Hlavní obsah

Opozice chce kvůli Čapímu hnízdu oddálit hlasování o důvěře pro Babišovu vládu

Kauza Čapí hnízdo.

 

Reklama

Výbor chtěl v úterý Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka vyslechnout a poté oznámit svůj postoj s doporučením celé Sněmovně.

Článek

Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek se omluvili z úterního jednání mandátového a imunitního výboru Sněmovny a oddálili jeho hlasování o tom, zda mají být kvůli podezřením v kauze dotace na farmu Čapí hnízdo vydáni k trestnímu stíhání.

Výbor chtěl v úterý oba poslance vyslechnout a poté oznámit svůj postoj s doporučením celé Sněmovně.

Babiš a Faltýnek však oznámili, že se nejdříve musí seznámit se zprávou evropských vyšetřovatelů úřadu OLAF, a tak výboru poslali svoje omluvenky.

Některým členům se to nelíbí, mají za to, že Babiš s Faltýnkem případ záměrně protahují. Hodlají proto navrhnout, aby se kvůli tomu posunulo i hlasování o důvěře pro Babišovu vládu, které je na programu tuto středu.

„Na poslaneckém klubu budeme řešit, jestli schůzi o důvěře zahájit, přerušit a pokračovat v ní až poté, co se vyjádří mandátový a imunitní výbor a přijme nějaký závěr,” řekl Seznamu předseda STAN Petr Gazdík, který si v pondělí přišel prostudovat spis k Čapímu hnízdu do budovy pražské policie.

„Ty věci spolu prostě souvisí,” dodal.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová říká, že by řešení, jaké navrhuje Gazdík, bylo správné. „Máme si vyčistit stůl, vyřešit problém s vydáváním a potom přistoupit teprve k hlasování o důvěře vládě. Jednací řád to umožňuje a já si myslím, že tohle by byla logika,” uvedl pro Seznam.

Andrej Babiš uvedl, že jeho právníci se s materiály OLAF, které se staly součástí vyšetřovacího spisu, seznámí v úterý. Faltýnkovi advokáti by totéž měli učinit ve středu.

Zpráva OLAF dosud nebyla oficiálně zveřejněna, v pondělí však z ní citovaly Hospodářské noviny.

Podle evropského úřadu mohou skutečnosti, které jeho detektivové zjistili, zakládat důvod ke stíhání v Česku pro podezření z podvodu a porušení finančních zájmů EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované