Hlavní obsah

Opavský magistrát chce regulovat reklamu na veřejně přístupných místech města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Opavský magistrát chce regulovat reklamu na veřejně přístupných místech města. Návrh by radní měli projednat ještě tento rok. Zatím město reguluje umisťovaní reklamních ploch jen na svých budovách.

Článek

Podobně se už k problematice postavila i další města, například Praha, Brno, Ostrava. „Cílem nařízení je podle zákona o reklamě odstranit a zakázat reklamu v historickém centru města, pokud nesplňuje kritéria stanovená v manuálu tak, aby nebyly ničeny architektonické prvky budov. Reklama také nesmí dominovat prostoru. Vzniknou jasná pravidla pro její umístění, která by měla směřovat k odstranění poutačů neestetických a na nevhodných místech, v agresivních a reflexních barvách a podobně,“ uvedla pracovnice magistrátu Renata Mrákotová, která nařízení připravuje.

Město se snaží reklamu regulovat již nyní, zatím na svých budovách. „Pravidla pro objekty ve vlastnictví města jsme upravili již na jaře v roce 2018 a od nájemců, například na opravených parterech domů v centru, vyžadujeme jejich dodržování. Nařízení, které by regulaci reklamy jasně stanovilo a o které se budeme moci opřít, zatím chybí, jednoznačně ho potřebujeme,“ dodal městský architekt Petr Stanjura.

Vedení radnice se rozhodlo zveřejnit informaci o chystané regulaci již nyní, aby se na ni mohli majitelé objektů připravit. Nová pravidla se budou projednávat na prosincovém jednání rady.

Reklama

Doporučované