Hlavní obsah

Opozice: Musíme lidem přesně říct, co bude platit. Chceme taky na jednání

Foto: facebook.com/starostove

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem.

Reklama

Seznam Zprávy zjišťovaly, co teď plánují dělat opoziční strany, které byly proti prodloužení nouzového stavu, a zda rozumí svým hejtmanům, kteří mají obavy ze situace bez nouzového stavu.

Článek

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že vyzvali premiéra a vládu k jednání. Žádá o to, aby se stanovily základní mantinely a ujasnili si, jak se pomůže krajům. Na jejich výzvu zatím nikdo z vlády nereagoval.

„Uvidíme, jak se tu komunikaci povede po tom bouřlivém včerejšku navázat, my s našimi hejtmany komunikujeme. Rozumím tomu, že oni tu situaci vnímají z toho regionálního pohledu, kdy mají strach, že vláda s chutí přenese odpovědnost na ně a nebude jim dostatečně pomáhat. Doufám, že se to na odpolední schůzce vyjasní,“ říká šéf hnutí STAN Rakušan.

Předsedové opozičních stran se chtějí podle Rakušana také zúčastnit odpoledního jednání mezi vládou a hejtmany, zatím jim ale nikdo neřekl, jestli to bude možné. Podle Rakušana je důležité si před pondělím vyjasnit situaci bez nouzového stavu pro hejtmany a podnikatele.

„Přesně těm podnikatelům říct, jaká opatření budou podle zákona o veřejném zdraví uplatňována. Hejtmani by měli být schopni definovat, jaká opatření jsou v té lokální působnosti připraveni v pondělí zavést,“ popisuje Rakušan priority, které je třeba do příštího týdne vyřešit.

Stejně tak místopředseda ODS Martin Kupka v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že ministerstvo zdravotnictví nyní musí především říct, jaká opatření zůstanou i bez nouzového stavu.

„To zcela klíčové je, a nepochybně k tomu ministerstvo zdravotnictví vyzvou i jednotlivé kraje, aby řekli, která ta opatření mají trvat i z hlediska zákona o ochraně veřejného zdraví. Co je naše výzva od prvopočátku, k tomu, abychom dokázali najít východisko z té situace, tak je nastavit přesný režim uvolňování ve školách,“ popsal Kupka, co je podle něj teď důležité udělat.

Co by se mělo dělat podle Pirátů, napsal šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na Facebooku:

„Musíme znovu oprášit osvědčené metody boje s pandemií: testování a trasování. Chceme také, aby vláda připravila plán návratu dětí do škol. Situace už je neudržitelná a podepisuje se na zdraví i psychice nejen dětí, ale celých rodin. Využijme pro návrat dětí do škol kloktací testy, které se už připravují. Pokračujme v očkování seniorů – s dobrou organizací a bez zmatků,“ uvedl Michálek.

Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek poznamenal, že opozice nemohla podpořit nouzový stav, protože sváděl vládu k řešením, jež byla neefektivní a většinou i nesmyslná. Zákon o ochraně veřejného zdraví podle něj nutí vládu, aby opatření lépe zdůvodňovala a vyargumentovala.

Sněmovna ve čtvrtek v noci odmítla podpořit nouzový stav. Pro návrh byli jen zástupci ANO a ČSSD. Nouzový stav tak skončí v neděli o půlnoci. Dnes v 15:30 čeká vládu jednání s hejtmany, co bude dál.

Reklama

Doporučované