Hlavní obsah

Opava nechá za milion korun zmonitorovat provoz na dvou vytížených silnicích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Opavský magistrát nechá za téměř milion korun zmonitorovat provoz na dvou vytížených silnicích nedaleko centra města, konkrétně na ulicích Těšínská a Zámecký okruh. Průzkum dopravní situace se uskuteční od 18. do 22. října.

Článek

Na základě výsledků průzkumu se pak rozhodne o tom, jak budou v tamních ulicích uspořádány dopravní pruhy.

„Monitoring a analýza dopravy v dané lokalitě má přinést odpovědi na časté otázky. Zajímá nás, jaký je skutečný provoz, kolik zde projede aut, cyklistů a projde chodců. Monitorovat budeme i délky kolon a čas potřebný na projetí daného úseku. A to vše zejména v době dopravní špičky,“ uvedl Martin Kůs z tiskového oddělení města.

Podle Jakuba Hvězdy z kanceláře hlavního architekta města výsledky ukážou na řešení pro optimální fungování především Těšínské ulice. „Zda je vhodnější řešení dvoupruhová silnice s cyklopruhy po stranách, nebo zanechání čtyř pruhů, jak je tomu dnes,“ řekl s tím, že už nyní je řada argumentů pro tu či druhou variantu, a studie by tak měla nezpochybnitelně ukázat, která varianta bude pro budoucnost Opavy vhodnější.

„Velkým problémem jsou také přechody pro chodce, které tam, kde nejsou ošetřeny semafory, řidiči prakticky nerespektují. Několik dosavadních vážných střetů chodce s vozidlem jsou dostatečným varováním,“ dodal Kůs. Podle města bude nutné vybudovat uprostřed přechodů ostrůvky.

Monitoring bude město stát téměř milion korun a je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje, který zaplatí přibližně polovinu. Kraj je v současnosti majitelem vozovky na Těšínské ulici a Zámeckém okruhu, ale uvažuje se o jejím převedení na město Opavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované