Hlavní obsah

Operace Mosul, den druhý: Islamisté se chrání lidskými štíty a Sýrie se zlobí

 

Reklama

Irácká armáda osvobodila dvacet vesnic na předměstí Mosulu a postupuje dál. Kurdové upevňují pozice.

Článek

Operace, která má vést k osvobození druhého největšího iráckého města Mosul, druhý den poněkud zpomalila. Iráčané chtěli přímo k městu začít postupovat ve středu brzy ráno, Kurdové, kteří postupují k Mosulu z východu, si vyžádali čas, aby upevnili svoje pozice v dobytých vesnicích.

Takzvaný Islámský stát mezitím zveřejňuje videa, na kterých obyvatelé Mosulu tvrdí, že situace ve městě je lepší než normálně, že se po ulicích mohou volně pohybovat a že všechny zprávy ze zahraničních médií jsou lživé.

Obavy před masivním útěkem lidí z města se zatím nevyplnily. Podle zpravodajských agentur je ale hlavním důvodem to, že islamisté všem brání, aby z města odešli. Do těch, kteří se rozhodnou utéct, bez skrupulí střílí. Bojovníci IS si z civilistů tvoří lidské štíty v předtuše brzkého masivního útoku přímo na město. Stěhují se do domů a bytů a místní drží v podstatě jako rukojmí. Zároveň zapalují další a další příkopy s ropou, aby se skryli v hustém kouři.

List Guardian nicméně citoval dalšího z obyvatel Mosulu, který tvrdí, že lidé doma schovávají zbraně a jakmile se jim se vstupem irácké armády naskytne příležitost, proti islamistům se budou bránit. S tím ostatně iráčtí vojáci počítají.

Američané dál pokračují ve vzdušné podpoře osvoboditelského tažení, jen několik málo jednotek se bojů účastní na zemi. Stejně jako Kurdové plánuje i americká armáda, že se zastaví před Mosulem a do města vstoupí pouze Iráčané.

Syrská armáda v úterý vydala prohlášení, podle nějž koalice osvobozující Mosul chce islamistům zajistit bezpečný koridor do Sýrie, čímž by na východě země vzniklo nové bojiště.

Reklama

Doporučované