Hlavní obsah

Opouštím Babiše, potvrdil Telička. Ale ne kvůli Čapímu hnízdu, důvodem je i Zeman

Babiše opouštím, ale mandátu v europarlamentu se nevzdám, říká Pavel Telička.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Podle Pavla Teličky se ANO dlouhodobě vzdaluje od svého programu, a tak se prý jeho postoje a postoje hnutí rozcházely čím dál více.

Článek

Krátce před volbami opustil hnutí ANO vlivný europoslanec a místopředseda europarlamentu Pavel Telička.

Jde o politika, o jehož angažmá v hnutí ANO Andrej Babiš před lety hodně stál. Přemlouval ho ke spolupráci téměř dva roky a pak z něho udělal jedničku pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014.

V pátek však Telička médiím řekl, že v posledním roce měl s hnutím ANO a Andrejem Babišem názorové neshody. Kromě vstřícného vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi mu vadí také sílící kritika hnutí vůči Evropské unii.

Podle Teličky se ANO dlouhodobě vzdaluje od svého programu, a tak se prý jeho postoje a postoje hnutí rozcházely čím dál více.

„Před třemi týdny jsem se obrátil na pana Babiše a informoval jsem ho o záměru ukončit spolupráci,” uvedl Pavel Telička.

Zmínil, že mu vadí kritika Evropské unie, která je ze strany Andreje Babiše v poslední době stále silnější. „Pro mě je zásadní naše účinkování v Unii, naše evropská politika i další evropská integrace,” řekl Telička.

Vyloučil naopak, že by jeho rozhodnutí souviselo s kauzou Čapí hnízdo.

Kritik Zemana versus jeho zastánce

Telička nechtěl konkrétní důvody příliš rozebírat, dlouhodobě však patří k tvrdým kritikům prezidenta Miloše Zemana a jeho proruského postoje.

„Připouštím, že hnutí ANO se zatím nevyjádřilo, zda v prezidentských volbách v lednu postaví vlastního kandidáta, jestli bude v hnutí nějaké referendum, nebo ne. Avšak účinkování pana prezidenta dospělo do takové roviny, že to vyžaduje jasné stanovisko. Já ho zaujal, hnutí ANO ne, v tom se rozcházíme,“ prohlásil Telička.

Vyloučil, že by se po rozchodu s hnutím, za které kandidoval, vzdal mandátu europoslance.

Reklama

Doporučované