Hlavní obsah

Opozice má scénář. Ale ten končí u hlasování o nedůvěře

Takto jednotně opozice vyhlásila svůj záměr vyslovit Babišově vládě nedůvěru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Páteční hlasování poslanců s největší pravděpodobností vláda Andreje Babiše přežije. Pokud ne, spoléhá opozice na dvě málo pravděpodobné varianty.

Článek

Pokud by ani ne půl roku stará koaliční vláda ANO a ČSSD ztratila v pátek důvěru poslanců, nepropukly by patrně bujaré oslavy v žádné části jednacího sálu Poslanecké sněmovny. Přesto, že by opozice dosáhla formálně svého, dostala by se tím do dilemat, na která není připravena.

Jednání o nové vládě by totiž nejspíš vedl opět Andrej Babiš, kterému prezident Miloš Zeman vystavil dopředu premiérský bianco šek. „Kdyby vzdor mému očekávání byla vládě vyslovena nedůvěra, pověřím Andreje Babiše po jeho demisi sestavením vlády,“ prohlásil Zeman minulý týden v TV Barrandov. A o své podpoře prezident ujistil premiéra i během jejich pondělního setkání v Lánech.

Jenže jak ODS, tak Piráti, ale i TOP 09 a Starostové dál trvají na podmínce, že s Babišem ve vládě nebudou. „S premiérem Andrejem Babišem určitě ne!“ odmítá rezolutně úvahy o takové variantě místopředseda ODS Martin Kupka.

„Rozhodně ne, na tom se naše pozice nemění,“ souhlasí šéf Pirátů Ivan Bartoš, „ANO má problém, ne opozice,“ dodává.

Na svém povolebním postoji trvají i lidovci. „Jsme ochotni vyjednávat o vládě, která se nebude opírat o hlasy komunistů, extremistů a ve které nebude trestně stíhaná osoba,“ zopakoval šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Obdobný postoj mají i Starostové. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak potvrdila, že oni nejsou ochotni o vládní podpoře jednat s ANO vůbec, s Babišem, či bez něj.

Pokud by se ve Sněmovně alespoň devět zákonodárců z řad komunistů, sociálních demokratů nebo i z ANO (ostatní strany deklarovaly, že všech jejich celkem 92 poslanců hlasuje pro nedůvěru, a k vyslovení nedůvěry je třeba 101 hlasů), nastal by podle všeho vyjednávací pat.

A opozice neskrývá, že by v takovém případě spoléhala na dvě velmi nejisté proměnné.

Část ANO proti Okamurovi

Tou první je, že by se uvnitř hnutí ANO postavil na odpor dostatek poslanců, kteří by zkrátka nebyli ochotní tolerovat vládnutí s podporou SPD. „Jak by se zachovalo hnutí ANO, kdyby nakonec bylo postaveno před otázku, že půjde do vlády s SPD a komunisty? To přece není dopředu hotovo, není to jasné,“ naznačuje Kupka.

Když se taková varianta řešila na klubu ANO letos na jaře, otevřeně proti tomu vystoupila významná část zákonodárců vládní strany.

„Mám s tím zásadní problém, stejně jako další kolegové,“ řekl v dubnu v Hospodářských novinách poslanec ANO Přemysl Mališ. Podle něj byla tehdy proti podpoře Okamurových poslanců zhruba třetina klubu. Veřejně se k tomu hlásili i Patrik Nacher, Jaroslav Bžoch nebo Karla Šlechtová.

I kdyby nyní oni i další nespokojení zákonodárci ANO v takovém případě vystoupili z klubu, nemuselo by to pro Andreje Babiše znamenat fatální problém. Všichni poslanci hnutí totiž podepsali, že pokud by opustili stranický klub, vzdají se zároveň také mandátu. V tom případě by za ně do Sněmovny přišli náhradníci z kandidátní listiny a Babiš by o hlasy nepřišel.

Přesto opozice nevěří, že by na podporu SPD chtěl spoléhat sám šéf ANO. „V zahraničí by ho roztrhali. Komunisty má ve vládě každý druhý stát na západ od nás. Ale za spolupráci s krajní pravicí by ho Merkelová, Juncker nebo Macron sesekali,“ myslí si jeden z vysoce postavených Pirátů, který si nepřál uvést jméno.

Přivést Zemana „k rozumu“

Další varianta, ke které by opozice v případě pádu vlády upírala své naděje, je, že svůj dosud avizovaný postoj změní ústřední hybatel dění, prezident Miloš Zeman.

„Při realitě současné politické scény a všeho toho, co to ve společnosti způsobuje, bychom přece jenom čekali, že by pan prezident přišel s řešením pověřit alespoň do konce vyšetření kauzy Čapího hnízda premiérem někoho jiného než Andreje Babiše,“ věří první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

„Je přece absurdní si myslet, že jedinou možností je vláda na stávajícím půdorysu a pouze a výhradně ve stávajícím personálním složení,“ souhlasí poslanec ODS Jan Skopeček.

Podle Ivana Bartoše právě v tom spočívá plán B. „Je potřeba zjistit, zda by byla varianta bez Andreje Babiše pro hnutí ANO průchodná. To Andrej Babiš je špuntem, aby v Česku vznikla demokratická vláda.“

Otázkou však zůstává, nakolik je pro Zemana vidina vlády ANO, ODS a STAN lákavější než představa, že vládu ANO podporují SPD a komunisté. Tedy strany, jejichž postoje a rozhodování je prezident na rozdíl od stávající demokratické opozice schopný do velké míry ovlivňovat.

Aspoň to zkusíme

Přesto opozice odmítá, že by vyvoláním hlasování o nedůvěře kabinetu jen „blafovala“ ve snaze se zviditelnit, jak od minulého týdne zní ve sněmovních kuloárech.

„Je to nesmysl šířený zejména ze strany ČSSD, která si tím chce vytvořit alibi a ulevit svědomí, že nadále zůstává ve vládě,“ je přesvědčený Skopeček. „Rozhodně popírám, že bychom k tomu přistupovali takto,“ dodává Pekarová Adamová.

Případného dilematu, zda by pád stávajícího kabinetu neotevřel dveře Strakovy akademie pro Okamurovu SPD, se ale opozice reálně obávat s velkou pravděpodobností nemusí.

Část poslanců vládní ČSSD sice minulý týden po reportáži Televize Seznam a zveřejnění nových skutečností v kauze Čapí hnízdo zaváhala. „Nebudu vám lhát, je to vážné,“ řekl jeden z nich během minulého úterka.

Ochota premiéra opřít svou vládní moc o hlasy poslanců SPD je ale podle informací Seznamu přiměla postoj rychle změnit. „Ano, můžeme to položit a udělat prázdné gesto. Ale komu bychom tím pomohli? Sobě? Lidem v téhle zemi?“ shrnul v řečnické otázce další z poslanců ČSSD, který si nepřál uvést jméno.

Komunisté pak od začátku deklarují, že pro ně nová podezření spojená s premiérovou minulostí jako důvod k pádu vlády nestačí.

Reklama

Související témata:

Doporučované