Hlavní obsah

Návrat Vojtěcha je Babišova politická zoufalost, zní z opozice

Foto: Facebook Adama Vojtěcha

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Návrat Adama Vojtěcha do funkce ministra zdravotnictví podle opozice jen značí, že premiér Andrej Babiš už nemá kde brát. Připomínají, že se s Vojtěchem pojí řada neprůhledných zakázek z období začátku pandemie.

Článek

Na ministerstvu zdravotnictví dochází už popáté v tomto volebním období k výměně ministra zdravotnictví. Předseda Pirátů Ivan Bartoš napsal, že vláda je podle něj v chaosu a neschopností překonává sebe sama.

„Ministr Arenberger odchází po sérii nekonečných skandálů jen proto, aby se na jeho místo vrátil Adam Vojtěch, který je spojovaný s neprůhlednými zakázkami ohledně nákupů ochranných pomůcek ze začátku pandemie. Na problematické nákupy Piráti upozorňovali již během loňského jara, podali podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, který kritiku potvrdil jako oprávněnou. Kabinet místo vyvození odpovědnosti nyní vrací Adama Vojtěch na post ministra,“ reagoval v SMS zprávě na ministerskou rošádu šéf Pirátů Bartoš.

Pirátský poslanec František Navrkal glosoval výměnu tak, že současná vláda bere ekologii trochu za zvláštní konec. „Začíná recyklovat ministry,“ napsal na Twitteru. O recyklaci hovoří i jeho stranický kolega, předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Počet čtyř lidí ochotných pod taktovkou premiéra Babiše dělat ministra zdravotnictví vyčerpán, nezbývá než recyklovat,“ uvedl.

Rakušan: Babiš sahá po těch, které pro neschopnost vyhodil

Starostové si stejně jako jejich koaliční partner myslí, že se jednoznačně ukazuje neschopnost premiéra vybrat si schopné a slušné lidi do své vlády. „Už sahá po těch, které on sám pro neschopnost vyhodil, což považuji za politickou zoufalost. V této chvíli je tedy naprosto zřejmé, že do této vlády chaosu žádný skutečný odborník jít nechce,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda STAN Vít Rakušan.

Šéf lidovců Marian Jurečka si také myslí, že premiér Andrej Babiš má zoufalou personální politiku. „Evidentně už nikdo odborně schopný nechce mít s Andrejem Babišem a jeho vládou nic společného, tak se vrací Adam Vojtěch, který nestihl odejít na ambasádu do Finska, kam měl být vyslán,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) připomněl, že Adam Vojtěch nezvládl nástup druhé vlny pandemie covidu-19 a nákup ochranných pomůcek. „Cestou ven z tohoto marasmu jsou jedině volby,“ říká poslanec Svoboda.

Jeho kolega, poslanec ODS Jan Skopeček, glosoval výměnu na Twitteru: „Připraví se Prymula a vy, Blatný, se raději nevzdalujte!“

„Jsem na rozpacích, zda to nazvat Kocourkov nebo Absurdistán, a i tak to jsou na hodnocení personální politiky pana premiéra dost chabé výrazy. S Andrejem Babišem nechce už asi nikdo příčetný spolupracovat,“ konstatoval místopředseda ODS Martin Kupka.

„Personální rezervy zjevně došly a ve vládě se spouští rotační systém. Nechápu, proč to nedali Havlíčkovi, prostě by jen vstával o dvě hodiny dřív,“ navrhl jeho stranický kolega Stanislav Blaha.

Ministři se střídají jako apoštolové na orloji, kritizuje vládu Adamová

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si myslí, že Arenberger měl rezignovat už dávno, protože je podle Adamové usvědčený podvodník a lhář.

„Ještě by se jeho odchodem měli inspirovat předseda a místopředseda vlády a zabalit to úplně. Jak mají mít lidé respekt k nařízením ministra zdravotnictví, když se ministři střídají jako apoštolové na orloji? Adam Vojtěch se teď skoro rok od svého odchodu náhle rozhodl, že to znovu chce dělat – to ukazuje, že už se toho vládního cirkusu nechce účastnit vůbec nikdo,“ uvedla šéfka TOP 09.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek uvedl, že doufá, že Česko nečeká další vlna covidu, když se ministerstvo zmítá v takovém chaosu.

Předseda SPD Tomio Okamura kritizuje jak Arenbergera, tak i návrat Vojtěcha do ministerského křesla.

„Co se týče Adama Vojtěcha, doufám, že se nebudou opakovat zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který za jeho loňského působení zjistil předražené veřejné zakázky a zneužívání veřejných prostředků – a v této věci padla i trestní oznámení,“ napsal v SMS zprávě pro Seznam Zprávy šéf SPD Okamura.

Petr Arenberger dnes rezignuje na post ministra zdravotnictví, oznámil to premiér Andrej Babiš. Post převezme bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví končí poté, co Seznam Zprávy odhalily nesrovnalosti v jeho majetkovém přiznání. Arenberger nepřiznal desítky nemovitostí a příjmy z klinických studií.

Ministři zdravotnictví v Babišově vládě

Adam Vojtěch – 13. prosince 2017 – 21. září 2020 – 1 013 dnů

Roman Prymula – 21. září 2020 – 29. října 2020 – 38 dnů

Jan Blatný – 29. října 2020 – 7. dubna 2021 – 160 dnů

Petr Arenberger – 7. dubna 2021 – 25. května 2021 – den plánované rezignace, tedy 48 dní

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka je Arenbergerův konec vzhledem k poslednímu vývoji logický a očekávatelný. „Nominace jeho nástupce nás - říkám otevřeně - trochu překvapila. V hnutí ANO zřejmě skončila ta éra nominování nepolitických odborníků do funkce ministra. Takže politika nepolitických ministrů asi narazila na nějaké limity a vracíme se zpět k politikům - sociální dmeokracie vždy razila názor, že ministrem má být politik,“ uvedl Hamáček.

Podle premiéra Arenberger dodal všechny potřebné dokumenty a nejspíš mu jen někdo špatně poradil. „Podcenil, že na úrovni ministra jsou majetková přiznání přísnější. Odůvodnil to celkově tlakem a hlavně rodinou. Já to samozřejmě akceptuji a děkuji za to, že přijal krátce před volbami funkci,“ uvedl Babiš.

„Myslím, že tu funkci vykonával s péčí zodpovědného ministra. Pracoval. Mediálně se snažil,“ dodal premiér.

Návrat ministra

Adam Vojtěch rezignoval na funkci na konci září, nechce už ani znovu kandidovat do Sněmovny. Měl by se stát velvyslancem ve Finsku.

„Odchod Adama Vojtěcha mě mrzel. Dohodli jsme se, že bude ministrem až do demise této vlády. Musím to ještě probrat s panem prezidentem. Předpokládám, že s tím nebude mít problém,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované