Hlavní obsah

Open Air koncert České filharmonie bude i letos na zámku Sychrov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká filharmonie (ČF) ve spolupráci s Národním památkovým ústavem završí 23. června svou 125. sezonu Open Air koncertem, který se stejně jako loni bude konat v areálu Státního zámku Sychrov.

Článek

První český orchestr pod vedením dirigentů Petra Altrichtera a Roberta Kružíka přednese program složený ze slavných operních árií a melodií. Součástí večera bude udělení Ceny Jiřího Bělohlávka pro umělce do třiceti let. Koncert uvede Česká televize, večerem provede Jiří Vejvoda. ČTK o tom informoval mluvčí ČF Luděk Březina.

Koncert zahájí mladý český pianista Tomáš Kačo, který se ujme sólového partu při premiérovém uvedení své skladby Fantasy Open Air. Z dalších sólistů vystoupí sopranistka Slávka Zámečníková, tenorista Petr Nekoranec a basbarytonista Boris Prýgl.

Vystudovaný violoncellista a dirigent Kružík působí od roku 2016 jako stálý dirigent Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Je také stálým hostujícím dirigentem Filharmonie Brno. Tři sezony pobyl v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a letos nastupuje jako šéfdirigent Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně. V červnu 2020 se stal druhým laureátem Ceny Jiřího Bělohlávka, která vznikla na počest bývalého šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie, jenž zemřel před čtyřmi lety.

Ocenění pro umělce do třiceti let bylo poprvé uděleno v roce 2019 hornistce Kateřině Javůrkové. Laureáta za rok 2021 vyhlásí v průběhu Open Air koncertu na zámku Sychrov manželka Jiřího Bělohlávka Anna Fejérová.

Kružík bude ČF řídit poprvé. Debutově s Českou filharmonií vystoupí i klavírista Tomáš Kačo, který klasické hudební vzdělání získané v ČR završil absolutoriem na prestižní Berklee College of Music v USA, kde žije od roku 2015. Na Sychrově bude uvedena jeho kompozice Fantasy Open Air, kterou napsal jako poctu české opeře na zadání ČF.

Výběru dalších skladeb programu Open Air koncertu ČF a jejich přípravy se ujal dirigent Altrichter. Posluchači se mohou těšit na árie z oper Nápoj lásky Gaetana Donizettiho, Faust Charlese Gounoda, Bohéma Giacoma Pucciniho, Rusalka Antonína Dvořáka a Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany. Slavné operní árie zarámují známé operní melodie. Open Air koncert na zámku Sychrov je spojen s veřejnou sbírkou na podporu moderních metod včasné detekce a prevence rakoviny plic.

Reklama

Doporučované