Hlavní obsah

Opice na Bali rozumí ekonomice. Pro lepší „výkupné“ kradou dražší věci

Zlodějské opice rozumí byznysu. Podívejte se, jak dlouho umí smlouvat o výkupném.Video: Jan Marek

 

Reklama

Do byznysu podle studie v uznávaném vědeckém žurnálu pronikají už i opice. Aspoň ty s rychlými prsty. Umí prý rozeznat hodnotu věcí turistů, a tak rozmýšlí, co jim ukradnou a podle toho pak i smlouvají o náležitém výkupném.

Článek

Jsou jedněmi z nejpopulárnějších zlodějů na planetě. Přitom nedělají žádné velké loupeže, ale doslova se drží při zemi. Jejich nejznámějším revírem je hinduistický chrám Uluwatu a turisté, které okrádají o peněženky, ale i brýle či elektroniku. Makakové z indonéského ostrova Bali totiž umí dělat „bezprecedentní ekonomicky motivovaná rozhodnutí“, jak píše server CNN. Dokazuje to nová studie z prestižního vědeckého časopisu britské Královské společnosti.

Opice vyjednávají i přes čtvrt hodiny

Badatelé z kanadské univerzity Lethbridge zfilmovali přes 273 dnů interakcí primátů s návštěvníky, tedy spíše jejich okrádání. Makakové podle závěrů studie přemýšlejí o hodnotě věcí pro lidi a kradou ty dražší či vzácnější, aby zvýšili svůj zisk v podobě většího množství jídla. O zvlášť cenných předmětech, třeba mobilech, potom navíc umí vyjednávat i přes čtvrt hodiny - nejdelší zdokumentované smlouvání trvalo přesně 17 minut.

Umění předávané po generace

Umění obchodovat učí primáti podle vědců své potomky až do čtyř let věku a takto ho předávají odhadem už asi tři desetiletí. Turisté jsou pro ně snadný cíl, a to i přes nabádání průvodci, aby si cennosti zavírali do tašek či batohů. Občas tak vyjednávat s opicemi pomáhají i zkušení zaměstnanci chrámu.

Ne vždy je ale s primáty „rozumná řeč“. Například v Indii kradou opice úrodu farmářům, vloupávají se do domů a v několika případech okradly i zdravotníky, popisuje deník Guardian. V květnu nedaleko Dillí ukradly i krevní vzorky k testům na koronavirus, které později lékařský tým našel nedotčené. V Thajsku už agresivní opice pro jistotu sterilizují.

Reklama

Doporučované