Hlavní obsah

Opatření přehledně: Ve čtvrtek otevírají obchody, muzea i bazény

Foto: Seznam Zprávy

Obchody mohou ve čtvrtek otevřít. Dovnitř ale může pouze jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.

Reklama

Ve čtvrtek mohou po měsíci a půl otevřít obchody, které vláda kvůli epidemii koronaviru přikázala zavřít. Do lavic se navíc mohou vrátit žáci středních škol. Otevírají třeba i knihovny, restaurace nebo posilovny.

Článek

Rozvolňování se řídí protiepidemickým systémem (PES), který podle pondělního rozhodnutí vlády bude od čtvrtka hlásit stupeň 3. Změny se dotknou obchodů, služeb, škol, kultury i sportu.

Zcela končí noční zákaz vycházení. Ve čtvrtém stupni ještě platí v době od 23:00 do 05:00, ve třetím se už mohou lidé pohybovat v noci bez omezení. Končí i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Omezení hromadných akcí na šest lidí se zvyšuje až na 50 lidí venku a deset uvnitř. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může nově účastnit až 30 lidí, tedy o polovinu více než ve čtvrtém stupni. Do věznic budou smět návštěvy, do zařízení sociálních služeb ale bude možné jít na návštěvu až od soboty 5. prosince, a to s negativním testem na covid-19 nebo dokladem o prodělání infekce.

Obchody a služby

Obchody mohou ve čtvrtek otevřít, a to jak ty samostatné, tak v obchodních centrech. Platí ale omezení počtu lidí podle prodejní plochy. Na každých 15 metrů čtverečních smí do obchodu vstoupit jeden zákazník. Do počtu zákazníků se nepočítá doprovod nemohoucích osob a malé děti do věku 6 let. Zákazníci musí dodržovat dvoumetrové odstupy. V obchodech, které poskytují nákupní košíky nebo vozíky, musí každý zákazník jeden mít. V obchodních centrech platí omezení jídelních koutků pouze na výdejní okénko a uzavření dětských koutků. Ruší se také zákaz prodeje v neděli a státní svátky.

Restaurace, hospody, kavárny, vinárny, zkrátka takzvané „provozovny stravovacích služeb“ mohou po dlouhém půstu konečně poskytnout uvnitř pohoštění. Musí to ale stihnou mezi 6 ranní a 10 večerní hodinou, u stolu smí sedět nejvíce 4 lidé a celková kapacita smí být naplněna maximálně z půlky.

Kadeřnictví, pedikúra, manikúra, kosmetické služby, masáže, solária - tyto všechny provozovny mohou vpustit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Stejně jako v obchodech platí povinnost mít roušku nebo respirátor.

Veletrhy, výstavy a zoologické zahrady mohou také ve čtvrtek otevřít. Návštěvníci musejí mít roušky a dodržovat dvoumetrové rozestupy. Do areálu smí vstoupit pouze 25 % kapacity, ve vnitřních prostorách platí poměr 1 osoba na 15 metrů čtverečních. Skupinky mohou být maximálně 10 osob.

Konference se mohou konat pouze s rouškami a rozestupy, maximálně pro 50 osob venku a 10 uvnitř.

Hotely a ubytovny mohou otevřít bez omezení počtu hostů, roušky jsou povinné pro personál i hosty. Dezinfekce má být k dispozici u vchodu a na recepci, platí zvýšená hygienická opatření a pravidelná dezinfekce předmětů a ploch.

Herny, kasina i sázkové kanceláře musejí zavírat mezi 22 a 6 hodinou. V hernách a kasinech smějí být jen sedící hosté, maximálně 4 osoby u stolu. Do sázkových kanceláří může vstoupit jeden člověk na 15 metrů čtverečních.

Školy

Pro školy začne platit změna až od pondělí 7. prosince.

Střední školy, konzervatoře a vyšší odborné školy přecházejí z distanční na rotační výuku, střídají se celé třídy po týdnech. Ve čtvrtém stupni platilo, že se žáci jednotlivých tříd nesmějí při vyučování setkávat, ve třetím stupni už je zákaz míchání různých tříd pouze doporučený.

Střediska volného času mohou nově otevřít.

Školní kluby mohou být i smíšené, pokud to není z personálních důvodů možné zajistit jinak. Do jedné smíšené skupiny lze zařadit maximálně 10 žáků.

Sport

Amatérské soutěže mohou znovu pokračovat, ovšem bez přítomnosti diváků.

Amatéři mohou nově trénovat i vevnitř, navíc se maximální počet sportovců zvyšuje ze šesti na deset, venku na dvě skupiny po deseti.

Roušky už není nutné nosit při sportování ve venkovních prostorech. Profesionální sportovci mohou při tréninku a při soutěžích roušky odložit. Profesionálové navíc mohou používat šatny a sprchy.

Posilovny a fitness centra mohou otevřít za dodržení rozestupů, omezení jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních a skupinové aktivity maximálně pro deset osob. Pro šatny, sprchy a toalety platí režimová opatření.

Bazény mohou vpustit jednoho plavce na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Školní kurzy plavání nejsou povoleny.

Sauny se řídí omezením počtu osob (1 osoba na 15 metrů čtverečních provozní plochy). Saunové ceremoniály a parní sauny jsou zakázané. Minimální teplota ostatních saun musí být 75 °C, navíc si musí vystačit bez krystalického ochlazení a ledových studen.

Kultura

Muzea a galerie mohou otevřít, musejí ale dodržet omezení na čtvrtinu své kapacity. Skupinky smějí mít nejvíce 10 osob.

Hrady, zámky a další památky mohou také otevřít, platí ale stejné omezení pro skupinky do deseti osob.

Knihovny už nemusejí vydávat knížky z výdejového okénka, ale mohou dovnitř vpustit jednoho čtenáře na patnáct čtverečních metrů. Ti by zase měli dodržovat dvoumetrové odstupy.

Bohoslužby se mohou konat pro všechny zájemce do 30 % kapacity míst k sezení, dosud to byla pětina míst. V jedné řadě musejí věřící i nevěřící dodržovat dvoumetrové mezery, navíc je stále zakázané společně zpívat.

Anketa

Jak hodnotíte uvolnění protiepidemických opatření od čtvrtka 3. prosince?
Je přiměřené.
17,3 %
Je příliš malé.
29,5 %
Je příliš velké.
53,2 %
Celkem hlasovalo 9348 čtenářů.

Reklama

Doporučované