Hlavní obsah

Vakcíny pro úředníky: Babiš očkuje hlava nehlava, chce čísla, zní z opozice

Foto: twitter.com/MJureka

Opoziční lídři. Ilustrační fotografie.

Reklama

Opozice kritizuje Andreje Babiše za jeho koordinaci očkování proti koronaviru. Podle předsedy ODS chce premiér hlavně rychle někoho naočkovat a nemyslí na seniory ani rizikové skupiny.

Článek

Odešedší ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský Seznam Zprávám přiznal, že k vyočkování všech dávek, které ústav obdržel, ho přes SMS zprávy tlačil premiér Andrej Babiš (ANO). Podle opozičních lídrů je to jen dalším selháním českého premiéra v boji s koronavirem, který Česko vede už od začátku loňského března.

„Česko je v očkování v rámci Evropy na posledních místech, což je jednoznačně odpovědnost premiéra, který se sám prohlásil za hlavního koordinátora očkování. Pokud se pan premiér rozhodl, že své dosavadní selhání vyřeší tím, že bude tlačit na rychlé očkování ‚hlava nehlava‘, bez ohledu na to, zda jde o seniory, lékaře, či protekční očkované, je to absolutně nepřijatelné a bezohledné vůči těm, kteří očkování potřebují,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala, který Babiše za jeho přístup k očkování dlouhodobě kritizuje.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan viní Babiše z přístupu à la car, kdy za nic nepřijímá zodpovědnost.

„U nás už se stalo zvykem, že Andrej Babiš sám sebe pasoval do pozice jakéhosi cara, který nemusí z ničeho vyvodit osobní důsledky. Vždy popraví, bez milosti, obětního beránka. Tu ministra, tu ředitele. On je bytostí bez viny. A pokud tlačí na vyočkování, tak bych mu chtěl připomenout, že klienti mnoha seniorských zařízení na vakcínu marně čekají. Můj otec, stále pracující lékař (74 let), má dostat vakcínu v těchto dnech. Že jeho a další zdravotníky předběhli na příkaz papalášů úředníci, mě uráží,“ řekl k případu předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Očkování ve Státním zdravotním ústavu bude jen jedním z problémů, na které se opoziční poslanci chtějí ptát zástupců vlády na nadcházejícím zasedání Poslanecké sněmovny. Hned na první jednací den, na úterý 19. ledna, chtějí jako první bod zařadit informace o očkovací strategii a s ní souvisejících věcech.

„Toto téma budeme určitě chtít také otevřít. Pokud pan ředitel výše zmíněné věci neříká jen pro udržení tváře, je to jedno z dalších selhání Andreje Babiše v rámci boje s covidem,“ myslí si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které by měl mít stát nastavený jasný systém, podle kterého očkovat. „Tedy tak, aby se dávky využily a nemusely se vyhazovat, ale zároveň aby byly vyočkovány lidem, kteří mají prioritu,“ dodala.

Podobně to vidí i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, podle nějž měla už dávno být vytvořena kvalitní očkovací strategie, jejíž součástí by byl očkovací registr propojený se zdravotními registry, ze kterých by bylo jasné, kdo a kdy má být očkován. „Kdyby to chystali posledního půl roku, mají to už hotové. My tady úpěnlivě 10 měsíců vzhlížíme k očkování. Teď tady vakcíny najednou jsou a my je ani nedokážeme správně vyočkovat,“ kroutil hlavou Jurečka.

A dodává i příběh z vlastní poslanecké praxe: „Volali mi lidé, kteří mají na starost desítky ordinací praktických lékařů na Moravě, a společně nabídli kapacitu skoro 6 tisíc naočkovaných denně. Ze strany státu ale o jejich služby nebyl zájem,“ popsal.

Reklama

Doporučované