Hlavní obsah
Online

Je nutný přísný lockdown, tvrdí vědci. Dnes přibylo zatím 8244 nakažených

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Výzkumný tým Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP tvoří sedmnáct vědců z Akademie věd ČR, Univerzity Karlovy a institutu CERGE-EI. Jejich modely uvádějí, že ke zlepšení vývoje epidemie do Vánoc je třeba přísný lockdown, tedy větší uzávěrka společnosti.

- Údaje za středu k 18.00: Laboratoře odhalily zatím 8 244 nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 6 624 osob a 962 osob je v těžkém stavu. Nemocnice zaznamenaly za včerejší den nárůst 433 hospitalizací. Do statistik bylo také k dnešnímu dni nově přidáno 83 úmrtí.

- Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu v Česku o měsíc, řekl premiér Andrej Babiš. Kvůli covidu-19 zatím platí od 5. října do 3. listopadu. Děti z prvních stupňů se příští týden navzdory plánu do škol nevrátí.

Zde přinášíme přehled toho, co v Česku platí od 28. října.

- Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek ve 12:00 náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Blatného ministrem zdravotnictví. Ve funkci nahradí dosavadního ministra Romana Prymulu.

  • Je nutný přísný lockdown, tvrdí skupina vědců

    Ke zlepšení vývoje epidemie do Vánoc je podle Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP třeba přísný lockdown, tedy větší uzávěrku společnosti. Jeho součástí by měl být i zákaz setkávání lidí mimo práci a rodinu, uvedlo centrum v tiskové zprávě. Výzkumný tým centra tvoří sedmnáct vědců z Akademie věd ČR, Univerzity Karlovy a institutu CERGE-EI.

    „Z našich modelů, ale i z jarní zkušenosti, vyplývá, že bezpečná cesta k tomu, aby se v perspektivě šesti až osmi týdnů mohly restrikce začít uvolňovat, je v omezení mezilidských kontaktů a dodržování osobní ochrany na úrovni března 2020,“ uvedl za centrum v tiskové zprávě jeho výkonný ředitel René Levínský.

    Takové omezení by znamenalo omezení kontaktů o 60 až 70 procent, přítomnosti na pracovišti o 50 až 60 procent, nošení roušek a vysoká míra dodržování také osobních ochranných opatření.

  • Za středu přibylo k 18. hodině zatím 8 244 nakažených covidem

    Za středu přibylo v Česku zatím 8 244 pozitivních případů nákazy koronavirem. Čísla jsou aktuální k 18. hodině.

    Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizování, je 6 624 osob a 962 osob je v těžkém stavu. Nemocnice zaznamenaly za včerejší den nárůst 433 hospitalizací.

    Do statistik bylo také k dnešnímu dni nově přidáno 83 úmrtí.

  • Pár desítek lidí demonstrovalo na Klárově

    Proti vládě Andreje Babiše (ANO) a jejím omezením kvůli epidemii covidu-19 lidé dnes odpoledne demonstrovali také na Klárově nedaleko sídla vlády. Spory byly i mezi jejími účastníky. Pořadatel Jiří Černohorský vyzýval policii, aby zasáhla proti těm, kteří podle něj jeho demonstraci u pomníku druhého odboje narušovali. Část lidí na ni přišla i z neohlášeného setkání na Letné.

    Černohorský ve svém téměř hodinu trvajícím projevu kritizoval politiky, zejména premiéra Andreje Babiše (ANO). Epidemii koronaviru označil za „mediální šílenství, kterým nás chtějí ovládat“. Vládní opatření pak kritizoval jako omezování Ústavou daných svobod.

  • Zlínská nemocnice se blíží kapacitnímu stropu

    Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se blíží naplnění svých kapacit. Tento týden se chystá otevřít deváté oddělení pro covid pacienty. Pro další už nemá místo i personál. „Každý týden otevíráme minimálně dvě covidové stanice, třetina nových lůžek se ale zaplní za několik hodin od otevření a celá kapacita pak během několika dnů. Ještě jsme schopni zabezpečit pětatřicet dalších lůžek na gerontologii a tím se dostaneme prakticky na strop našich kapacitních možností,“ uvedl Radomír Maráček, předseda představenstev Nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

    Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje je hospitalizováno 443 pacientů s koronavirem, 56 je napojeno na umělou plicní ventilaci. Ještě před dvěma týdny bylo přitom ve čtyřech krajských nemocnicích 201 hospitalizovaných covid pozitivních pacientů a 27 z nich na umělé plicní ventilaci.

