Hlavní obsah

Operní pár Nětrebková-Ejvazov uvede v září v Praze slavné árie a duety

Obecní dům.

Reklama

Ruská sopranistka Anna Nětrebková a ázerbájdžánský tenorista Jusif Ejvazov uvedou 10. září v Praze slavné operní árie a duety. Ve Smetanově síni Obecního domu je doprovodí PKF – Prague Philharmonia pod vedením Emanuela Villaumeho.

Článek

"Vystoupení je součástí turné k 50. narozeninám Nětrebkové a Praha se tak zařadila mezi evropská města, jako jsou Vídeň, Madrid a Budapešť, ve kterých se turné uskuteční, Informovala za pořádající agenturu Nachtigall Artists Zuzana Sommerová.

„Nětrebková a Ejvazov jsou nejen životními, ale především jevištními partnery. Jejich kalendář je nabitý a koncerty beznadějně vyprodané. Jejich výrazné, krásné hlasy, okouzlující charisma a poutavé vystupování na jevišti, slibují příznivcům opery jedinečný zážitek,“ uvedla Sommerová.

V programu zazní díla Giuseppe Verdiho, Georgese Bizeta, Charlese Gounoda, Jacquese Fromentala Halévyho a Petra Iljiče Čajkovského. Více informací se nachází na stránkách pořádající agentury.

Majitelka sytě zbarveného sopránu Nětrebková v Praze vystoupila již třikrát. Poprvé se představila v listopadu 2012 v Obecním domě v titulní roli slepé princezny v koncertním provedení dramatické opery Jolanta Petra Iljiče Čajkovského. Vystoupení skončilo desetiminutovými bouřlivými ovacemi vstoje a záplavou květin. Několikanásobnými ovacemi vestoje a čtyřmi přídavky pak skončil její pražský koncert v červenci 2015 v rámci mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms s Českým národním symfonickým orchestrem. Před třemi lety koncertem v beznadějně vyprodaném Obecním domě v Praze zahájila podzimní turné, které zakončila v newyorské Carnegie Hall. V roce 2008 Nětrebková tajně natáčela v Rudolfinu s Pražskou komorní filharmonií svou desku Souvenirs.

Nětrebková, kterou v roce 2007 časopis Time jako první interpretku klasické hudby zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností planety, občas vzbuzuje i kontroverze. Například na konci roku 2014 veřejně obdarovala operu v Doněcku a zapózovala s vlajkou separatistů. Pěvkyně, která je považována za blízkou Kremlu, několikrát podpořila Vladimira Putina, ale navzdory ruské oficiální politice vyjádřila veřejně podporu homosexuálům.

Rodačka z Krasnodaru založila s uruguayským basbarytonistou Erwinem Schrottem, svým někdejším partnerem a otcem jejího syna, Nadaci Anny a Erwina. Od prosince 2015 je vdaná za tenoristu Ejvazova, se kterým i vystupuje a natáčí desky. Ejvazov, který vystoupil v Česku poprvé v roce 2017 v inscenaci opery Andrea Chénier italského skladatele Umberta Giordana, se může pochlubit účinkováním ve státních operách ve Vídni, Mnichově a Berlíně, v newyorské Metropolitní opeře nebo na festivalu v Salcburku.

Reklama

Související témata:

Doporučované