Hlavní obsah

Opatření jsou zase tvrdší a hranice neprostupnější. Znovu se mluví o covidpasu

Foto: Profimedia.cz

Cestující na londýnském letišti Heathrow.

Reklama

Prakticky zavřené hranice, žádné výjimky. Všichni musí mít test a jít do karantény. V pátek večer oznámil britský premiér Boris Johnson, že zavádí tvrdší pravidla. K přísnějším omezením pohybu přistoupily i další země Evropy.

Článek

Britská vláda od pondělí omezí cestování. Zruší list bezpečných zemí, ze kterých a kam se dalo cestovat s malým či žádným omezením. Všichni cestující se musí prokázat testem starým maximálně 72 hodin. Pak pro všechny následuje desetidenní karanténa, kterou lze zkrátit negativním testem po pěti dnech.

Země v současnosti hojně očkuje. K pátečnímu večeru naočkovala podle premiéra 3,2 milionu lidí.

Británie ovšem není jedinou zemí s velmi obtížně prostupnými hranicemi. V současné době platí u našich jižních sousedů plošný lockdown. Nejméně do 24. ledna jsou v Rakousku zavřené hotely, výjimku mají jen neodkladné pracovní cesty. Restaurace vydávají jídlo jen skrz výdejní okénko, či ho rozváží do domácností. Všechny sportovní či kulturní události jsou zrušené, lyžovat mohou jen místní.

Od 12. ledna se musí všichni cestující předem online registrovat a registraci pak na hranicích předložit. Lety z Velké Británie a Jihoafrické republiky, tedy zemí, kde byly objeveny nové nakažlivější varianty koronaviru, byly zrušeny.

Mezi takzvané bezpečné země řadí Rakousko jen Finsko, Řecko, Island, Japonsko, Nový Zéland, Norsko, Singapur, Jižní Koreu a Vatikán.

V zemi galského kohouta zase platí stále zákaz vycházení mezi osmou večerní a šestou ranní. Je doporučeno pracovat z domova. Francouzské školy (kromě vysokých škol) ovšem zůstávají otevřené. Bary a restaurace jsou stále zavřené.

Vnitřní evropské hranice zůstávají otevřené, mimoevropské, až na pár výjimek, jsou zavřené.

Po příjezdu do země platí od 18. ledna pro cestující mimo evropský prostor povinnost se prokázat negativním testem, který je starý maximálně 72 hodin. Následně je nutné podstoupit sedmidenní karanténu. Po sedmi dnech je nutné se nechat znovu otestovat.

Lidé ze zemí Evropské unie, Andorry, Austrálie, Vatikánu, Islandu, Japonska, Lichtenštejnska, Monaka, Nového Zélandu, Norska, Rwandy, San Marina, Jižní Korey, Singapuru, Švýcarska a Thajska mohou na území vstoupit bez testu na covid-19.

U našich západních sousedů pak platí omezení nejméně do konce ledna. Hotely v Německu jsou otevřeny jen pro pracovní cesty.

Do země mohou vstoupit lidé ze zemí EU a Schengenu. Rezidenti Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, Singapuru, Jižní Korey, Thajska mohou do země bez omezení. Seznam se má brzy rozšířit o Čínu, Hongkong a Macao.

Lidé z ostatních zemí mohou do země, jen pokud dokážou, že je jejich přítomnost v zemi důležitá a neodkladná.

Cestovní restrikce se netýkají blízkých příbuzných lidí z EU a zemí, kterých se restrikce netýkají.

Zavřené hranice má i oblíbená dovolenková destinace Čechů – Chorvatsko. Jihoevropská země od 13. ledna zavedla opatření, kdy hranice mohou překročit jen občané zemí, které jsou na tzv. zeleném seznamu. Nemusí se prokazovat negativním testem a nemusí do karantény, pokud nevykazují symptomy onemocnění covid-19 ani nebyli v kontaktu s nikým nakaženým.

Ostatní občané zemí EU a Schengenu, kteří nejsou na zeleném seznamu, se musí prokázat negativním PCR testem, který není starší 48 hodin. Mohou se také otestovat ihned po příjezdu do země, musí být ale v karanténě, dokud nezískají negativní výsledek. Pokud není možné se otestovat, musí zůstat 10 dní v izolaci.

Česká republika rovněž dělí země podle bezpečnosti na tři stupně semaforu. Cestující z červených zemí musí předem vyplnit formulář a absolvovat PCR test. Z oranžových oblastí musí předložit negativní test jen cizinci před nástupem do školy či práce. Ze zelených zemí nemusí ani obyvatelé Česka, ani cizinci, absolvovat ani test, ani karanténu.

V současné době žádná ze zemí Evropy není na zeleném seznamu. Oranžové jsou Island, Norsko, Finsko, Belgie, Lucembursko, Řecko a Bulharsko.

Ostatní jsou červené.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové bude možné v Evropské unii v létě cestovat buď s očkovacími pasy, anebo negativními testy.

O zavedení evropských očkovacích osvědčení, která by nahradila negativní testy, žádají země v jižní Evropě. Chtějí tímto způsobem podpořit cestovní ruch. K pasům je ale skeptická Světová zdravotnická organizace (WHO).

Reklama

Doporučované