Hlavní obsah

Komunisté dál napínají vládu. Zda jí vysloví nedůvěru, řeknou na poslední chvíli

Foto: ČTK

KSČM zatím jasně neřekla, jak se k hlasování o nedůvěře vládě postaví.

Reklama

aktualizováno •

Představitelé opozice svolali schůzi, na které chtějí vyjádřit nedůvěru vládě Andreje Babiše. Poslanci o ní budou hlasovat ve čtvrtek dopoledne. Komunisté se zatím nevyjádřili.

Článek

Pětice opozičních stran v úterý dopoledne odevzdala žádost svých poslanců o svolání mimořádné schůze, na které chtějí vyjádřit nedůvěru vládě Andreje Babiše. Schůze se uskuteční ve čtvrtek v 9 hodin.

Klíčový bude postup komunistů, bez jejichž hlasů není možné nedůvěru vládě vyslovit. Straníci už se vyjádřili v hlasování, komunisté ale jeho výsledky nechtějí zveřejnit.

„Ve středu výkonný výbor strany vyhodnotí situaci, poslanecký klub se tím bude zabývat ve čtvrtek ráno. Tam padne definitivní rozhodnutí,“ uvedl komunistický poslanec Stanislav Grospič. KSČM konečné ano nebo ne řekne těsně před mimořádnou schůzí. „Dozvíte se to buď ráno na tiskové konferenci, nebo je možné, že až v sále před jednáním,“ řekl Grospič směrem k novinářům, kteří se ho na výsledky dotazovali.

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová uvedla, že na poslaneckém klubu by se měl požadovat jednotný postoj celého klubu. Grospič také dodal, že premiér Babiš měl do poslední chvíle snahu jednat s předsedou komunistů. „Poslední jednání bylo včera, k dohodě nedospěli,“ dodal.

Podle Grospiče nepřichází v úvahu žádná forma podpory vládě. „Bavíme se o tom, jakým způsobem nedůvěru vládě vyjádřit,“ dodal Grospič. Komunisté například zvažují, že by odešli ze sálu – tím by ale vládu de facto podpořili. K vyslovení nedůvěry je totiž potřeba aktivního hlasování 101 poslanců.

Komunisté sami celou politickou krizi odstartovali – když vypověděli toleranční patent uzavřený s Andrejem Babišem.

Pětice opozičních stran s KSČM nejednala. „My s komunisty nejednáme, vycházeli jsme z jejich několik týdnů starého vyjádření, kdy řekli, že vládu nepodporují,“ uvedl místopředseda ODS Zbyněk Stanjura a připomněl, že komunisté odmítli přidat podpisy na žádost o svolání schůze, kde se nedůvěra vládě bude vyslovovat.

Důvěra na bodu mrazu

„Považujeme za velmi důležité, aby se každý poslanec a poslankyně postavili na závěr diskuse a řekli osobně, zda vláda má jejich důvěru nebo nemá,“ uvedl Stanjura, podle něhož měla vláda o důvěru požádat sama ve chvíli, kdy skončil toleranční patent komunistů, kteří menšinovou vládu podporovali.

„Když je důvěra lidí ve vládu na bodě mrazu a ona sama přesto, nebo spíš právě proto nemá odvahu si o ni ve Sněmovně říct, musíme to za ni udělat my,“ dodal k tomu předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Důvodem, proč chce opozice vyslovit nedůvěru vládě, je i střet zájmů premiéra Andreje Babiše. „Ten nedávno finálně potvrdil i závěrečný audit Evropské komise. Reálně navíc nyní hrozí, že dotace namísto Agrofertu doplatí čeští občané. V neposlední řadě včera vyvstala i informace o návrhu policie na obžalobu premiéra kvůli kauze Čapí hnízdo. Česká republika by ve svém čele neměla mít premiéra, který čelí tak vážným obviněním,“ vysvětlil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová připomněla i nezvládnutý boj s pandemií. Pandemie si v Česku za rok a čtvrt vyžádala přes 30 tisíc životů, ale těžce dopadla i na podnikatele, což dává za vinu právě vládě.

„Vláda nenechala na holičkách jen pacienty a zdravotníky, ale otočila se zády i k živnostníkům, samoživitelkám nebo lidem pracujícím na dohodu. Těm se mnohdy nedostává dostatečné pomoci a mnozí zkrachovali, přišli o práci či roky budované firmy,“ uvedla.

S tím souvisí i fakt, že podle šéfa STAN Víta Rakušana vláda nedodržuje zákony, na což poukázaly některé rozsudky Nejvyššího správního soudu, pražského městského soudu, ale i Ústavního soudu. „Máme minimálně 10 případů toho, kdy vláda v posledním roce porušila zákony České republiky. Vláda nejde lidem příkladem, ze zákonů si dělá trhací kalendář. Je to vláda, která na lidi prosazuje přísnost, ale tu neaplikuje sama na sebe,“ upozornil.

Poslanci vládní ČSSD budou hlasovat proti vyslovení nedůvěry kabinetu, řekl dnes novinářům statutární místopředseda sociální demokracie Roman Onderka. Hlasování považuje za politikaření a snahu opozice se zviditelnit, úspěch opoziční iniciativy by podle něj vyvolal krizi krátce před řádným koncem volebního období.

Reklama

Doporučované