Hlavní obsah

Babiš jednal s opozicí. Shoda na pandemickém zákonu není

Foto: Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala a šéf lidovců Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš se sešel s lídry opozičních stran, aby projednali koronavirová opatření v Česku. Opozice nesouhlasí s vládním návrhem pandemického zákona.

Článek

Opoziční strany nesouhlasí s návrhem pandemického zákona, který v pondělí schválila vláda. Svoje připomínky by ministru zdravotnictví Janu Blatnému měly poslat ještě v úterý. S premiérem se opozice sejde znovu ve středu.

Cílem je, aby Sněmovna zákon projednala už tento čtvrtek. Opozice ho chce protlačit tak rychle, aby už nebylo potřeba znovu prodlužovat nouzový stav. „Záleží na tom, jak moc bude Ministerstvo zdravotnictví trvat na některých věcech,“ uvedl šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že jeho strana rozhodně nebude hlasovat pro zákon tak, jak ho napsal ministr zdravotnictví. Starostové spolu s Piráty navrhují, aby v rámci pandemického zákona vládní opatření spadala pod parlamentní kontrolu, aby je vláda musela zdůvodňovat a aby je bylo možné přezkoumat u soudu.

Piráti a Starostové dále požadují plán na návrat dětí do škol a testování ve firmách. „Protože to epidemické riziko ve firmách je odborníky detekováno jako jedno z těch dvou největších, kde ta nákaza vzniká, a vláda si s tím zatím neporadila,“ uvedl Rakušan.

Sedm návrhů na úterní jednání přinesla i koalice Spolu. Patří mezi ně návrat žáků do škol a jejich testování, testy ve firmách a rozšíření testovacích míst například i na lékárny. Podle plánů opozice by mělo být možné s negativním testem navštívit kadeřnictví nebo kosmetiku, obchody, muzea a galerie by mohly otevřít za používání respirátorů FFP2.

Koalice také žádá rychlé očkování a nastavení srozumitelných protiepidemických pravidel. „Za nás je dobrá zpráva, že vláda plánuje rozvolnění maloobchodu. My i přes tu složitou epidemickou situaci si myslíme, že nejde stále pokračovat v uzavíraní všeho,“ řekl po jednání jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Otevření obchodů chce v příštích dnech vládě navrhnout ministr průmyslu Karel Havlíček.

Spor o pandemický zákon

Pandemický zákon, na jehož znění se strany zatím neshodnou, byl jednou z hlavních podmínek hejtmanů, aby požádali o víkendu vládu o vyhlášení nového nouzového stavu.

Vláda ovšem v pondělí schválila zákon ve verzi, kterou už se neúspěšně pokoušela prosadit na jaře. Ministerstvu zdravotnictví dává návrh pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Vláda podle koalice Pirátů a STAN porušila svůj slib hejtmanům i opozici.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dříve uvedl, že předpis má podobu, jakou by měl mít podle vlády. „Dohodli jsme se, že dnes pošle opozice svoje připomínky k tomu vládnímu návrhu. Ministerstvo zdravotnictví se pokusí je vypořádat,“ řekl Hamáček po jednání.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání nevystoupil, již v pondělí ale řekl, že bylo nutné nějaký návrh připravit a předložit. Sněmovna ho podle něj nyní může „kultivovat a finalizovat“. Řada prvků Pirátského a vládního návrhu je podle něj podobná či shodná.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek připomněl, že Piráti v lednu předložili vládě svůj návrh pandemického zákona, který uvedené záležitosti upravuje. „Tolik by neomezoval práva či svobodu lidí, ale naopak by pomohl efektivně řešit pandemii a byl jí takříkajíc šitý na míru,“ uvedl Michálek. Kabinet se proti zájmu občanů snaží tlačit svou verzi, míní.

Reklama

Doporučované