Hlavní obsah

Opozice tepe vládu. Ani jí se však v koronakrizi přešlapy nevyhnuly

Foto: Seznam Zprávy

Miroslava Němcová

Reklama

Opozice vládu Andreje Babiše kritizuje kvůli přístupu ke koronavirové pandemii už od začátku roku, a nyní znovu kvůli tomu, že se podle ní nepřipravila na podzimní vlnu. Ani opoziční politici ale nešli vždy příkladem.

Článek

Opozice nic jiného než kritizovat neumí, je to její program. To řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo na konci srpna, kdy oznámil, že lidé jsou z roušek otrávení a zrušení jejich plošného zavedení bylo správným rozhodnutím.

Lídři opozice před několika dny premiéra dokonce vyzvali k tomu, že by měl se svou vládou požádat o důvěru kvůli tomu, že vedení země v době pandemie nezvládá. Jenže i sama opozice v některých případech nešla sama zrovna příkladem.

Česko v polovině září, kdy se křivka nakažených začala výrazně zvedat, zkritizovala zahraniční média za večeři na Karlově mostě, která se uskutečnila 30. června. Zúčastnily se jí stovky lidí, mezi nimi i někteří opoziční politici, na kterých si nyní s chutí smlsnou někteří koaliční kolegové.

Účastníci akce však mají svědomí čisté. „Poukazování na tu akci jsou jen snahy vlády ukázat, že někdo byl nezodpovědný a různí dezinformátoři se toho ochotně chytli. Poslední dobou mi s tím přišlo už několik řetězových mailů. Ta událost ale nebyla oslavou porážky korony, šel jsem se tam setkat s přáteli za dodržení všech tehdejších platných opatření. I hygiena se k tomu později vyjádřila a řekla, že se na té akci nikdo nenakazil,“ říká poslanec Dominik Feri (TOP 09), který fotky z akce sdílel na svém instagramovém účtu.

Foto: Instagram Dominika Feriho

Dominik Feri se s Miroslavou Němcovou zvěčnil na svůj instagramový účet.

Na Karlův most koncem června dorazila i novopečená senátorka Miroslava Němcová (ODS). „Vláda tehdy oznámila, že jsme s covidem skončili a lidé se podle toho začali přirozeně chovat. Žádné parametry v té době neukazovaly nepříznivý vývoj, takže určitě nemůžeme shazovat vinu na akci na Karlově mostě,“ reagovala v rozhovoru pro Seznam Zprávy Němcová.

„Návrat“ covidu do Česka se však nekonal na podzim, jak mnozí očekávali, ale už v průběhu léta, kdy se nemoc začala nekonsrolovaně šířit mezi horníky a jejich rodinami na Karvinsku.

Tehdy opozice kritizovala vládu, že se od března, kdy kvůli několika desítkám nakažených zavřeli celý Uničov a Litovel, nepoučila a včas nezasáhla. „Čtyři měsíce s covid-19 a vláda nemá manuál, co dělat při 100, při 200 nakažených. Není jasné, jaké budou kroky, aby udržela nákazu jako lokální,“ apeloval na ně tehdy místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Opozice vládu od března kritizuje zejména za nezvládání ekonomické pomoci lidem, kterých se restrikce spojené s koronavirem finančně dotkly. Na přelomu srpna a září se však do Andreje Babiše a tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha opoziční lídři pustili i kvůli plošnému zavádění roušek.

„Máme ‚Chytrou karanténu‘, řízenou premiérem a jediné, co víme, je, že by ‚měla být‘ chytrá a fungovat. Máme ‚krajový‘ semafor plný barev, kterým se sledují lokální ohniska. Takže proto teď logicky budeme od 1. září nosit roušky všichni. Zřejmě pro jistotu!“ reagoval na Vojtěchův nápad zavést od 1. září roušky lidovecký místopředseda Jan Bartošek.

Nápad znovu se vrátit k rouškám a omezené otevírací době restaurací nepodpořil tehdy ani šéf ODS. „Znovuzavedení plošných opatření je bohužel dalším fatálním selháním vlády. Za šest měsíců jsme se nikam neposunuli, Chytrá karanténa nefunguje, země není připravena na druhou vlnu koronaviru. Je třeba chránit nejvíce ohrožené,“ napsal na svém Twitteru předseda ODS Petr Fiala 9. září, v den, kdy se Česko druhý den po sobě dostalo přes tisícovku nových případů denně.

Reklama

Doporučované