Hlavní obsah

Opozice zvyšuje tlak kvůli Dukovanům. Skandální postup, říká vládě

Foto: Profimedia.cz

Sněmovna bude v pátek na mimořádné schůzi projednávat takzvaný nízkouhlíkový zákon.

Reklama

Předsedové pěti stran „demokratické opozice“ - Piráti, ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 - vystoupili symbolicky ve Sněmovně.

Článek

Tlaky a emoce kolem mnohamiliardového tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany sílí.

Své si chce říct i stále sebevědomější opozice v Parlamentu. Její postoj není jen povinné rétorické cvičení - tendr se má sice vypsat už do konce letošního roku, případný vítěz ale bude známý až za příští vlády, jejíž složení určí volby v roce 2021.

Liberálové v čele s Piráty a konzervativci s ODS mají svůj plán i ve stávajícím početním oslabení: budou do zákona o přechodu na nízkouhlíkovou energetiku prosazovat pojistku proti účasti čínských a ruských státních firem v tendru, když se k ní podle nich nemá vláda.

V Senátu, kde má opozice navrch, se jim to dokonce může alespoň dočasně podařit a zkomplikovat přijetí zákona, který případní uchazeči potřebují mít schválený, aby vůbec sepsali své nabídky pro ČEZ. Jde tu ale hlavně o hru symbolů.

K nepřizvání společností s vazbami na autoritářské státy vyzývají vládu také české tajné služby i bezpečnostní experti z ministerstva vnitra a zahraničí.

Premiér Andrej Babiš je kvůli dukovanskému tendru ve složité situaci - ruský a čínský byznys má tradičního podporovatele v prezidentovi Miloši Zemanovi, který je ale zároveň politickým spojencem Babiše. V pondělí na Bezpečnostní radě státu premiéra zase o zohlednění bezpečnostních rizik bude přesvědčovat i šéf kontrarozvědky (BIS) Michal Koudelka.

„Největší zakázka v dějinách“

První dějství parlamentní bitvy o Dukovany proběhne v pátek. „Začali si“ komunisté, když jejich šéf Vojtěch Filip svolal k nízkouhlíkovému zákonu mimořádnou schůzi. Opozice, které se nelíbí překotné projednávání zákona, kontruje po svém.

„V pátek předložíme pozměňovací návrh k zákonu o přechodu k nízkouhlíkové energetice, který by fungoval jako pojistka proti účasti ruských a čínských společností v tendru na rozšíření Dukovan,“ potvrdil Seznam Zprávám Jan Lipavský, místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Pozměňovací návrh podpoří i ODS, jak už minulý týden pro Seznam Zprávy avizoval šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Ve čtvrtek symbolicky vystoupili společně předsedové pěti stran „demokratické opozice“ - Piráti, ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09. Samotný zákon ani výstavbu nových bloků v Dukovanech v zásadě nezpochybňují, vadí jim způsob projednávání celé záležitosti.

„Stojíme tu, abychom odmítli to, že Poslanecká sněmovna naslepo a ve spěchu bude projednávat tzv. nízkouhlíkový zákon, který dláždí cestu ke stavbě jaderné elektrárny Dukovany 2. Je jednoduše skandální, že by poslanci v bezpečnostním výboru neměli šanci projednat, jestli v rámci přípravy tohoto tendru vláda dostatečně zohledňuje bezpečnostní rizika,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Připomněl, že jde o největší veřejnou zakázku v historii Česka.

„ODS je přesvědčena, že potřebujeme jadernou energetiku, ale nemůžeme se vystavit bezpečnostním rizikům. Proto jsme přesvědčeni, že už na začátku soutěže mají být vyloučeny firmy z Ruska a Číny,“ dodal pak šéf ODS Petr Fiala.

Příliš hlučné ticho

Ve všeobecném hluku kolem Dukovan vyniká ticho linoucí se z klubu klíčové síly Poslanecké sněmovny - z hnutí ANO. Přitom jsou to hlasy nejsilnější vládní strany, které budou v pátek potřeba ke schválení programu mimořádné schůze propagované komunistou Filipem. Jak se Babišovi poslanci a poslankyně zachovají, bude jasné zítra.

Jisté je, že taková hlasování jsou pro premiéra nepříjemná - dlouhodobě kličkuje mezi Zemanem a bezpečnostními experty, kterým v zásadě v minulosti naslouchal, jako je třeba právě Zemanem nemilovaný šéf BIS Koudelka. Tendr na rozšíření Dukovan to napětí zvyšuje.

V Poslanecké sněmovně je opozice v menšině, svou bezpečnostní pojistku podle všeho neprosadí. Sílu ale má v Senátu a dá se očekávat, že „válka o Dukovany“ se po případném schválení nízkouhlíkového zákona přesune i do horní komory Parlamentu.

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) zákon vrátí i s bezpečnostní pojistkou.

„Je velmi pravděpodobné, že zákon vrátíme, myslím, že v Senátu nás nepřehlasují a budeme chtít, aby v zákoně bylo ukotveno, že nechceme, aby se čínské a ruské firmy podílely nebo stavěly elektrárnu v Dukovanech,“ řekl Vystrčil Seznam Zprávám.

Ohrožení národní bezpečnosti

Šéf Senátu také upozorňuje, že není možné, aby se výstavby účastnily firmy, které nejsou nezávislé.

„Mohlo by se stát, že klíčové informace o kritické infrastruktuře Česka by měly cizí mocnosti. To je riziko, které nemůžeme podstoupit, takže si myslím, že Senát bude mít jasné stanovisko,“ doplnil.

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer zatím nechce komentovat, v jaké přesné podobě Senát zákon vrátí, ale jeho stanovisko je podle něj stále stejné.

„Bezpečnostní výbor Senátu o tendru na Dukovany jednal a přijal jednoznačné usnesení, že by vláda neměla vůbec Rusko a Čínu přizvat. Bylo by to ohrožení národní bezpečnosti, jak ostatně říká i Bezpečnostní strategie České republiky,“ napsal Seznam Zprávám Fischer.

Pirátská senátorka Adéla Šípová také uvedla, že jednoznačně podpoří, aby se zákon vrátil do Sněmovny zpátky s pozměňovacím zákonem. „Je potřeba, aby v zákonu byla pojistka, která z tendru vyloučí firmy z Ruska a Číny,“ řekl Seznam Zprávám. S tím souhlasí i její pirátský kolega Lukáš Wagenknecht.

Pokud bude fungovat stávající vládní koalice, Poslanecká sněmovna Senát přehlasuje a zákon prosadí.

Vládní návrh zákona o přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice má pomoci s výstavbou nového jaderného zdroje. Právní předpis upravuje model výkupu elektřiny z plánovaného nového jaderného zdroje v Dukovanech a má řešit tržní selhání. Počítá se zavedením institutu smlouvy o výkupu elektřiny (offtake) mezi státem a investorem.

Reklama

Související témata:

Doporučované