Hlavní obsah

Opozice horovala za návrat nejmladších do škol. Plaga ale scénář nepředstavil

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Jak to bude s návratem žáků do škol, měl v pátek večer po jednání vlády představit ministr Robert Plaga (za ANO). To se ale nestalo.

Článek

Žáci prvního stupně základních škol se měli podle původních vládních plánů za každou cenu vrátit do tříd v pondělí. S blížícím se termínem a zhoršující se epidemickou situací ale bylo stále více jasnější, že se to nestane. Namísto částečného otevření škol se v pondělí naopak další zavřou.

Jde o základní školy podle paragrafu 16 odstavce 9 školského zákona, tedy jednoduše školy speciální a jednoleté a dvouleté praktické. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to oznámil už ve čtvrtek na Twitteru. V pátek vláda rozhodla, že budou uzavřené až do konce nouzového stavu, tedy do 20. listopadu, stejně jako všechny ostatní typy škol. Plaga ale nevyloučil, že by se jednotlivé stupně mohly opět otevřít i dříve. Vše bude záležet na vývoji epidemie v Česku.

Naopak otevřené zůstanou mateřské školy, včetně těch pro děti s nějakou formou postižení, a to i přes rostoucí kritiku, že stoupá počet tříd i celých zařízení v karanténě a počet nemocných pedagogů i dětí.

„Práce v mateřských školách je nesmírně obtížná, je vysilující, a v tuto chvíli se může zdát, že je nedoceněná. Není tomu tak. Minulý týden bylo ale podle informací Ministerstva zdravotnictví v mateřských školách 38 clusterů. Vzhledem k tomu, že máme přes pět tisíc mateřských škol, tak to číslo není nijak závratné,“ komentoval kritické hlasy ministr školství Plaga.

Školy řeší ale i nedostatek pedagogických i nepedagogických pracovníků z důvodu čerpání ošetřovného. Nově ale budou mít pracovníci školek s dětmi mezi 3 a 10 lety možnost umístit dítě do jedné ze 405 škol po celé republice, které už dnes fungují pro děti zdravotníků nebo zaměstnanců bezpečnostních složek.

„Okruh osob jsme na vládě rozšířili o děti pedagogických nebo nepedagogických pracovníků mateřské školy, zaměstnance školských zařízení pro výkon ústavní péče a ochranné výchovy a v neposlední řadě o děti zaměstnanců zařízení školského stravování,“ upřesnil Plaga po jednání vlády.

Kdo se do škol vrátí jako první

Ministr školství ale zatím nezmínil, kdy a jakým způsobem se budou žáci vracet do škol. Scénář měl být představen po večerním jednání vlády, to se ale nestalo.

„Budeme se o tom bavit v příštím týdnu na základě dat Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl pouze Plaga. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude možné situaci hodnotit příští týden ve čtvrtek.

Priority MŠMT jsou ale jasně dané a ministr Plaga je i konkrétně popsal. Jako první se tak budou do lavic vracet žáci prvních a druhých tříd základních škol, společně s nimi pak děti ze speciálních škol.

Druhou skupinou jsou deváté třídy základních škol a závěrečné ročníky středních a vyšších odborných škol. Zatímco jedni se potřebují nachystat na přijímací zkoušky, ti druzí přišli už o druhé pololetí třetího ročníku a teď i minimálně část toho posledního.

Poté by mělo následovat praktické vyučování a praktická příprava na SŠ a VOŠ a také individuální konzultace, zkoušky a laboratorní, experimentální nebo umělecká výuka a práce za přítomnosti maximálně 15 osob.

V dalších vlnách se do škol bude vracet první stupeň ZŠ, druhý stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, ostatní ročníky SŠ a VOŠ a úplně nakonec studenti vysokých škol.

Opozice chce návrat nejmladších dětí

S co nejrychlejším návratem nejmladších skupin žáků souhlasí i opoziční poslanci.

„Rozumím tomu, že není v současné době možné, aby do škol chodily všechny děti. Opačný stav, který zažíváme, tedy plošné uzavírání škol pro všechny, je ovšem druhým extrémem. Horuji za otevření alespoň prvních a druhých tříd,“ řekla ve Sněmovně poslankyně Jana Černochová (ODS).

„Ty nejmenší děti na základní škole by měly chodit do školy. Nejenom proto, aby se vzdělávaly, ale také proto, že to umožní spoustu lidem jít normálně do práce,“ uvítal by návrat žáků do škol také místopředseda SPD Radim Fiala.

Piráti pak žádají, aby se Ministerstvo školství ještě více zaměřilo na zajištění kvalitní distanční výuky pro všechny.

„Je třeba jasně říct, jak bude stát zajišťovat distanční výuku zejména pro žáky, kteří doma nemají tablet nebo počítač. My se na tyto rodiny díváme prizmatem, že se jedná o nějaké sociální případy. Jsou to ale i rodiny, kde je rodič doma na home office. Není úplně běžné, aby rodiny měly třeba dva nebo tři počítače,“ varoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Opoziční strana proto vyzvala vládu, aby pro tyto účely uvolnila už vyřazenou techniku úřadů a případně ji doplnila o sluchátka nebo webkamery. Vybavení by pak mělo zamířit rodinám, kterým chybí, nebo si ho nemohou dovolit.

Reklama

Doporučované