihlášení na české veřejné školy dostali možnost víza získat, studenti soukromých jazykovek tuto možnost nemají. I když splní patřičné podmínky, konzuláty v Rusku a dalších zemích pro ně zůstávají zavřené.

„Udělená víza nebyla nikdy vlepena našim klientům do pasu, nebo se ani nedostali k tomu, aby o vízum mohli alespoň zažádat,“ popisuje Pavlasová. Studenti se v lepším případě učí alespoň na dálku.

„Od listopadu 2020 napadáme ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví a v sobotu 11. 9. 2021 nám svitla naděje, že vše nakopneme a budeme konečně zase učit ‚živé‘ studenty. Bohužel nic se pro soukromé subjekty nezměnilo. Studenti jazykových kurzů soukromých subjektů o víza dále žádat nemohou a ti, kteří měli víza udělena, už také nepřijedou. Jejich víza nebyla konzulátem vlepena do pasu a propadla k 31. 8. 2021,“ dodává.

Redakce Seznam Zpráv opakovaně oslovila Ministerstvo zdravotnictví s žádostí o vyjádření, dosud neúspěšně.

Reklama

Doporučované