Hlavní obsah

Opilý zabil turistku a utekl. Soud popsal, jak z Česka zmizel Rus, který může dostat výjimečný trest

Foto: Shutterstock.com

Rus utekl před vyšetřováním dopravní nehody.

Reklama

Loni na konci února zmizel z Česka muž, který ve vysoké rychlosti autem srazil 26letou ženu. Na místě střetu zemřela. Poté, co Rus zaplatil kauci, zmizel.

Článek

Přes třináct měsíců už policisté i soudy hledají Rusa, který loni na Nový rok zabil v centru Prahy cizinku.

Z Česka odjel pár dní před tím, než detektivové ukončili vyšetřování a státní zástupce podal obžalobu k soudu.

Detaily, jak Oleg Sergeyevich Gubin zmizel, popsala v dokumentu soudkyně Městského soudu v Praze Silvie Slepičková. Zdůvodnila tak před několika dny, proč soud bude řešit tuto kauzu v jeho nepřítomnosti. Líčení je u soudu naplánované na červen.

K nehodě došlo 1. ledna 2018 v půl třetí ráno. Oleg Sergeyevich Gubin tehdy ve vysoké rychlosti – po Praze jel téměř 130 kilometrů v hodině – najel do skupiny chodců. Srazil přitom autem 26letou turistku, která nestačila uskočit. Náraz jí zlomil vaz a na místě zemřela.

Gubin řídil opilý. Nadýchal podle policistů 2,28 promile alkoholu. Ve vazbě neskončil jen díky tomu, že zaplatil kauci jeden milion korun a slíbil, že zůstane v Česku.

Jenže to nedodržel. Svědci popsali, že naposledy Gubina viděli 23. února 2018 – pět dní před tím, než mu policisté umožnili seznámit se s policejním spisem.

O tom, že bude nějakou dobu pryč, napsal e-mailem recepční v domě v centru Prahy, kde si pronajímal byt. Informoval je 27. 2., že si už nebude přebírat poštu. V SMS zprávě pak jen uvedl jméno osoby, která si za něj dopisy vyzvedne.

Když se pak Gubin nedostavil k prostudování spisu a informace o něm ani o jeho manželce už neměl ani jeho advokát Leonid Kushnanenko, vydal na něj žalobce příkaz k zatčení.

Loni na začátku března za Gubina přišel zaplatit nájem neznámý muž. Gubin pak zaslal e-mail, ve kterém nájem ukončil. V bytě, který měl v nájmu až do dubna roku 2019, už v té době neměl žádné věci. Klíče za něj někdo hodil do schránky majitele bytu.

„Obviněný Oleg Sergeyevich Gubin záměrně uprchl z ČR a zdržuje se na neznámém místě, aby se tak vyhnul trestnímu stíhání a zejména hrozícímu trestu,“ konstatovala soudkyně Silvie Slepičková. Podle ní mu hrozí od dvanácti do dvaceti let vězení nebo výjimečný trest.

Aktuální adresu, kde obviněný je, podle svých slov nezná ani Kushnanenko. Věděl pouze, že je někde v Rusku a Městskému soudu v Praze letos v únoru také řekl, že s ním komunikuje přes e-maily.

Reklama

Doporučované