Hlavní obsah
Online

Online: Vláda hlasování o nedůvěře ustála. Po 17 hodinách debaty

Babišova koaliční vláda čelila pokusu o vyslovení nedůvěry.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Aby kabinet padl, opozice by musela pro návrh na vyslovení nedůvěry získat patrně nejméně devět koaličních nebo komunistických poslanců.

Článek

Opozici se ani podruhé nepodařilo svrhnout menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše. V dnešním sněmovním hlasování o nedůvěře kabinet nepřímo podpořila KSČM, která jej toleruje. Pětice opozičních stran vyvolala hlasování v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na Babišův střet zájmů.

Proti nedůvěře vládě hlasovalo podle oficiálních výsledků 85 přítomných poslanců ANO a sociální demokracie. Komunističtí poslanci se hlasování zdrželi, jednalo se o 12 členů dolní komory. Návrh podpořilo 85 poslanců ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a nezařazených. Zbylých 18 poslanců se hlasování neúčastnilo.

K hlasování Sněmovna dospěla po 16,5hodinové diskusi. Celkem jednání dolní komory o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě trvalo téměř 17 hodin.

Hlasování se uskutečnilo rok od jmenování kabinetu a zhruba půl roku od prvního, rovněž neúspěšného návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Tehdy hlasovali pro kabinet poslanci z ANO a z KSČM. Sociální demokraté opustili před hlasováním jednací sál.

Babiš má podle návrhu jedné z prověrek Evropské komise stále vliv na skupinu Agrofert, kterou vložil do svěřenských fondů, a jako premiér také na použití peněz unie. Česku podle předběžné zprávy hrozí, že by mohlo vracet asi 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Babiš to odmítá a zdůrazňuje, že Česko nic vracet nebude.

Podívejte se na nejzajímavější momenty z mimořádné schůze k hlasování o nedůvěře vládě

Výběr nejzajímavějších momentů z mimořádné schůze k hlasování o nedůvěře vláděVideo: Seznam Zprávy

  • Vláda má od počátku zakódován ve svém fungování neúspěch, řekl předseda lidovců Výborný

    Za minulost označil hlasování i Babišovu vládu předseda lidovců Marek Výborný. „Tato vláda má od počátku zakódován ve svém fungování neúspěch, v čele je trestně stíhaný premiér a opírá se o hlasy komunistů a extremistů,“ řekl. KDU-ČSL podle něj hledí do minulosti, Babišova vláda poškozující flagrantně české zájmy je minulostí.

  • Opozice nemá žádný program, rozumím její snaze, řekl Faltýnek o možném vyvolání dalšího hlasování o nedůvěře

    Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je rád, že vláda dostala možnost složit účty. Příležitost pro ministry podle něj měla vliv i na hlasování o nedůvěře, když opozice ani nevyužila všechny své hlasy a proti kabinetu dala dohromady méně hlasů než před půl rokem při prvním pokusu. „Pro nedůvěru bylo 85 poslanců, což je méně než při tom minulém pokusu, kdy tak hlasovalo 92 poslanců,“ zdůraznil Faltýnek. Ministři podle něj využili možnost informovat dolní komoru parlamentu o úkolech, které postupně plní.

    „Myslím, že to mělo vliv na hlasování. Opozice má 92 hlasů a ani je nevyužila, 85 hlasů proti vládě není příliš dobrý výsledek,“ uvedl. Nediví se prohlášením, že opozice je připravena hlasování iniciovat znovu. „Vzhledem k tomu, že opozice nemá žádný program a nepodařilo se jí za rok prosadit žádný zákon, tak rozumíme této jejich snaze,“ řekl.

  • Babiš si vzal občany jako rukojmí a sociální demokraté jsou spolupachatelé, řekla Pekarová Adamová

    Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že Babiš si vzal občany Česka jako rukojmí. „Spolupachateli jsou sociální demokraté, nehodláme se s tím smířit do budoucna,“ uvedla. Zdůraznila připravenost opozice vyvolat hlasování o nedůvěře znovu.