  • Rekordní přírůstek v Pardubickém kraji

    V úterý v Pardubickém kraji přibylo 825 prokázaných nákaz koronavirem, což je nový rekord v počtu nakažených za jeden den. Proti pondělí to představuje nárůst o 249 případů. Dosud nejvíce nových případů covidu-19 bylo v kraji zjištěno ve středu 21. října, a to 773. Od začátku pandemie testy prokázaly covid-19 u 12 252 lidí. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví.

  • Hamáček: Musíme vydržet, uvidíme v pátek

    „Těch 15 000 není úplně špatná zpráva, jakkoliv to je rekord,“ řekl dnes Hamáček v Českém rozhlase Radiožurnálu. Virus má podle něj svou setrvačnost, a pokud se denní přírůstky podaří stabilizovat v průměru na 14 000 až 19 000 případech, mohly by po polovině listopadu začít klesat. Odkázal na modely, které má k dispozici vláda. „Musíme vydržet ještě nějakých 14 dní a musíme být připraveni, že ještě budou padat rekordní čísla,“ podotkl.

    S hodnocením, zda epidemie brzdí, by Hamáček počkal do konce tohoto týdne. Pokud by tomu tak bylo, vláda už by podle něj opatření masivně zpřísňovat nemusela. „Pokud by se ukázalo, že to nefunguje, že by tady bylo v pátek 25 000 případů, tak by to bylo na vážné zamyšlení,“ dodal. Bez zbrzdění bude nutné opatření přehodnotit, vláda by musela začít vypínat některé sektory ekonomiky, jako tomu bylo v Izraeli, uvedl.

  • Rekordní přírůstek na Olomoucku

    V Olomouckém kraji v úterý přibylo 1 514 potvrzených nákaz novým typem koronaviru, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Byl tak překonán dosavadní rekord 1 309 případů, který byl v kraji zaznamenán minulý týden ve středu. Od té doby se čísla nových nákaz držela pod tisícovou hranici. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

  • V Praze téměř 1 500 nových případů

    Hygienici v Praze odhalili v úterý 1 493 potvrzených případů koronaviru, je to méně než o týden dříve. Proti pondělí je to ale nárůst o více než 200 a úterní denní přírůstek se blíží rekordním hodnotám z minulého týdne. V hlavním městě je nyní 23 552 nakažených, úmrtí přibylo za úterý podle dosavadních údajů šest na 356. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

  • Rychle přibývá hospitalizací

    Rychle se zvyšuje množství hospitalizovaných. Podle posledních známých čísel v pondělí oproti neděli přibylo v nemocnicích 578 lidí s koronavirovou infekcí na 6 191 pacientů. V těžkém stavu je 893 z nich, za jediný den se počet zvýšil o 65. Rostoucí počty hospitalizovaných s covidem-19 ohrožují kapacitu zdravotnického systému. Potvrzených případů koronaviru je od březnového počátku šíření nemoci v Česku 284 033. Vyléčilo se 111 443 lidí.

  • Za úterý zatím 98 zemřelých

    Úmrtí s koronavirem přibývalo od minulé středy každodenně víc než sto. Za úterý nyní ministerstvo uvádí 98 zemřelých, čísla se ale obvykle při pozdějších aktualizacích zvyšují. Dosud nejvíc pacientů v jeden den zemřelo v pondělí, bylo jich 139. Nedělních 125 úmrtí s covidem-19 je dosavadní druhý nejvyšší počet.

  • Počet potvrzených případů opět přes 15 000

    Počet nových případů koronaviru v Česku se po čtyřech dnech vrátil nad 15 000. V úterý potvrzených 15 663 nakažených zhruba o 400 překonalo rekord z minulého pátku. Nemocných je nyní víc než 170 000 lidí, většinou s mírným průběhem nemoci covid-19. Pokračuje ale nárůst počtu hospitalizovaných a také úmrtí, těch už je 2 547. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy