Hlavní obsah

Opozice grilovala Babiše a další členy vlády. Premiér kvůli auditu neodstoupí

Na programu bylo patnáct dotazů na premiéra a dalších dvacet devět na ostatní členy vlády.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Ze čtvrtečního jednacího dne se omluvil velký počet poslanců a zhruba polovina členů vlády. Premiér Andrej Babiš na ústní interpelace dorazil.

Článek

Na program jednání Poslanecké sněmovny se dostaly pravidelné ústní interpelace. Prvních patnáct dotazů směřovalo na předsedu vlády.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se na Andreje Babiše obrátila ve věci střetu zájmů, který popisuje předběžná verze auditu Evropské komise. „Vy jste tady udělali hysterii, že se budou vracet peníze kvůli Babišovi. No nebudou.“ odpověděl Babiš. „Žádný střet zájmů nemám, protože jsem postupoval podle lex babiš,“ dodal.

Adamová se Babiše zeptala, zda odstoupí, pokud střet zájmů prokáže konečná verze dokumentu EK a Česká republika bude muset dotace vrátit. Babiš na otázku neodpověděl. Zopakoval, že ve střetu zájmu není a že předchozí vlády způsobily škodu ve výši 35 miliard korun.

„Demokratické tradiční strany s vysokou a dlouhou korupční historií připravily, vážení občané – a teďka pozor – vás o 35 miliard korun," prohlásil premiér. Dodal, že se tak dělo kvůli korekcím v letech 2007 až 2013. V jiné části svého vystoupení mluvil o 32 miliardách. Nejvíce – 14 miliard korun – to mělo být podle premiéra v oblasti dopravy v letech 2012 a 2013.

Babiš později uvedl, že po jeho vystoupení za ním přišel Kalousek „mírně ovíněný" a řekl mu: „Dělej, co umíš, stejně seš v pi.." „Nemůžu to dokončit," vysvětlil Babiš. „Jsem rád, že máme tady takové kolegy, jsou 30 let v politice, teďka chodí demonstrovat na náměstí, jo, jo, no," poznamenal premiér.

Kalousek v reakci pro ČTK premiérova obvinění odmítl s tím, že je ochoten se podrobit testu na alkohol. Babišovi podle svých slov řekl: „Dělej, co umíš, ale stejně nemáš šanci." Podotkl, že není jeptiška, ale závěrečné slovo, které měl podle premiéra použít, nemá ve slovníku. „To slovo má ve slovníku pan premiér, pokud vím, tak v každé třetí větě," dodal.

Česku hrozí podle návrhu auditní zprávy, zveřejněné minulý týden v médiích, že by mohlo vracet do rozpočtu Evropské unie asi 450 milionů korun dotací, které čerpal Agrofert. Babiš už v úterý označil audit EK za pochybný a za útok na Českou republiku. Místopředseda komise Valdis Dombrovskis to odmítl s tím, že auditoři jsou profesionálové a pracují objektivně. Cílem auditů je podle něj ochrana finančních zájmů EU a daňových poplatníků, včetně těch z České republiky.

Písemnými interpelacemi poslanců na členy vlády se Sněmovna ve čtvrtek ráno nezabývala. Na programu byla jediná. Její projednání záviselo na účasti premiéra Andreje Babiše (ANO), na něhož směřovala. Ministerský předseda se však z dopolední části schůze omluvil.

Interpelace Věry Kovářové (STAN) se týkala vícečetných kontrol ve veřejné správě. Kovářová se premiéra ptala, jak hodlá vláda naplnit tři roky starou výzvu Senátu, aby takové praxi i s ohledem na navrhované rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu zamezila. Babiš poslal Kovářové rozbor systému prověrek včetně zamýšlených opatření, jak je zpracovalo ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Doporučované