  • Opozice je připravena hlasování svolat znovu

    Pětice opozičních stran je připravena hlasování svolat znovu v případě dalšího vývoje v Babišových případech, například pokud bude podána obžaloba v kauze Čapí hnízdo.

  • Od některých ministrů jsme se dozvěděli šokující věci, řekl předseda Pirátů Bartoš

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že jednání bylo velmi dlouhé. „Na obhajobu své práce i premiéra vystoupila řada ministrů, dozvěděli jsme se i poměrně šokující věci od některých ministrů,“ uvedl. Piráti podle něj vytrvají v opoziční práci a konfrontaci, vadí jim neustálé odsouvání řešení Babišových problémů.

  • Vláda zájmů Andreje Babiše pokračuje, napsal Farský (STAN)

    Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan pak řekl, že vláda by neměla mít pocit, že vyhrála. „Rozhodně to nebylo vítězství pro občany ČR. Premiér se rozhodl, že jeho vlastní zájmy jsou pro něj přednější než zájmy občanů,“ konstatoval.

  • Hlavním cílem opozice byla ČSSD, reagoval na Twitteru předseda strany Hamáček

  • ČSSD rozhodla, že si v čele vlády přeje trestně stíhanou osobu, reagoval po hlasování lídr ODS Fiala

  • Pro vládu i proti ní hlasovalo 85 zákonodárců

    Proti nedůvěře vládě hlasovali přítomní poslanci ANO a sociální demokracie. Komunističtí poslanci, kteří byli v sále, se hlasování zdrželi. Návrh podpořili hlasující poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a nezařazení. Hlasování trvalo 20 minut, dalších deset minut se sčítaly hlasy.

  • Babišova vláda hlasování o nedůvěře ustála

    Opozici se ani napodruhé nepodařilo svrhnout menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše. V dnešním sněmovním hlasování o nedůvěře nepřímo podpořila kabinet KSČM, která jej toleruje. Pětice opozičních stran vyvolala hlasování v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na Babišův střet zájmů.

    Proti nedůvěře vládě hlasovali přítomní poslanci ANO a sociální demokracie. Komunističtí poslanci se hlasování zdrželi. Návrh podpořili poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a nezařazení.

  • Jednání se mohou protáhnout až do ranních hodin

    Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček upozornil, že v podobných případech končí jednací den až v 8:50 ráno následujícího dne. Poslanci tedy mohou jednat a hlasovat až do čtvrtečního rána.

  • Předsedkyně výboru pro životní prostředí kritizuje vládu za přístup ke změnám klimatu

    Dana Balcarová z Pirátské strany kritizovala vládu a Andreje Babiše za to, že nečiní dostatečná opatření v oblasti změn klimatu a odpadové politiky. Připomněla také vyjádření Andreje Babiše o tom, že „aby v roce 2050 mohla existovat bezuhlíková ekonomika, nemohla by fungovat žádná doprava“, což označila za nesmysl. Kritizovala také ignorování řady ekologických témat ze strany vlády, jako je například prolomení těžebních limitů, zadržování vody v krajině, ochrana půdy před erozí, ozdravení českých lesů nebo plýtvání obalovými materiály. Podle Balcarové také v současnosti žijí dvě třetiny lidí v ČR v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší.

  • Mikuláš Ferjenčík kritizoval stav důchodového systému

    Mikuláš Ferjenčík z Pirátské strany kritizoval udržitelnost důchodového systému: „Na důchodovém účtu očekáváme schodek 200 miliard ročně.“ Podle Ferjenčíka je nezodpovědné ponechávat tento problém na budoucích generacích a politicích.

    EET je podle Ferjenčíka z daňového hlediska „marginální záležitostí“, ale do budoucna „zkomplikuje život mnoha lidem“. Andrej Babiš podle Ferjenčíka využívá EET jako nástroj své propagace, aby se mohl tvářit jako „geniální výběrčí daní“.

    Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na konto Ferjenčíka poznamenala, aby nestrašil recesí a že „recese ani zdaleka v této chvíli nehrozí“. Schillerová také okomentovala Ferjenčíkův nízký věk, což vyvolalo vlnu faktických poznámek od řady poslanců.

  • Jan Čižinský (KDU-ČSL): Vláda dnes nepadne

    Poslanec Jan Čižinský řekl, že Andrej Babiš neodstoupí a jeho vláda dnes nepadne. Podle Čižinského je Babiše třeba porazit ve volbách a aktivizovat voliče podobně, jako to dokázal spolek Milion chvilek pro demokracii.

  • Zimola se postavil za Staňka

  • Ministr kultury Staněk: Rozhodně nejsem ministr v demisi!

    Staněk ve svém vystoupení komentoval slova poslance Baxy. Obhajoval své rozhodnutí odvolat ředitele Národní galerie a další a uvedl, že „rozhodně není ministrem v demisi“. Staněk také řekl, že si myslí, že toho udělal i „hodně dobrého“. Také podotkl, že je „přehnaně slušný“ a že ho kolegové varovali, že se to obrátí proti němu.

    Dále dodal, že otázku církevních restitucí by měl vyřešit Ústavní soud. Finance z rozpočtu šly podle Staňka na památky a „na věci, které nám zbyly po předcích“. Potvrdil také, že finance nesměřovaly k „živé kultuře“, řekl však, že stát by neměl být v tomto případě „dojnou krávou“ a potřebné finance lze nalézt na regionální úrovni.

    Staněk také uvedl, že dále bude „popraven a zastřelen“ jistě také za to, že se dotázal ředitelky Památníku Lidice Lehmannové, proč jsou při pokládání věnců u památníku ignorovány některé jednotlivé strany, například SPD. Odvolávat ji podle svých slov však nehodlá.

  • Jaroslav Foldyna (ČSSD) označil církevní restituce za „podivné náhrady“

    Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna reagoval věcnou poznámkou na vystoupení Martina Baxy. Uvedl, že zdanění církevních restitucí je pouze zdaněním „podivných náhrad“.

  • Místopředseda ODS Martin Baxa kritizoval ministra kultury Staňka

    Martin Baxa (ODS) se vyjadřoval zejména na adresu ministra kultury Staňka. Komentoval jeho členství v ČSSD, která si jeho působení ve vládě nadále nepřeje. Staněk měl podle Baxy z vlády odejít i přesto, že prezident jeho rezignaci nepřijal.

    Dále kritizoval programové prohlášení ministerstva kultury, a to zejména kvůli nedostatečnému navýšení rozpočtu v resortu a pomalému zvyšování platů. Baxa se věnoval i odvolávání ředitelů kulturních institucí z poslední doby nebo prosazení nového památkového zákona. Staňka kritizoval také za nedostatečné informování veřejnosti i kolegů. Podle Baxy Staněk kultuře nerozumí a ministrem kultury se nikdy stát neměl.

  • Podle Svobody nesplnil ministr zdravotnictví žádný z větších cílů

    Bohuslav Svoboda (ODS) kritizoval vládu za schodek rozpočtu. Zhodnotil také stav českého zdravotnictví. Uvedl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nesplnil žádný z „velkých“ cílů, pouze řadu malých. Podle Svobody je třeba peníze investovat „tím správným směrem“. Andrej Babiš se vrátil do sálu.

  • Babiš v konfrontaci s Černochovou

    Podle Jany Černochové (ODS) je vláda Andreje Babiše spoluzodpovědná za podfinancování resortu obrany. „Svoboda a bezpečnost nejsou zadarmo,“ řekla Černochová. Andrej Babiš se v reakci na Janu Černochovou ujal slova. Komentoval problémy, které za posledních 30 let armádu provází. Podle něj za ně může i ODS. „Vím, že nemáte ráda Stropnického, ale tam nebyla jediná korupční aféra,“ reagoval Babiš. Poté sál opět opustil s vysvětlením, že jde jednat s řediteli českých bank o investičním fondu.

Reklama

Hlavní zprávy