Hlavní obsah

Opavští senioři si mohou od města opět objednávat jídlo

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Opavští senioři i další lidé, kteří si nedokáží zajistit v době epidemie koronaviru stravování, si mohou od pondělka opět od města objednávat jídlo. Rozvoj pokrmů potřebným až domů zajistí pracovníci Českého červeného kříže.

Článek

Jídla zajišťuje městská společnost Zařízení školního stravování Opava. Služba je určena především pro seniory, nemocné či lidi v karanténě, kteří se o sebe nemohou samostatně postarat. „Aktuální situace v počtu nemocných a osob v karanténě narostla do čísel, že krizový štáb města Opavy rozhodl o znovuotevření jídlolinky a nabídl pomoc se zajištěním stravování. Víme, že v našem městě žijí senioři, kteří nemají možnost si obstarat dostatečné jídlo ze zdravotních důvodů či prostě jen proto, že mají v těchto dnech oprávněný strach vycházet ven ze svých domovů. Právě jim je služba adresována především,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Zájemci mohou stravu objednávat vždy na následující den prostřednictvím telefonních čísel 734 181 696 a 773 088 948. Dovoz jídla zajistilo město Opava ve spolupráci s opavským Českým červeným křížem, který bude těmto lidem obědy rozvážet. Jídla připraví Zařízení školního stravování Opava ve svých provozech, tedy ve školních kuchyních.

Do pomoci obyvatelům v Opavě a okolí v době nouzového stavu se rozhodli zapojit také opavští skauti. Desítka z nich pomáhá lidem s nákupy a dalšími záležitostmi. Koordinace se odehrává prostřednictvím linky pomoci seniorům Elpida na telefonním čísle 800 200 007, kde volající sdělí, co potřebuje a požadavek je obratem postoupen dobrovolníkům. Vybraný dospělý skaut či skautka pak volajícího kontaktují a domluví se na tom, jak přesně bude pomoc vypadat.

Lidé nejčastěji využívají službu pro nákup potravin a drogerie, vyzvednutí e-Receptu, nákup léků či zaplacení složenky.

Reklama

Doporučované