Hlavní obsah

Opava proti Baníku. Nejrizikovější fotbalový zápas roku je tady

Foto: Profimedia.cz

Schyluje se k nejbrutálnějšímu fotbalovému zápasu podzimu: Opava v neděli hostí slezské derby s Baníkem.

Reklama

Do akce bude nasazeno na pět stovek policistů z celé republiky. Vzájemná rivalita obou ligových klubů přerostla v upřímnou nenávist. Očekávají se násilné střety obou táborů v ulicích. Bezpečnostní složky proto radí nechat děti doma a v době konání zápasu raději vůbec nevycházet do ulic.

Článek

Jednoho říjnového večera kousek za odbočkou na obec Jančí na silnici číslo I/57 zastavila Škoda Octavia u odstaveného vozidla, aby jeho zoufalým řidičům pomohla s výměnou kola. Jenže ta byla jen fingovaná. Důmyslná past sklapla.

Krátce před sedmou hodinou večerní obestoupili Octavii muži v kuklách. Její posádku okradli, zahodili klíče od auta do pole a s ukradeným batohem utekli pryč.

Akce jako vystřižená z kulis prostředí někde na Balkáně vlastně nejlépe symbolizuje nenávist, jaká mezi ligovými kluby SFC Opava a Baník Ostrava panuje. Přepadená skupinka lidí byli opavští fanoušci, kteří se ten den vraceli ze zápasu v Brně. A i když to nikdy nikdo oficiálně nepotvrdil, zakuklení útočníci měli být fanoušky Baníku Ostrava.

V odcizeném batohu se údajně mělo skrývat to nejcennější, co skalní fanoušci klubů mají: sektorové vlajky. Jen o pár dní později fanoušci Baníku zaútočili přímo na stadion rivala: se spreji v rukou bez respektu počmárali jeho fasádu do „svých” klubových barev. V Ostravě pochopitelně následovala odveta.

Vzájemné útoky obou stran odstartovaly už měsíc před nejbrutálnějším fotbalovým zápasem na území České republiky. Z výše popsaných řádek musí být zjevné, že rivalita mezi Opavou a Baníkem dávno přerostla v ostrou nenávist, jaká na území země nemá obdoby.

Kvalifikace do pohárové Evropy

V Městských sadech se v neděli od 14:00 bude hrát pochopitelně také o ligové body. Opava je nutně potřebuje v boji o záchranu, Baník zase po povedeném vstupu do sezony sní o kvalifikaci do pohárové Evropy. Utkání nemá favorita. Ze všeho nejdůležitější bude, aby se zápas vůbec dohrál.

„Obyvatelům bych doporučil, aby v té době omezili návštěvu parku v okolí stadionu. Aby sem zbytečně nechodili na procházku s dětmi. Raději by měli využít jinou lokalitu,“ doporučil primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Bezpečnostní složky doporučují lidem přeparkovat vozidla z ulic poblíž stadionu a nejlépe vůbec nevycházet ven. Ve městě byla kvůli fotbalovému zápasu zrušena i tradiční svatomartinská oslava. Do služby bude povoláno na pět stovek policistů z celé republiky. Ti se budou starat o to, aby střetů a následných škod v ulicích bylo co nejméně.

Zkušenosti z minulosti ale hovoří proti nim: když se oba tábory v Opavě střetly před rokem a půl během zápasu druhé ligy, létaly v ulicích Opavy cihly. V četných šarvátkách těžkooděnci tehdy zadrželi více než padesátku výtržníků. Řevnivost zítřejšího odpoledne má navic umocnit očekávaný příjezd polských hooligans z Vratislavi a Katowic, se kterými tábory slezských celků udržují družbu.

Co má společného tvrdá hra Milana Baroše s Ostravou? Podívejte se na rozhovor s trenérem Baníku Bohumilem Páníkem.Video: Adam Sušovský

Na facebookových stránkách fanoušků Baníku se dokonce objevila výzva, aby lidé jeli do Opavy i bez vstupenky na utkání. To je pochopitelně beznadějně vyprodáno.

Take proto liga ve spolupráci s bezpečnostními složkami stanovila čas výkopu na už nezvykle brzkou 14. hodinu. Policisté chtěli, aby se zápas dohrával ještě za denního světla kvůli lepší identifikaci případných výtržníků i monitoringu situace ve městě bezprostředně po utkání.

Společný zápas v lize po třinácti letech

V lize se oba týmy Opavy a Baníku střetnou vůbec poprvé po třinácti letech. „Dělá se vše pro to, aby se utkání dohrálo,“ uvedl Jaroslav Rovňan, technický ředitel Slezského FC.

Seznam Zprávy budou v neděli v Opavě monitorovat situaci přímo na místě.

„Je to velký zápas a všichni se těšíme. Atmosféra na stadionu bude určitě výborná. Zároveň si moc přeju, aby to proběhlo v pohodě,“ vyhlíží zápas opavský trenér Ivan Kopecký.

„Doufám, že to bude slezská oslava fotbalu a obejde se to bez nějakých excesů,“ kontruje zase trenér Baníku Bohumil Páník.

Rivalita obou stran je enormní a pociťují ji i hráči. Například Baník v sobotu odpoledne otevřel svůj trénink veřejnosti. Do jeho sestavy se po pětizápasovém trestu navíc vrátí i Milan Baroš.

Pikantní přitom je, že vzájemná nevraživost obou táborů není dána nijak historicky. Rivalita mezi Opavou a Baníkem měla vzniknout až v devadesátých letech po postupu opavského fotbalu do ligy. A byla vyvolána spíše uměle. Oba týmy dosud spolu v nejvyšší soutěži sehrály 16 zápasů, s bilancí 6–4–4 má mírně navrch Baník.

Ještě v roce 1996 utkání v Opavě sledovalo 14 941 lidí. V neděli nebude kapacita stadionu ani poloviční. Z necelých sedmi tisíc míst navíc rovnou tisícovku vstupenek obdrželi fanoušci Baníku. Bylo to víc než regule ligy Opavě nařizují. I tady ale sehrála roli bezpečnost: Jednotlivé strany se shodly na tom, že bude lepší, aby fanoušci Baníku byli pod kontrolou v sektoru na stadionu. „Byla to vzájemná dohoda a náš vstřícný krok,“ vysvětlil Rovňan.

Reklama

Doporučované